Dodaj do ulubionych

windykacja należności

07.05.13, 20:08
witam

Ostatnio w firmie mam dość duże problemy ze sciąganiem należności. Zleciłem część spraw jednej firmie windykacyjnej drugą część drugiej. Obecnie posiadam już część nakazów zapłaty prawomocnych. Problem polega na tym że komornicy którym sprawy zostały przekazane już od 3 miesięcy nie siciągają pieniedzy skutecznie. Np.:
przypadek 1 - brak nieruchomosić brak pojazdów konto zablokowane brak na nim środków a firma nadal funkcjonuje
przypadek 2 - pod danym adresem dłużnik się nie znajduje

Moje pytania

1. Czy można zlecić drugiemu komornikowi tą samą sprawę? Jak to zrobić gdzie zgłosić?
2. Chyba muszę dokonywać jakiś prewencyjnych działań. Gdzie i w jaki sposób można w miarę tanio sprawdzić firmę w KRD? Ze względu na dużą liczbę klientów cena ma duże znaczenie tutaj dla mnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pomoc dla daromz Re: windykacja należności IP: 217.30.159.* 09.05.13, 13:24
      Daromz, zadzwoń pod numer 717850244, postaram sie jakos pomóc. dzwoń najlepiej rano po 7:30
      • Gość: Bolo Re: windykacja należności IP: 217.170.171.* 10.05.13, 22:18
        Tak tak, dzwon do niego = nich : ty naiwny,
        a tu masz jeszcze pare numerow:
        +48717139209
        +48717327618
        +48718887614
        +48717139204
        +48717327534
        +48717327614

Czy jeszcze nie domysliles się ze jak dluznik nie ma kasy to NIKT nie odzyska Twojej kasy ??
        • Gość: Bolo Re: windykacja należności IP: 217.170.171.* 10.05.13, 22:23
          Chcesz jeszcze a 200 nr telefonow, moje ksiazka tel. w telefonie jest BARDZO POJEMNA !!!!
          ( na jeden nr pseudo kierunkowy to jakies 1000 koncowek, z Katowic, Poznania, warszawy, Gdanska, no i nr komórkowe ;) osobne wpisy ;)))) )
          • Gość: daromz Re: windykacja należności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 20:59
            Czytałem Twoje wypowiedzi na innych forach o unikaniu windykacji. Mam nadzieję że niedługo coś się w tym kraju zmieni i nie będą chronić nieuczciwych dłużników. Potrafię jeszcze zrozumieć jeśli ktoś unika długu od lichwy ale w innych przypadkach nie. Prosto to uzasadnie. Uczciwy człowiek jeśli podwinęła się mu noga będzie oddawał tyle ile może(zostawi cos na minimalne przezycie rodziny i siebie) i będzie próbował się dogadać się aby spłacić dług nawet spłacając do końca życia. Nie myślicie o tym że być może nie spłacając swojego długu inną osobę lub rodzinę pakujecie w poważne kłopoty. Zresztą nie zapłacenie za czyjomś pracę jest poprostu kradzieżą. Jeśli zbierzność ników to przypadek to przepaszam ale wydaje mi się że to ty wpowiadasz się w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,726,143968312,143968312,Idzie_na_gorsze_dla_firm_windykacyjnych_he_he_.html
            • Gość: Bolo Re: windykacja należności IP: 217.170.171.* 13.05.13, 07:20
              No widzisz , nie znasz mnie, sytuacji jak do tego doszlo a chcsz mnie osadzic , ja w przeciwieństwie do Ciebie miałem klientów zagranicznych, od 2003 roku i tak samo przestali placic , a reszte to sobie dopowiedz co się dzialo .
    • Gość: daromz Re: windykacja należności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.13, 17:16
      Tyle to wiem że jak nie ma to mu nic nie wezmą ale dłużnik może się ukrywać lub ukrywać majątek. Jak prowadzić takie sprawy.

Z tego co czytałem to:
      - mogę nasyłać komornika na dłużnika do końca jego życia lub mojego a nawet potem na jego spatkobierców
      - komornik może sprawdzić jakiś spis jak się dłużnik ukrywa
      - komonik może sprawdzić wydział komunikacji, nieruchomośći dłużnika

A co jeśli ja np widzę że ten dłużnik prowadzi nadal działalość tzn sklep internetowy - formalnie działalność zawieszona. Komornik dłużnika nie znalazł w miejscu zamieszkania i dłużnik śmieje mi się do telefonu że nic mu nie zrobię. To nie jest tak że ja chcę go wykończyć ja też mam płatności i w pewien sposób muszę pilnować swojego tyłka.
    • Gość: xenon Re: windykacja należności IP: *.telnet.krakow.pl 13.05.13, 10:52
      Odpowiadając częściowo na Twoje pytanie. Możesz cofnąć swój wniosek egzekucyjny, wtedy komornik umorzy postępowanie. Możesz wtedy z tytułem wykonawczym pójść do innego komornika.
    • mordimer.madderdin Re: windykacja należności 13.05.13, 11:50
      daromz napisał:
      > Np.:
      > przypadek 1 - brak nieruchomosić brak pojazdów konto zablokowane brak na nim śr
      > odków a firma nadal funkcjonuje

Każ komornikowi pofatygować się do miejsca, gdzie przechowywane są dokumenty księgowe firmy. Jeśli ma stałych kontrahentów - masz możliwość dokonać zajęcia należności u nich. Dodatkowo, w dokumentach może znaleźć się nieznany Ci dotąd numer konta. Masz prawo asystować komornikowi przy dokonywaniu czynności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka