Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      krzywda

krzywda

(5 wyników)
    • Czy macie żal do swych żon,matek ,ojców o interwencje policji,izbe wytrzeżwień itp...Dziś mąż mówi nie ufam Ci bo nie wiem co wykręcisz.
    • Czy wybaczac nalezy bezwarunkowo, czy mozna czegos oczekiwac? Chyba istota wybaczenia jest bezwarunkowosc wybaczenia. Zapomniec o krzywdach ( w przypadku alkoholika z reguly wymyslonych i sluzacych napedzaniu mechanizmu choroby) i wybaczyc, a najlepiej wyciagnac reke i poprosic rowniez o wybaczenie swojego niby-krzywdziciela, czy to nie bedzie prawdziwie pokorna postawa? Alkoholi am tendencje do robienia rownan i kalkulacji, a kto go skrzywdzil a kto kogo mocniej, a prawda jest taka, ze al...
    • Mam taka propozycje pod rozmowe: na czym polega zadosczuczynienie? Czy zadoscuczynienie jest mozliwe? co jesli nie jest? wiadomo, rozni sa ludzie i rozni alkoholicy, jedni nabroili tu drudzy tam, ale przyjmijmy, ze traktujemy sprawe po 'terapeutycnemu', czyli z cala surowoscia wobec alkoholika. Taki alkoholik, nazwijmy go Czesiu, pil sobie przez lat 15, raz mniej raz wiecej, ale z reguly niezdrowo. Przez ten czas oszukal kilka razy szefa, ze jest chory, a mial kaca i nie przyszedl do prac...
    • Po wielu latach alkoholik zaprzestaje picia. Jest to wielki krok ku normalności, ale czy tak w rzeczywistości jest? Wątpię w to bardzo... Zaprzestanie picia, o ile jest procesem trzeźwienia, a nie okresem krótkotrwałej abstynencji, jest podstawą do wszelkich zmian w zachodzących w samym uzależnionym, a także w jego otoczeniu, wśród najbliższych. Wiadomo, że alkohol czyni wielkie szkody nie tylko osobie nadużywającej, ale również bliskim, którzy wchodzą we współuzależnienie. W tym ok...
    • Zauwazylem u siebie taki problem: ciezko mi bezwarunkowo zapominac i wybaczac innym krzywdy, te male i te duze ( te male owszem czesto wyolbrzymiam, az do czepialstwa). Nie pamietam juz, czy mialem tak kiedys- kiedys chyba bylo tak, ze czepialem sie wiekszych glupot ale latwiej je wybaczalem, teraz z kolei- jako bardzej "uswiadomiony" staram sie nie wpadac na takie rafy, jednak za to, aby rownowaga w przyrodzie byla, trzymam dlugo uraze odnosnie powazniejszych kwestii. To ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się