krzywda

(4 wyniki)
  • Panie Pawel, prosze o porade kiedy mozna podnosic dziecko z lozeczka pod paszki? Moj synek ma trzy i pol miesiaca a ja wciaz podnosze go podtrzymujac mu glowke. Ostatnio moja tesciowa, ktora opiekuje sie malymi dziecmi, bez pytania mnie o zdanie, wziela moja synka pod paszki. Dodam, ze synek rozwija sie znakomicie: w pozycji na brzuszku dlugo trzyma glowke w gorze. Mimo to jestem zestresowana, bo pojutrze zostawiam synka na caly dzien z tesciowa i nie wiem czy zwracac jej uwage....
  • córka ma 16 miesiecy od początku kiedy zaczęła sama chodzic ok 11 miesiąca nosi po domu i na dworzu kapcie(buty) te brzydkie ortopedyczne ze sztywna pięta i wybrzuszeniem w środku (w Bartku sa takie dostępne)od pocżatku chodzi pewnie, bawi sie w tych butach i nie widzę zeby jej one przeszkadzały ale zaczełam sie tym tematem interesowac bo wkoło znajomi grzmią że to stara szkołą, ze tak sie robic nie powinno wiec przejrzałąm forum i widze ze Pan kapciom równiez mowi nie... hmm c...
  • Właśnie obejrzałam film dołączony do książki "Co nieco o rozwoju dziecka" i mam pytanie odnośnie zmiany pieluchy u noworodka. Wiem że nie można podnosić pupy dziecka za nóżki, ale czy jeśli podniosę lekko pupę trzymając dziecko za uda i bioderka (trzymając tak jak jest pokazane na filmie), i wtedy wsunę mu pieluszkę to czy mogę zrobić mu krzywdę? Czy przewracanie na boki przy zmianie pieluchy jest niezbędne żeby nie skrzywdzić dziecka, czy też chodzi o to by zapewnić mu lepszy r...
  • ..która cały czas wymyśla jak jej dziecko może sobie krzywdę zrobić;) ﷯﷯ 1. Szczebelki w łóżeczku zasłoniłam przeźroczystą pleksi, żeby córeczka (obecnie 5mcy) nie wsadziła pomiędzy szczebelki rączki albo nóżki. Zastanawiam się, czy w ogóle zdarza się, że dziecku zablokuje się np. nóżka i może ją sobie złamać w łóżeczku? Czy niepotrzebnie panikuję? Bo może już czas, żeby małej pozwolić próbować się łapać szczebelków i podciągać? A z tym pleksi nie bardzo się da......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się