Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      krzywda

krzywda

(16 wyników)
    • Mój 5,5 mies. synek próbuje z leżenia na brzuszku obrócić się na plecy. Rączki trzyma jednak rozłożone w bok, zapiera się nóżkami i podnosząc pupę do góry obraca się na bok i próbuje dalej. Boję się, że złamie sobie rękę. Czy powinnam interweniować i ustawiać mu ręce do przodu?
    • Witam. Podobne tematy były, ale i tak zapytam. Byłam dziś z synem na spacerze, Jaś ma niecale 4 miesiące. Pogoda wyśmienita - słońce, prawie bezwietrznie, bardzo ciepło. Mały miał na sobie body z krótkim rękawem, bluzeczkę bawełnianą z rękawkiem 3/4 i na to spodenki z szelkami, i oczywiście skarpetki na nóżkach. Lekko okryty cienkim kocykiem. No i moje pytanie jest takie - czy ja źle ubrałam dziecko? Bo spotkałam moją babcię i wielki lament "Monisia, jak ty ubrałaś Jasia!", na ...
    • Czy raczkujące dziecko może rozbić sobie głowę lub inną krzywdę? Pewnie niejedna mama uśmiechnie się przy moim pytaniu ale wolę zapytać. Moja córeńka raczkuje jeszcze dość niezdarnie po parkiecie, na którym położyłam obszerny gruby koc jednak koc się suwa i utrudnia jej poruszanie się. Wcześniej podkładałam jej coś miękkiego pod głowę jak leżała na ziemi i maleńka przyzwyczaiła się, że zawsze jest jakaś amortyzacja szczególnie jak łapie butelkę i z dużą siłą pada na plecy, teraz ...
    • od dziś postanowiłam nauczyć moją 10 miesięczną córeczkę samodzielnego usypiania.Muszę chyba jednak wypic parę kubków melisy i uzbroić się w grube nici żeby serce nie pękło. Jak narazie pierwszy krok zrobiony niunia po 35 minutach płaczu usnęła.Dziewczyny ale czy to aż tak musi boleć? mam nadzieję że ten płacz nie wyżądzi jej większej krzywdy niż moje nieprzespane noce i nerwy które poźniej i tak pewnie maja odbicie na moim maleństwu.
    • Kupiłam materac gryczany(nie ma warstwy kokosowej) Większość z was pisze, że na początek stosujecie kokosową warstwę a gryczaną po kilku m-cach, kiedy dziecko zacztna wstawać(dot. materacy gryczno-kokosowych). ten który kupiłam ma pozytywną opinię IMiD oraz PZH ale informacji o tym, że nie nadaje się od pierwszych dni nie ma. Nie wiem czy mogę go stosować, bo gryczane mają to do siebie, że nie są gładkie na całej powierzchni jak np piankowe, tylko pikowane i mają delikatne podusz...
    • witam chciałąbym sie was poradzic,mam synka (5m), od urodzenia starałam sie go karmic w nocy na siedzaco ale po miesiacu poprostu juz nie mialam sily i kładłam sie z nim na kanapie- karmiłam wtedy na leżąco, oczywiście przysypiałam ze zmeczenia, i tak niestety chyba szkraba przyzwyczailam bo w swoim łóżeczku teraz max spi 3h a potem jak go nie wezme do łózka to mam nieprzespana noc, nie widze innej mozliwosci narazie, bo chyba nie funkcjonowałabym inaczej ale jedno mnie martwi, czy przy...
    • Moja córeczka właśnie skończyła 7 miesięcy. Dosyć raptownie zaczęła podciągać się na kolanka i praktycznie następnego dnia podciągnęła się na nóżki. Jest to bardzo chwiejne wstawanie, córeczka nie umie się zaasekurować, puszcza się jedną rączką. Widzę, że bez nadzoru może zrobić sobie dużą krzywdę. Problem jest rano, kiedy ja śpię, a ona już nie. Nie płacze i cichaczem odstawia dzikie harce. Czy macie jakieś pomysły na zabezpieczenie drewnianego łóżeczka?
    • Mój synek własnie skonczył 4 miesiące i zaczął szaleć. Już wcześniej zdarzyła mu się przewracać z pleców na brzuch ale nie szło mu to sprawnie szczególnie pozostająca pod brzuszkiem rączka. Dokładnie w dzień 4miesięcznych urodzin zaczął się przewracać nonstop. Po trzech dniach nauczył się wyciągać rączkę i teraz turla się wszędzie. Jednak to mnie nie martwi super że tak sobie radzi. Natomiast martwi mnie to że nie chce leżeć tylko siedzieć no i to skakanie. Najchetniej stoi na nóż...
    • moj synek skonczyl 10 m-cy, raczkuje i chodzi przy meblach, nie jestem w stanie go upilnowac co czesto konczy sie guzem lub siniakiem w czolo. moje dziecko wyglada jak poobijane, strasznie mi go szkoda. moze macie jakies sposoby,moze jakies opaski i czym smarowac takiego guza?
    • Jak sobie poradzić z powrotem do pracy i pozostawieniem 6 miesięcznego dziecka w domu? Prosze napiszcie jakie macie doświadczenia bo kompletnie nie potrafię sobie poradzić z myślą,że musze to zrobić. jestem załamana, boję się że robie dziecku krzywdę.
    • karmie piersia, mala ma azs (masakra). odkad odstawilam gluten ze swojej diety jej skora wyraznie sie poprawila, nie prezy sie tak i jej kupki zaczely w miare normalnie wygladac. czy gluten przechodzi do mleka matki?? bylam dzisiaj u lekarza (UK) i ze tak powiem wysmial mnie po tym jak mu wszystko wytlumaczylam co i jak z tym glutenem... mala ma 4,5 mies. bo juz sama watpie czy dobrze robie czy ta egzema sama z wwiekiem przechodzi ( tak tutaj sie wszyscy tej teorii trzymaja) ?
    • jak jej używacie?
    • Witajcie! Moj prawie 6-miesieczny synek niedawno odkryl cos niebywale intrygujacego ponizej pepka. Zawsze kiedy jest nagi, jego reka wedruje w tamte okolice i zaczyna sie sprawdzanie wytrzymalosci siusiaka na rozciaganie, wykrecanie, miedolenie, itd. Troche sie niepokoje, bo moje dziecko jest bardzo energiczne i wszystko co robi, robi z wielka pasja, zaangazowaniem i... sila. Raz juz nawet go zabolalo, bo sie rozryczal, ale niestety, niczego go to doswiadczenie nie nauczylo. Boje...
    • Synek ma skończone 11 m-cy, do tej pory nic z jego siusiaczkiem nie robiłam ale teraz wydaje mi sie, że może to błąd. Nie mam jednak pojęcia jek sie do sprawy zabrać. Odciągać skórkę, ale jak, do jakiego momentu? Boje się żeby nie zrobić mu krzywdy. Doradźcie i nie złośćcie się, że pytam o rzeczy dla niektórych oczywiste. Pozdrawiam serdecznie.
    • Czy używacie pilniczka do paznokci dla niemowląt? Obcinam dziecku paznokietki, nawet 2x w tygodniu. Mimo to, ma tak ostre że rysuje sobie i mnie całą twarz. Nie chcę obcinać zbyt głęboko, bo się boję że będą wrastać, ale nie chcę też zeby się kaleczyła. Co zrobić?
    • hej moja córa 4,5 miesieczna jest strasznie żywym dzieckiem. Ciągle by tylko się przewracała na brzuszek, wierzgała nożkami i to tak mocno że obawiam się ze zrobi sobi krzywdę. Ciągle muszę być przy niej bo dłużej nie zajmie się jakąś zabawką. Może macie pomysły jak zabawić takie dziecko, może są jakies specjalne urzadzenia lub zabawki dla tak małego rozbrykanego dziecka???? Pomóżcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się