krzywda

(7 wyników)
  • Witam Was, Chciałam prosić o rady... Mój związek niszczy brak szacunku ze strony mojego męża, ciągła krytyka, poniżające określenia, brak pomocy przy codziennych obowiazkach, wyzwiska i problem z rozładowywaniem własnych emocji - po prostu wyżywa się emocjonalnie na mnie, jak tylko cos mu nie pasuje. Z pogardą odnosi się tez do mojej rodziny. Nie pozwalam sobie na to, choć dużo mnie to kosztuje zdrowia i odwagi. Nasz kryzys trwa już 2 lata i powoli tego nie wytrzymuję. Czuję, że te w...
  • Jak wiele można wybaczyć? dosc ogolne pytanie, ale mam na myslli wybaczenie takie, ktore NAM przynosi ulgę, nie ma nic wspólnego z powrotem do bylego meza, czy zony, tylko takie oczyszczające? Czy rzeczywiście wystarcza napisac kilka razy na kartce drukowanymi literami WYBACZAM i powiedzieć to głośno do lustra. Bardzo che wybaczyć byłemu meżowi.
  • Stało się... Po kilkunastu latach znajomości i kilku latach małzeństwa... Po wielu wspólnie pokonanych przeszkodach... Odeszłam... Do innego... Wyprowadziłam sie rok temu ale nadal nie moge się zmusić do zlożenia pozwu :( Najgorsze jest to że po tylu latach prawie wszyscy znajomi to NASI wspólni znajomi. Teraz ja jestem tą złą... Rozumiem że koledzy mojego m. tak myslą, ale moje przyjaciółki również uważają, ze ja mu robię krzywdę dla własnego widzimisię... Każdemu kto patrzył z...
  • Jak wprowadzać nowego partnera we własne życie aby nie skrzywdzić własnego dziecka? Jak zrobić to dobrze, by dziecko nie poczuło się zagrożone? Jak uniknąć błędów? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami. Póki co nie ma kogoś takiego ale może kiedyś będzie. I właśnie - jak to zrobić "mądrze" by nikt nie ucierpiał?
  • 10 lat razem, syn, moja terapia DDA, choroba alkoholowa meza,terapia dla wspoluzaleznionyc, al-anon, moje odejscie, szybki rozwod... powinnam byc szczesliwa... zdalam sobie sprawe ze ucieklam...to znaczy zmienilam czynniki zewnetrzne...odeszlam..ale moja praca nad moimi dysfunkcjami nic nie daje.. wciaz wracam do swoich wspoluzalenzonych zachowan.. jak alkoholik - mam nawroty. nie potrafie zamknac rodzial z bylym mezem... najpierw bylo obwinianie na kazdym kroku, ze odeszlam, ze ...
  • Problem wybaczania pojawia się często na tym forum. W jednym poście ktoś zadał pytanie "co to jest wybaczenie?". Kiedyś znalazłem fajny głos w dyskusji na temat wybaczania na innym forum. Myślę, że warto go tutaj przytoczyć. "Litości!!! Przeraża mnie ten wątek. Naprawdę nie znacie tego pojęcia? Może trzeba wrócić do podstawówki? Większosć podanych tu definicji to straszne banały, komunały pisane bez zrozumienia co się pisze. Wybaczenie to umiejętność postawienia innych na równi l...
  • To, że kocham ciebie, nie daje ci prawa, byś mnie krzywdził, a mnie nie daje mi prawa do tego, bym złamał własną przysięgę małżeńską. Coraz częściej porady poszukają ci małżonkowie, którzy znajdują się w sytuacji skrajnej. W kontekście małżeństwa i rodziny sytuacja skrajna ma miejsce wtedy, gdy któremuś z małżonków przychodzi kochać współmałżonka, który przeżywa poważny kryzys, a w konsekwencji nie kocha ani innych ludzi, lecz przeciwnie - wyrządza bolesne kr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się