-
Z czego one wynikają ?
Jest ktoś kto ma takie długi i zero perspektyw na ich spłatę, bez majątku, bez niczego ???
Jak widzicie swoją przyszłość ?
Czy macie dzieci ?
Czy wasi małżonkowie jakoś się zabezpieczyli ?
Ja a właściwie mój mąż narobił sobie długówbo prowadził działalność z tyt US, ZUS i wierzycieli (faktury, materiały , umowy kredytowe) w których nie uczestniczyłam nie podpisywałam się po nimi bo miałam osobną działalność.
Czy ja odpowiadam za długi męża ?
Na razie żaden k...
-
Będę wdzięczna za informacje bo przerażona jestem. Mam 10000 tyś kredytu w PKO. Dopóki miałam pracę i płynność finansową, proponowali mi większe kredyty. Nie chciała, Nie jestem rozrzutna. Zadłużyłam się by po rozwodzie z mężem ,,damskim bokserem" usamodzielnić się z dzieckiem. Kiedy straciłam pracę po 20 latach, bank przekazał mnie do Transcom. Nie płaciłam im regularnie. Płaciłam po 300 zł co drugi miesiąc. Inaczej na czynsz i jedzenie bym nie miała. Dziś zadzwoniłam, że wpłaciłam 300 zł. ...
-
Widzicie szanse na spłatę ???
Ja mam takie i nie widzę takiej szansy...
Co mi pozostaje ? Ukrywanie się przed komornikiem by normalnie żyć?
-
Dostałem z E-Sądu w lublinie nakaz zapłaty, do którego wniosłem sprzeciw. E-Sąd uznał wniosek i przekazał sprawę do rozpatrzenia przez Sąd Rejonowy, mojego miejsca zamieszkania.
Wczoraj dostałem z Sądu Rejonowego pismo: Wezwanie do uzupełnienia braków formalnych sprzeciwu. "Sąd informuje pozwanego, że w przypadku uzupełnienia braków należy je wskazać w piśmie procesowym i złożyć odpis tego pisma celem doręczenia powodowi pod rygorem zwrotu pisma w przypadku złożenia bez podpisu". Mam taki...
-
Witam,
jestem dłużnikiem firmy Intrum Justitia. Dług jest poniżej 1000 złotych, został wykupiony od Orange.
Podczas rozmowy z pracownikiem tej firmy, który nota bene do uprzejmych nie należał, próbowano wymóc na mnie spłatę długu w ciągu dwóch (!) dni - osobiście uważam to za skrajny absurd.
Oczywiście uznaję to roszczenie, ponieważ dług faktycznie istnieje, powstał przez moje zaniedbanie i jak najbardziej dług ten zamierzam spłacić.
Podczas wspomnianej rozmowy zadeklarowałem więc, bard...
-
Czy wniosek o stwierdzenie nabycia spadku złożony przez wierzyciela przerywa bieg przedawnienia długu?
-
witam
Ostatnio w firmie mam dość duże problemy ze sciąganiem należności. Zleciłem część spraw jednej firmie windykacyjnej drugą część drugiej. Obecnie posiadam już część nakazów zapłaty prawomocnych. Problem polega na tym że komornicy którym sprawy zostały przekazane już od 3 miesięcy nie siciągają pieniedzy skutecznie. Np.:
przypadek 1 - brak nieruchomosić brak pojazdów konto zablokowane brak na nim środków a firma nadal funkcjonuje
przypadek 2 - pod danym adresem dłużnik się nie znajd...
-
Cześć,
mam problem z Firmą Ultimo, w 2006 roku został mi udzielony kredyt z banku w kwocie 5000 zl,po kilku miesiacach ze względu na utrate pracy przestałem go spłacać, bank skierował sprawe do sądu ,przydzielono mi komornika ale ze względu na brak możliwości spłaty komornik sprawę umożył w 2011 roku.Niestety po kilku tygodniach (po podjęciu przezemnie pracy )odezwała sie do mnie firma Ultimo i niewiele mi wyjaśniając zarządała ode mnie spłaty 12000 zł.Przez rok byłem nieustannie przez nich ...
-
Właśnie otrzymałam sms-a o treści:
Informujemy o złożeniu pozwu do sądu, możliwość porozumienia pod nr.... 9i tu nr telefonu). Mam dług względem orange, nie jestem w stanie spłacić Intrum 50 % wartości tego długu(taką chcieli ugodę, dług około 3500) i odrzucałam od nich rozmowy telefoniczne.Co teraz? Czekac na dokumenty z sądu? Może miał ktoś z Was z nimi do czynienia i wie jak wygląda postępowanie.
Będę wdzięczna za informacje.
-
Witam,
Bardzo Państwa proszę o pomoc i poradę. Mój chłopak 5 lat temu miał udar niedokrwienny pnia mózgu (jeszcze się wtedy nie znaliśmy). Przez kolejne lata dzięki rehabilitacji porusza się na wózku, mówi niewyraźnie i cały czas walczy. Tydzień temu na jego koncie bankowym pojawiła się blokada, zablokowane zostały środki znajdujące się na koncie gł. oraz na oszczędnościowych. Szwagier zadzwonił i uzyskał informację z banku, że jest zajęcie komornicze, podali mu nr zajęcia oraz kontakt do ko...
-
Mam taka sytuację, ze jakis czas temu mialam prowadzona dzialalność, mam nieuregulowane składki zus... Teraz nigdzie nie pracuje. Musze mieć ubezpieczenie zdrowotne, czy jest taka opcja, zeby sie zarejestrowac poprostu jako bezrobotna i bedę mogla normalnie kozystać z takiego ubezpieczenia? Czy można się podpiąć do ubezpieczenia do kogoś z rodziny?? Jak to wygląda ???
-
W wyniku prowadzonej przeze mnie działalności niestety powstały długi i co za tym idzie mam kilka spraw u komornika . Ojciec mojego męża chce na niego przepisać działkę ,ale o naszych kłopotach nic nie wie. Czy sporzadzona teraz rozdzielność majatkowa zabezpieczyłaby działkę przed komornikami . Może istnieje jakieś rozsądne rozwiazanie w tej kwestii .
-
Drodzy Forumowicze, mam pytanie, zadłużenie mam w 3 bankach, dwa z nich wypowiedziały już umowy, nie chcą ugody, czy mimo wszystko wpłacać po kilkaset złotych czy też nie. Nie stać mnie na wpłaty po 1000 pln ale myślałam żeby wpłacać po 400 zł.
Co zrobić w tej sytuacji?
-
Czy weszla w życie ustawa o mozliwości ogłoszenia upadłości
(niewypłacalności) osoby fizycznej, która nie prowadzi dziłalności
gospodarczej?
-
1. Pismo z e-sądu chociaż nie ma piecżatek JEST WAŻNE
2. Nie wyrzucać pisma, przeczytać je dokładnie, szczególnie drobny druczek, wnieść sprzeciw zgodnie z instrukcją (można to zrobić przez internet! zajmuje to chwilę)
3. Czekać na potwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, które zwykle otrzymujemy mailem.
Sprawdzone, swoje perypetie opisałam tutaj: betweenblankpages.wordpress.com/2011/12/10/presco-investments-zarabia-na-niewiedzy-ludzi/
-
Mam pytanie, czy mogę złożyć sprzeciw od w/w nakazu, podając jako powód, podwarzenie dowodów powoda w tej sprawie. Dokładnie chodzi mi o to, że jednym z dowodów jest tzw. wezwanie do zapłaty do pozasądowego, polubownego roztrzygnięcia sprawy. Nic od nich nie otrzymałem listem poleconym i tymbardziej poleconym za potwierdzeniem odbioru i co za tym idzie nic nie podpisywałem, więc czy mogę taki dowód podwarzyć i całą sprawę przedstawić jako wątpliwą z racji tego, że powód korzysta z mało wiaryg...
-
Dostałam wczoraj od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i żądanie udzielenia wyjaśnień (czyli sprawozdanie z majątku).
W jednym i drugim jest błąd w moim nazwisku tzn brak jednej litery i tak się zastanawiam,
# czy mogę odesłać im za 6 dni że ktoś taki tu nie mieszka i nie mieszkał i tym samym przeciąnąć trochę sprawę zanim się kapną w czym rzecz
# czy mogę być za to ukarana, bo w końcu nie napiszę co mam a co nie w ciągu tych siedmiu dni, bo przecież ta bez litery to nie ja i ni...
-
Witam,
odebrałem nakaz od komornika na kwotę 3500zł .
Mam jeszcze inne zobowiązania , wobec Zusu i jeszcze dwóch komorników . W miarę możliwości wpłacam każdemu po 300-400zł regularnie co miesiąc i mam spokój . Teraz przy tym ostatnim nakazie komornik nie chce słyszeć o kilku ratach tylko co najwyżej płatność w dwóch ratach , mówi ,ze wierzyciel nie zgadza się na inna formę . W przeciwnym wypadku założy sprawe karną .
Wziołem towar po raz pierwszy od dostawcy w między czasie chciałem go...
-
Chcialabym zlozyc wniosek upadlosciowy.
Sama nie dam rady z "papierkami".
Pogubilam sie,bo moje dlugi byly sprzedawane,kupowane,umarzane,cesje,
czesc jest u komornika,byly zmiany bankow....
no za diabla sie w tym nie moge polapac!A mam juz "swoje"lata
i gubie sie w datach,robie sie.....malosprytna!hehehe
Do kogo powinnam sie zwrocic ,zeby to ogarnal?
Jakis adwokat,radca czy......windykator(byly)?
-
Upadłość konsumencka - jestem jednym z nielicznych, którym udało się uzyskać postanowienie Sądu o ogłoszeniu upadłości konsumenckiej osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej. Obecnie jestem już na etapie końcowym ze względu na fakt sprzedaży nieruchomości przez syndyka masy upadłości. czekam na plan podziały środków zgromadzonych w masie upadłościowej a potem na plan spłaty służący zaspokojeniu moich wierzycieli.
Chętnie pomogę i odpowiem na pytania związane z postępowanie...