metro

(13 wyniki)
  • 19 lipca 1900 roku - uruchomiona została w Paryzu pierwsza linia metra. Pełna nazwa paryskiego metra – Chemin de Fer Métropolitain (pl. Metropolitalna kolej żelazna), w praktyce używa się skrótu Métropolitain lub po prostu Métro. Sieć paryskiego metra ma długość 221,6 km, posiada 380 stacji (87 na których przecinają się linie). W 2004 roku skorzystało z niego 1,336 miliarda pasażerów. Linia nr 1 przebiega z zachódu na wschód do granicy miasta i jest najczęściej uczęszcz...
  • 10 stycznia 1863 roku - w Lodynie ruszyła pierwsza na świecie podziemna kolejka, czyli metro. Trasa miała 6 kilometrów długości. "Pierwsze projekty miejskiej kolei podziemnej w Londynie powstały już w latach 30 XIX w. Do budowy pierwszej linii nowego środka transportu przystąpiono w 1854 r. Tunele budowano rozkopując istniejące ulice, a następnie nakrywając wykopy sklepieniami i zasypując je ziemią. Otwarcie nowo wybudowanej linii nastąpiło 10 stycznia 1863 r. Od jej ówczesnej...
  • Jadąc dziś rano tramwajem linii szesnaście popatrzyłem na billboardy z kampanią "Jestem metroseksualny". Na tle paseczków o mocno "ludowym" charakterze jest powyginany koleś z fatalnie ostrzyżoną grzywką i ciuchach z ostatniego etapu rozsprzedaży w Factory. I szczerze się przyznam, że nie wiem o co chodzi, a jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy, że chodzi o pieniądze. Co ta kampania ma promować, bo przecież nie tandetny design i fatalne grzywki? Ponoć modę unisex, no ale moda uni...
  • Tylko dlaczego wołano do mnie Hanna?
  • ...pomiędzy wpadła, a rzuciła się? miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6933018,Metro__wypadek_wstrzymal_ruch_w_strone_centrum.html
  • Z okazji wiadomego święta zarząd metra zrobił ukłon w stronę najmłodszych i dziś kolejne stacje metra zapowiadał z taśmy dziecięcy głos. Pole Mokotowskie poszło gładko, oddechu zabrakło na Racławick., ale the best były tytułowe Wierzby:)
  • ...o ile wogóle istnieją, to czy mają jakąś konkretną formę lub granice?
  • Ostatnio można zauważyć, że coraz mniej ludzi jeździ warszawskim metrem. Powód - strach przed ewentualnym zamachem. Dzisiaj słyszałem, jak pewien gość stwierdził,że to jego ostatnia podróż metrem. Wiele osób ode mnie z pracy już jakiś czas temu przesiadło się w tramwaje i autobusy.
  • Czołem ludziki niepospolite:) Uff... miniony weekend obfitował w wydarzenia sportowe. Andrzej Gołota w końcu pokonał rywala, polskie tenistitki robia furorę w Australii, siatkarki pieknie poległy, Adam Małysz w dołku... I tytuły z dziejszej prasy: O sukcesie Andrzeja Gołoty: Metro: "Andrzej przylutował" Wyborcza: "Gołota pobił młodszego" Rzeczpospolita: "Życie zaczyna się po czterdziestce" Superskspress: "Król Andrzej Dewastator" O naszych tenisistkach: Wyborcza:...
  • Antyglobaliści zarzucają prezydentowi Warszawy, że systematycznie niszczy zieleń i parki w stolicy, a na ich miejscu powstają hipermarkiety z obcym kapitałem. Ale jak Kaczyński może kochać naturę po tym, co ona mu zrobiła?
  • Umierająca na raka nauczycielka ze szkoły podstawowej dała swoim uczniom ostatnie zadanie: dzieci budują dla niej trumnę - pisze portal metro.co.uk. Holenderce Eri van den Biggelaar zostało kilka tygodni życia. Kobieta jest bardzo lubiana i popularna w szkole, więc poprosiła nauczyciela techniki o zrobienie trumny. - A może poprosisz o to dzieci? - zaproponował. Teraz uczniowie, zamiast rzeźbić tabliczki i wyplatać koszyki, budują na zajęciach trumnę dla ukochanej nauczycielki. Mi...
  • I znowu nie będę oglądał, ale nie żałuję aż tak bardzo, bo spędzę tę sobotę w dosyć fajny sposób. Szczerze mówiąc, ostatni raz na meczu Lecha byłem 3 lata temu i nawet zabrałem moją żonę do młyna. Teraz - pomimo mody na Lecha w Poznaniu - jakoś przestałem bywać. W zasadzie gdybym nie kibicował Lechowi od 25 lat, to chyba bym ich nie polubił. Brak spłaty starych długów (tradycja? kibice? - tak, Lech to my!; długi? nieee, my jesteśmy Amica). Zresztą cała liga to jeden wielki syf ...
  • 7 kwietnia 1995 uruchomiono stołeczne metro. www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=60851

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się