Dodaj do ulubionych

SMS - Intrum - sąd

IP: 212.160.172.* 16.01.13, 13:33
Właśnie otrzymałam sms-a o treści:
Informujemy o złożeniu pozwu do sądu, możliwość porozumienia pod nr.... 9i tu nr telefonu). Mam dług względem orange, nie jestem w stanie spłacić Intrum 50 % wartości tego długu(taką chcieli ugodę, dług około 3500) i odrzucałam od nich rozmowy telefoniczne.Co teraz? Czekac na dokumenty z sądu? Może miał ktoś z Was z nimi do czynienia i wie jak wygląda postępowanie.
Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 16.01.13, 13:46
      Gość portalu: magda napisał(a):

> Właśnie otrzymałam sms-a o treści:
      > Informujemy o złożeniu pozwu do sądu, możliwość porozumienia pod nr.... 9i tu n
      > r telefonu). Mam dług względem orange, nie jestem w stanie spłacić Intrum 50 %
      > wartości tego długu(taką chcieli ugodę, dług około 3500) i odrzucałam od nich
      > rozmowy telefoniczne.Co teraz? Czekac na dokumenty z sądu? Może miał ktoś z Was
      > z nimi do czynienia i wie jak wygląda postępowanie.
      > Będę wdzięczna za informacje.

Jak rozumiem wobec długu nie możesz/nie chcesz podnosić zarzutu przedawnienia, a owe 3500 to dług plus odsetki wobec Orange (tzn. windykacja nie doliczyła sobie żadnych kosztów). W takim układzie najlepiej byłoby się dogadać, bo w przypadku pozwu sprawa zakończy się wyrokiem i komornikiem. Ale już nie 3500 tylko

1. 3500 dług plus odsetki
      2. 600 zł koszty zastępstwa
      3. Odsetki od sumy 1 i 2 na dzień spłaty
      3. Koszty komornika: www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-moze-pobrac-komornik-sadowy-1470901.html

A będzie to najprawdopodobniej wyglądać tak:

1. dostaniesz nakaz (za parę miesięcy)
      2. Nakaz się uprawomocni (za parę miesięcy)
      3. Zacznie działać komornik (nie wiem jak szybko, co najmniej parę tygodni)

Możesz sprawę przeciągać ku uciesze wierzyciela bo lecą mu ustawowe odsetki, a nigdzie takich dobrych jak ustawowe nie dostanie. Choć bez gwarancji wypłaty :D

Przeciągać można, z pomocą prawnika na lata (podobno). Na dzień dobry wystarczy składać pisma bez podpisów i uzupełniać po wezwaniu.
      • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 16.01.13, 13:56
        unhappy, chciałam spłacać po 100 zł, mam też inne zobowiązania, Intrum chce albo połowe albo nic, taka ma być ugoda?!
        Czy jeśli będę wpłacała na podany rachunek choćby te 100 zł to będzie to miało znaczenie? Choćby miało tylko pomniejszać dług.
        • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 16.01.13, 14:07

> unhappy, chciałam spłacać po 100 zł, mam też inne zobowiązania, Intrum chce alb
          > o połowe albo nic, taka ma być ugoda?!

Decyduje wierzyciel. Musiałabyś przekonać wierzyciela, że owe 100/mc to jedyne na co może liczyć, a jak pójdzie do sądu to nie zobaczy nic. To mało prawdopodobne. No, albo apelować do jego sumienia/serca/listości. Na to też bym za bardzo nie liczył.

> Czy jeśli będę wpłacała na podany rachunek choćby te 100 zł to będzie to miało
          > znaczenie? Choćby miało tylko pomniejszać dług.

Czy będzie miało znaczenie wie tylko wierzyciel. Ewentualnie osoby, które miały z tym samym wierzycielem podobną sytuację. Nie wiemy czy wierzyciel złożył pozew, ale owa stówa miesięcznie nie zmienia wiele, na przykład w kwestii zejścia w granicy zastępstwa, bo ta jest od 1500 do 5000.
          • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 16.01.13, 14:29
            wierzyciel czyli Orange ma mnie gdzieś, oni sprzedali dług i tyle, są na 0. Więc nie wiem czy te 100 zł ma sens czy i tak polegnę(:
            • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 16.01.13, 14:31

> wierzyciel czyli Orange ma mnie gdzieś, oni sprzedali dług i tyle, są na 0. Wię
              > c nie wiem czy te 100 zł ma sens czy i tak polegnę(:

Jeżeli Orange sprzedało dług Intrum, to wierzycielem teraz jest Intrum.
              • Gość: Cfaniak Re: SMS - Intrum - sąd IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 17:16
                A mi intrum przysyła takie sms-y oraz listy od 5 lat. Dług z 2001 roku polkomtela. Jakieś 3-4 lata temu poinformowałem panienkę z infolinii, że dług owszem istnieje ale zgodnie z prawem płacić nie muszę ponieważ jest przedawniony !!!! Oświadczyłem również ( żeby wiedzieli, że straszyć to mogą emerytów) że jeżeli złożą wniosek do sądu to ja natychmiast podnoszę zarzut przedawnienia i poniosą dodatkowe koszty. Pisemko leży już przygotowane. Wiedzą o tym i tak wysyłają mi jakieś głupie pisemko/sms-a raz na kwartał........he, he, he.
                • Gość: :) Re: SMS - Intrum - sąd IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 22:59
                  pamietaj o KRD - he he he
                  • Gość: Cfaniak Re: SMS - Intrum - sąd IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 07:11
                    Wszystko już dawno jest na syna (m.in kilka działeczek pod W-wą). I w d-u-p-i-e mam KRD czy SRAERDE czy innych komorusów posrajtusów ............he, he, he.
                    I co? I JAJCO !!!!!

Miłego weekendu - idzie wiosna !!!!!!
      • mordimer.madderdin Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 07:36
        @ Unhappy, mała korekta:
        1. od kosztów sądowych, w tym także zastępstwa procesowego, nie nalicza się odsetek;
        2. na ten moment, e-sąd wydaje nakaz w ciągu ok. miesiąca od złożenia - informacja bardzo świeża :)

W ogóle, proszę szanownych dłużników zwrócić uwagę na pewien mechanizm: wierzycielowi opłaca się "podhodować" dług do ostatniej chwili przed przedawnieniem, założyć sprawę i skapitalizować odsetki w pozwie. Różnica jest taka, że do chwili złożenia pozwu, odsetki mógł naliczać tylko od kwoty głównej, a później nalicza je od kwoty odpowiednio wyższej.

Sam mam takiego dłużnika - winny był powiedzmy 2000 pln i od tego naliczałem odsetki, w tej chwili naliczam je od prawie 5000.
        • mordimer.madderdin Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 07:47
          O odsetkach od kosztów sądowych:
          prawo.rp.pl/artykul/396402,669308-Nie-ma-odsetek-od-kosztow-procesu.html
          • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 18.01.13, 10:01
            na ten moment, e-sąd wydaje nakaz w ciągu ok. miesiąca od złożenia - informacja bardzo świeża :)
            Czyli za około miesiąc powinnam otrzymać nakaz zapłaty. Zamierzam wnieść sprzeciw ponieważ została mi naliczona nota obciążeniowa w cholendarnej wysokości. Czy sprzeciw muszę uargumentować/
            I kolejne pytanie: czy od momentu odebrania nakazu rusza komornik czy też sąd czeka na mój ewentualny sprzeciw?
            • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 10:05

> Czyli za około miesiąc powinnam otrzymać nakaz zapłaty. Zamierzam wnieść sprzec
              > iw ponieważ została mi naliczona nota obciążeniowa w cholendarnej wysokości. Cz
              > y sprzeciw muszę uargumentować/

W e-sądzie nie musisz. Wystarczy pismo z sygnaturą, danymi i słowem sprzeciw :)

> I kolejne pytanie: czy od momentu odebrania nakazu rusza komornik czy też sąd c
              > zeka na mój ewentualny sprzeciw?

Tak. Sąd czeka na sprzeciw na co masz dwa tygodnie od odebrania poleconego z e-sądu. W praktyce daje to miesiąc - dwa tygodnie na poczcie i dwa tygodnie (14 dni) u ciebie plus jeszcze czas na przetrawienie sprzeciwu lub zwrotki z poczty.
              • mordimer.madderdin Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 10:13
                Unhappy, na poczcie takie pisma leżą tylko 7 dni.

Czyli: 7 dni poczta + 14 dni na wniesienie sprzeciwu + nieokreślony czas na doręczenie sprzeciwu, zarejestrowanie, "obrobienie" przez e-sąd, przekazanie do SR.

W sumie - można wyhodować kilka miesięcy.
                • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 10:24
                  mordimer.madderdin napisał:

> Unhappy, na poczcie takie pisma leżą tylko 7 dni.

Czternaście. Musi być dwukrotnie awizowane i faktycznie, jedno awizo to siedem dni. Swoją drogą radosna twórczość listonoszy pod tym względem też swoje robi. Potrafią pominąć pierwsze awizo i wrzucić dopiero powtórne. I wtedy adresat ma siedem dni, bo o pierwszych siedmiu nawet się nie dowiedział.

Różny może być czas jaki mamy na odpowiedź po otrzymaniu pisma. Może być czternaście (standardowo) albo siedem w niektórych przypadkach typu uzupełnienie braków czy czas na złożenie skargi.
                  • mordimer.madderdin Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 10:39
                    www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-sprawiedliwosci-w-sprawie-szczegolowego-trybu-i-sposobu-doreczania-pism-sadowych-w-postepowaniu-cywilnym/k404/
                    "§ 6 Zawiadomienie dla adresata o pozostawieniu przesyłki
                    1. Przewidziane w art. 135, doręczenia osobom fizycznym, § 2 Kodeksu postępowania cywilnego zawiadomienie dla adresata o pozostawieniu przesyłki sporządza placówka pocztowa operatora, wskazując w nim placówkę pocztową operatora, z której przesyłkę należy odebrać w ciągu siedmiu dni, licząc od dnia następnego po dniu pozostawienia zawiadomienia; zawiadomienie pozostawia w skrytce pocztowej adresata."
                    • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 10:47
                      :D

KPC, art. 139, par.1:

W razie niemożności doręczenia w sposób przewidziany w artykułach poprzedzających, pismo przesłane za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe należy złożyć w placówce pocztowej tego operatora, a doręczane w inny sposób - w urzędzie właściwej gminy, umieszczając zawiadomienie o tym w drzwiach mieszkania adresata lub w oddawczej skrzynce pocztowej ze wskazaniem gdzie i kiedy pismo pozostawiono, oraz z pouczeniem, że należy je odebrać w terminie siedmiu dni od dnia umieszczenia zawiadomienia. W przypadku bezskutecznego upływu tego terminu, czynność zawiadomienia należy powtórzyć.
                      • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 18.01.13, 11:02
                        A czy moze sie zdarzyć tak, że ten nakaz do mnie nie przyjdzie?
                        Intrum ma dokładne dane mojego zameldowania i zamieszkania więc nie ma mowy o tłumaczeniu że adres nie jest znany. Boję się, że mogą podac nieprawdziwy tak abym nie miala szansy na wniesienie sprzeciwu.
                        ps. Dziękuje za odpowiedzi:)
                        • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 11:07

> A czy moze sie zdarzyć tak, że ten nakaz do mnie nie przyjdzie?
                          > Intrum ma dokładne dane mojego zameldowania i zamieszkania więc nie ma mowy o t
                          > łumaczeniu że adres nie jest znany. Boję się, że mogą podac nieprawdziwy tak ab
                          > ym nie miala szansy na wniesienie sprzeciwu.

Dlatego najlepiej mieć konto w e-sądzie, ale bez uruchomionej komunikacji elektronicznej czyli korespondujemy z sądem za pomocą poleconych. To konto daje ci dostęp do akt sprawy od chwili złożenia przez powoda pozwu (plus czas na wprowadznie akt do systemu). Jeśli Intrum poda zły adres to w ten sposób to wyłapiesz. Jeśli nie wyłapiesz to sprawa wygląda gorzej, ale będziesz mogła skutecznie ządać przywrócenia terminu.
                          • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 18.01.13, 11:21
                            A jak takie konto założyć?
                            • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 11:23

> A jak takie konto założyć?

e-sad.gov.pl i rejestracja. Podaje się dane, potem konto, po sprawdzeniu danych, zostaje aktywowane i voila!

Są tam szczegółowe instrukcje, FAQ więc nie powinno być problemu.
                              • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 18.01.13, 11:32
                                Dzięki, własnie założyłam tylko nie odhaczałam pola powiadomienia mailem.
                                Rozumiem, że za 2 dni jak będzie aktywne będę mogła sprawdzić czy Intrum bądź jakikolwiek inny powód skierował przeciwko mi sprawę.
                                • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 11:34

> Dzięki, własnie założyłam tylko nie odhaczałam pola powiadomienia mailem.
                                  > Rozumiem, że za 2 dni jak będzie aktywne będę mogła sprawdzić czy Intrum bądź j
                                  > akikolwiek inny powód skierował przeciwko mi sprawę.

Tak, o ile skorzystał z e-sądu.
                                  • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 18.01.13, 11:48
                                    jeżeli nie skorzystał z e-sądu to nie pozostaje mi nic innego jak czekać.
                                    mam nadzieję, że chociaz trafię na normalnego komornika i z nim się "dogadam" co do spłaty, skoro Intrum nie chce. Oby tak było.
                                    Jeszcze raz dziękuje Panom za info:)
                      • wandotroll2 Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 11:04
                        Jeden i drugi ma rację i się myli zarazem.

Nie ma w doręczeniach pism z sądu czegoś takiego jak awizo powtórne. Są dwa następujące po sobie w odstępie 7 dni awiza "normalne".
                        • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 18.01.13, 11:06
                          wandotroll2 napisał(a):

> Jeden i drugi ma rację i się myli zarazem.
                          >
                          > Nie ma w doręczeniach pism z sądu czegoś takiego jak awizo powtórne. Są dwa nas
                          > tępujące po sobie w odstępie 7 dni awiza "normalne".

Możliwe, ale chodzi głównie o termin. Zresztą moja poczta zawsze to drugie nazywa "powtórne". Nie dziwi mnie, że robią błąd formalny bo to w końcu poczta ;)

Suma sumarum jest 14 dni na odebranie. Jakby było siedem to strach by był gdzieś wyjechać w ogóle :D
                          • frediiii Re: SMS - Intrum - sąd 19.01.13, 22:49
                            A jak stary jest ten dług, może w grę wchodzi przedawnienie długu?
                            • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 20:47
                              dług nie jest przedawniony, jest z 2012 r. I chciałabym to spłacić jak pozostałe moje zobowiązania ale nie na zasadach narzuconych przez Intrum bo one są nierealne.
    • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 09:19
      Zalogowałam się na stronie sądu.
      Sąd 17.01.2013 wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Co teraz?
      Intrum złożyło sprawe 14.01 a nakaz już jest 17.01.2013.
      bardzo proszę poradźcie co teraz mam zrobić.
      • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 09:28
        Czekać na polecony z e-sądu. Pamiętaj, nie przystępuj do komunikacji elektronicznej.
        • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 09:39
          Uhappy, na nakazie jest małym druczkiem napisane:

Data wniesienia pozwu 2013-01-14; Elektroniczne doręczenie prawidłowe w dniu 17.01.2013

Ale ja logując się na stronie i zakładając konto nie odhaczałam pola dot. korespondencji mailowej.
          Co teraz, jak dostanę nakaz moge wnieść sprzeciw.
          Czym się różni taki nakaz upominawczy od nakazu w postępowaniu nakazowym?
          Kiedy się uprawomocni nakaz w postępowaniu upominawczym?
          • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 09:49

> Uhappy, na nakazie jest małym druczkiem napisane:
            >
            > Data wniesienia pozwu 2013-01-14; Elektroniczne doręczenie prawidłowe w dniu 17
            > .01.2013

Chodzi o doręczenie elektroniczne dla powoda zepewne. Jak będę przy kompie to podrzucę ci zrzut ekranu jak to powinno wyglądać.

> Ale ja logując się na stronie i zakładając konto nie odhaczałam pola dot. kores
            > pondencji mailowej.

To co innego.

> Co teraz, jak dostanę nakaz moge wnieść sprzeciw.

Możesz.

> Czym się różni taki nakaz upominawczy od nakazu w postępowaniu nakazowym?

Tryb nakazowy oznacza, że od momentu wystawienia nakazu można iść do komornika. W trybie upominawczym trzeba czekać na uprawomocnienie nakazu.

> Kiedy się uprawomocni nakaz w postępowaniu upominawczym?

Jak nie złożysz sprzeciwu.
            • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 09:54
              Dzięki unhappy,
              nie sądziłam, że tak szybko e-sąd działa (:
              Boję sie tylko, że jeśli wniosę sprzeciw to i tak nic mi to nie da, dług jest, tyle, że ta nota obciążeniowa to jakies 3000 pln (sic!)
              Nie wiem czy w sądzie rejonowym mogę wnosić o rozłożenie długu na raty.
              • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 10:22

> Dzięki unhappy,
                > nie sądziłam, że tak szybko e-sąd działa (:

Wcale tak szybko nie działa. Zobaczysz kiedy dostaniesz polecony :)

Obiecany zrzut ekranu:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3337601,2,1,ESAD-ZAKLADKA-STRONY-SPRAWY.html
                Na zrzucie widzisz, że pozwany NIE przystąpił do poczty elektronicznej, a powód przystąpił. Co zresztą jest zrozumiałe przy powodach masowych :)

> Boję sie tylko, że jeśli wniosę sprzeciw to i tak nic mi to nie da, dług jest,
                > tyle, że ta nota obciążeniowa to jakies 3000 pln (sic!)

To zastanów się jaki masz cel? Czy odwlekanie nieuniknionego (lecą odsetki, a po przejściu do trybu zwykłego koszt lekko wzrośnie o zwiększony wpis powoda) czy na przykład sprawdzenie powoda czy dysponuje wiarygodnymi dokumentami potwierdzającymi zadłużenie. Czasami zdarza się, że powód, nawet w oczywistych sprawach po przejściu sprawy do sądu rejonowego nie uzupełnia pozwu bo nie ma dokumentów. Jedyne co ma to informację, że ktoś mu wisi kasę bo tak kupił długi. Decyzja należy do ciebie. Teraz (strzelam) masz około (co najmniej) miesiąca, może dwóch na zastanawianie się. Chociaż zdarza się, że zanim e-sąd wyśle do ciebie polecony z pozwem upłynie miesiąc albo więcej.

> Nie wiem czy w sądzie rejonowym mogę wnosić o rozłożenie długu na raty.

Wnosić możesz tylko obawiam się, że z niewielkim skutkiem.
                • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 11:02
                  Unhappy, ale ja nie mogę uzyskac informacji o sprawie(:
                  W ogóle mi nie filtruje (:
                  jest tylko nakaz zapłaty, jest imię i nazwisko ale adresu brak(:
                  W informacjach ogólnych jest takie pole: Przesyłanie powiadomień drogą email (i tej opcji nie zaznaczyłam)
                  natomiast mój adres mail jest podany.
                  Wchodząc w moje sprawy jest 0, pomimo, że mam sygnaturę akt i kod dostępu.
                  • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:11

> Unhappy, ale ja nie mogę uzyskac informacji o sprawie(:
                    > W ogóle mi nie filtruje (:

Zacznie. Poczekaj parę dni.

> jest tylko nakaz zapłaty, jest imię i nazwisko ale adresu brak(:
                    > W informacjach ogólnych jest takie pole: Przesyłanie powiadomień drogą email (i
                    > tej opcji nie zaznaczyłam)

To nie ma nic wspólnego z korespondencją drogą elektroniczną.

> natomiast mój adres mail jest podany.
                    > Wchodząc w moje sprawy jest 0, pomimo, że mam sygnaturę akt i kod dostępu.

Nigdy nie wprowadzaj elektronicznego kodu sprawy bo ryzykujesz przystąpieniem do elektronicznej wymiany pism z e-sądem, a to bardzo zły pomysł.
                    • magda_nr_34 Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:21
                      no własnie wprowadziłam ten elektroniczny kod, mam nadzieję, że nic się nie stanie. Cholera.
                      • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:29
                        magda_nr_34 napisała:

> no własnie wprowadziłam ten elektroniczny kod, mam nadzieję, że nic się nie sta
                        > nie. Cholera.

Dopóki przy twoich danych jest koperta bez e-małpki to spoko. Ostrzeżenie było trochę na wyrost. Nie mniej pilnuj się :D
                        • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 11:31
                          Jeszcze raz dziękuje, boje się jak jasna cholera.
                          Myślałam że jak jest taki nakaz z 17.01.2013 to 18.01 sąd wysyła polecony i nastawiałam sie ze za parę dni do mnie dotrze.
                          • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:49

> Jeszcze raz dziękuje, boje się jak jasna cholera.
                            > Myślałam że jak jest taki nakaz z 17.01.2013 to 18.01 sąd wysyła polecony i nas
                            > tawiałam sie ze za parę dni do mnie dotrze.

Może tak być. Masz wtedy 14 dni na odebranie i drugie 14 na wysłanie odpowiedzi. Miesiąc jak nic. Ale pewnie będzie więcej bo tak od razu sąd tego listu nie wyśle.
                            • Gość: magda Re: SMS - Intrum - sąd IP: 212.160.172.* 21.01.13, 11:50
                              ok, tak czy siak czekam, czy na stronie po zalogowaniu będzie widniała taka informacja że w takim i takim dniu został nadany nakaz zapłaty czy też nie?
                              • unhappy Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:55

> ok, tak czy siak czekam, czy na stronie po zalogowaniu będzie widniała taka inf
                                > ormacja że w takim i takim dniu został nadany nakaz zapłaty czy też nie?

Na stronie e-sądu po zalogowaniu masz dostęp do akt sprawy, które możesz sobie ściągnąć w PDF. Do tych akt trafiają wszystkie dokumenty mające związek ze sprawą w tym zwrotki z poczty. Po prostu monitoruj stan sprawy i będziesz na bieżąco :D
                  • magda_nr_34 Re: SMS - Intrum - sąd 21.01.13, 11:13
                    uff, udało się, mam tak samo, powód nie ma żadnego symbolu a ja mam taką kopertkę ale bez @.
                    Dzięki, czekam zatem na pocztę.
    • Gość: magda Sprzeciw IP: 212.160.172.* 21.01.13, 14:46
      powinnam uargumentować? Podać powody? (chodzi mi o to, że nie zgadzam sie z notą obciążeniową i nie wiem na jakiej podstawie wynosi ona aż 3000 pln)
      Reasumując jak powinien wyglądać sprzeciw od nakazu żeby nie został przez sąd odrzucony.
      Będę wdzięczna za info:)
      • unhappy Re: Sprzeciw 21.01.13, 15:10

> powinnam uargumentować? Podać powody? (chodzi mi o to, że nie zgadzam sie z not
        > ą obciążeniową i nie wiem na jakiej podstawie wynosi ona aż 3000 pln)
        > Reasumując jak powinien wyglądać sprzeciw od nakazu żeby nie został przez sąd o
        > drzucony.
        > Będę wdzięczna za info:)

Wystarczy słowo sprzeciw, dane powoda i pozwanego oraz sygnatura sprawy. E-sąd nie rozstrzyga sprawy, nie wnika w argumenty tylko w sytuacji wniesienia sprzeciwu wysyła sprawę do sądu rejonowego, który wzywa powoda i pozwanego do uzupełnienia dokumentów.
        • Gość: magda Re: Sprzeciw IP: 212.160.172.* 21.01.13, 15:14
          Art. 50535 Kodeksu postępowania cywilnego - Sprzeciw od nakazu zapłaty nie wymaga uzasadnienia i przedstawienia dowodów, jednak w sprzeciwie pozwany powinien przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór, co do istoty sprawy.

No właśnie i jak mam rozumieć ten zapis?
          • unhappy Re: Sprzeciw 21.01.13, 15:21

> Art. 50535 Kodeksu postępowania cywilnego - Sprzeciw od nakazu zapłaty nie wyma
            > ga uzasadnienia i przedstawienia dowodów, jednak w sprzeciwie pozwany powinien
            > przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem
            > się w spór, co do istoty sprawy.
            >
            > No właśnie i jak mam rozumieć ten zapis?

Tak, że wystarczy samo słowo sprzeciw. Chyba, że masz uwagi np. do właściwości miejscowej. Nie jestem pewien czy uwagi do wysokości żądanej kwoty też łapią się na to (chyba tak). Prawnik musiałby się wypowiedzieć na temat listy ewentualnych zarzutów jakie należałoby wnieść na tym etapie.
            • Gość: magda Re: Sprzeciw IP: 212.160.172.* 21.01.13, 15:37
              nie będę kombinować, wniosę po prostu sprzeciw i już.
              Jeszcze raz dziękuje za wszystkie porady i odpowiedzi.
              • dzidzia2011 Re: Sprzeciw 21.10.13, 15:43
                Witam,
                czy mogłaby mi Pani odpisać jak skończyła się sprawa? mam bardzo podobną sytuacje i bardzo się boję. z góry dziękuje i czekam.
                • Gość: magda Re: Sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 17:45
                  narazie sprawa trwa, napiszę jak będę po rozparwie którą mam w sądzie rejonowym za 3 tygodnie. Intrum skierowało sprawe do rejonowego a czego się mogę spodziewać to nie wiem.
                  • dzidzia2011 Re: Sprzeciw 22.10.13, 20:49
                    To trzymam kciuki...powodzenia!!!!!!
                  • dzidzia2011 Re: Sprzeciw 02.01.14, 18:05
                    Cześć Magda! I jak tam sprawa dalej ruszyła?
                    • Gość: magda Re: Sprzeciw IP: 212.160.172.* 03.01.14, 09:08
                      Sprawa trwa, pod koniec roku odbyła się druga rozprawa w sądzie rejonowym, powód ponownie się nie stawił, sprawa odroczona bezterminowo, czekam na dostarczenie dokumentów przez powoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka