Dodaj do ulubionych

mały przyrost wagi

11.09.11, 15:19
Moja córeczka urodziła się 04.06.2011 z wagą 3450 g, tego samego dnia wyszłyśmy już ze szpitala, przybierała ok.250 g tygodniowo, jest karmiona tylko piersią. Ja mam bardzo dużo pokarmu, mała je chętnie.Wczoraj skończyła 14 tygodni i wszystko byłoby dobrze ale w ciągu ostatnich 20 dni przybrała tylko 90 g:(Jestem tym bardzo zmartwiona. Maluda jest karmiona na żądanie, ale zauważyłam w ciągu ostatnich 4 tygodni, że chce częściej jeść w dzień jak i w nocy.Dodam że mieściła się zawsze w siatce centylowej między 50 a 75, a teraz jest między 25 a 50.
Czy z moim pokarmem może być coś nie tak mimo ,że mam go bardzo dużo, a i Lilka je chętnie i się najada?czy dokarmiać ją butelką?Jestem dumna z tego że karmię piersią ale dla mnie najważniejsze jest jej zdrowie i dobry rozwój.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: mały przyrost wagi 12.09.11, 11:29
      Oj, faktycznie mało.
      Czy jesteś na restrykcyjnej diecie? Czy nie było jakiejś choroby (mogła być choroba w rodzinie i u dziecka objawić się tylko zwolnieniem przybierania)? Czy ważenie było na tej samej wadze i mniej więcej w podobnych warunkach (np. po kupie, nago)? Czy oprócz zwiększonego apetytu widać inne objawy - marudzenie lub ospałość? Czy mała ssie smoczki? Czy do 20 dni temu przyrosty były ok, czy stopniowo malały coraz bardziej?
      • polet30.2 Re: mały przyrost wagi 12.09.11, 12:14
        Jeśli chodzi o przyrosty wagi to mała przybierała do 8 tygodnia w tempie ok.250 g na tydzień, potem w 9 tygodniu przybrała 150 g, 10 i 11 też 150 g i od 11 do 14 tygodnia tylko 90 g.
        Fakt faktem ,że mój mąż był przeziębiony 2 tygodnie temu a i Lilka załapała mały katar z którym uporaliśmy się w ciągu 4 dni. Mała w tym czasie jadła normalnie bo nie miała super zapchanego noska i nie zauważyłam żadnych zmian w jej zachowaniu.Nadal jest pogodna, ma już wypracowany swój rytm dnia i nic sie do tej pory drastycznie nie zmieniło. Ja mam dietę ale nie różni się niczym od tej sprzed iluś tygodni kiedy przybierała najwięcej:)
        Może faktycznie było przyczyną to przeziębienie?
        • matka_karmiaca Re: mały przyrost wagi 12.09.11, 12:33
          Tak bym obstawiała, skoro już wyzdrowiała, to zważ znów za tydzień czy dwa, karm, ile chce (moja po chorobie to ssała jak dzika, żeby sobie odbić) i zobaczysz, czy przybory wróciły do normy (i pamiętaj, że po 3 miesiącu norma jest już niższa). Skoro jest pogodna i uśmiechnięta, to raczej zagłodzona nie jest.
          • polet30.2 Re: mały przyrost wagi 12.09.11, 13:08
            Tak też zrobię, pójdę w następny poniedziałek do ważenia to będzie 10 dzień i zobaczę ile kruszynka przybrała:)Jestem dobrej myśli i mam nadzieję że to tylko chwilowy zastój:)
            Dziękuję za porady matka_karmiąca:)i pozdrawiam:)
          • d.o.s.i.a Re: mały przyrost wagi 12.09.11, 14:24
            > ższa). Skoro jest pogodna i uśmiechnięta, to raczej zagłodzona nie jest.

A jak, Twoim zdaniem, wyglada zaglodzone niemowle? Znam bardzo niedozywionego dwulatka (zly zespol wchlaniania), ktory jest pogodny i usmiechniety. I co z tego wynika? Dokladnie nic.
            • polet30.2 Re: mały przyrost wagi 20.09.11, 21:12
              No dziewczyny byłyśmy z Lily w poniedziałek na ważeniu i w ciągu 10 dni przytyła 300 g:)czyli wszystko wraca do normy:)cieszę się strasznie bo mi kamień z serca spadł:)...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka