Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      na studia

na studia

(16 wyników)
    • Świetny pomysł dajcie jeszcze tylko uczelnie prywatne!!!;))
    • proszę o informacje na temat rekrutacji na socjologię lub/i stosowane nauki społeczne na UW - nie wiem, jaki zakres materiału z historii obowiazuje na egzaminach
    • Za rok idę do liceum. Chcę się w przyszłości zajmować weterynarią albo czymś z nią związaną, tzn. chcę być weterynarzem albo kimś o podobnym znaczeniu. Zastanawiam się gdzie wybrać się po gimnazjum. Na pewno profil biologiczno- chemiczny, ale mam do wyboru zwykłe liceum lub technikum weterynaryjne. W technikum jest o rok dłużej, ale chyba mi to nie przeszkadza. W technikum weterynaryjnym na pewno więcej nauczyłabym się, bo chyba jest tam bardziej kształcenie już do zawodu. Ale zna...
    • Kiedy wreszcie uczelnie zdecydują się na jakich zasadzch będą przyjmować studentów w 2005 r.?
    • Niedawno w Panoramie mówiono o ściąganiu w szkole, a na koniec skomentowano, że młodzież nie widzi w tym nic złego co bardzo mnie rozbawiło. Sam dosyć niedawno pisałem maturę (w starym systemie) i doskonale wiem, że program szkoły średniej jest nieźle "przeładowany", co 2-3 dni kartkówka/klasówka. Tymczasem nauczyciele (nie piszę, że wszyscy) nie za bardzo przykładają się do nauczania, tak przynajmniej było w moim ogólniaku który jest uznawany za dobry. I komu ma się chcieć siedzi...
    • jak ktos wie jak to jest gdy w chodzis do sali lekcyjnej i od razu twoje nazwisko jest wywolane przez najgorsza nauczycielke w budzie i dostajesz kolejna laske chodz cos umiales to potem sie juz nie chce nawet do szkoly chodzic jak da sie przezwyciezyc taki lek chodzenie na lekcje bo teraz to ja juz sie boje polonistki bo co powiem nawetjak jest dobrze to dla niej jest zle czy mieliscie takie sytlacje jak tak to jak sobie z tym poradziliscie
    • Informacja dla wybierających licea: zerknijcie na ranking Perspektyw nieco bardziej krytycznym okiem. Dla przykładu słynne Liceum przy Wydziale pedagogicznym UW. W ubiegłym roku miało 40 maturzystów. Na studia dostało się 43. Niezłe. Wg. kryteriów liczy sie tylko tych, którzy zostali przyjęci i podjęli studia. Ciekawe jak "Mokotowska" doliczyła się 43 wśród 40 absolwentów. Chwali sie dyrektor, że 100% maturzystów wybrało tzw. "nową maturę", kiedy w reszcie kraju jedynie ok. 3%. Sa...
    • Ostatnio przeglądałem sobie testy i egzaminy wstępne na kierunek Prawo przeprowadzone w kilku czołowych uniwersytetach w naszym zacnym kraju. Oczywiście spróbowałem się skonfrontować (bez żadnego uprzedniego przygotowania, powtórek itp.) z zadawanymi pytaniami. Nasunął mi się jeden wniosek: program szkoły średniej nie gwarantuje osobie, która regularnie i pilnie się uczy, dostania się na Wydział Prawa w dowolnej placówce wyższej w Polsce. Tak, tak... taka jest właśnie prawda. Pozi...
    • jestem w klasie maturalnej, a 3 razy idę do szoły na 2 zmianę :(' jak sobie czas rozplanować, abym mógł mieć go na naukę i dla siebie ?
    • Czesc, do 2 roku studiow uczylem sie w Polsce, potem wyladowalem w Kanadzie i tam zrobilem studia. Przez 13 lat nauki w Polsce, zaden nauczyciel nigdy mi nie wskazal, ze najszybciej mozna znalezc informacje w indeksie (rozny od spisu tresci!). Dopiero na studiach w Kanadzie mi to wskazano, i od tej pory sie bez tego nie obchodze... Widze nastepujace mozliwosci: - to ja jestem tepak i nigdy na to nie wpadlem a uwagi nauczycieli puszczalem kolo uszu (mam nadzieje ze tego nie st...
    • Czy studia w Polsce powinny być bezpłatne? Czy owa "bezpłatnosć" to nie fikcja? A może lepiej, żeby każdy płacił, choćby symbolicznie, a w zamian powinno się stworzyć rozsądny system stypendiów i kredytów dla najbiedniejszych i najzdolniejszych? Napiszcie, jakie macie zdanie na ten temat.
    • JAk to jest przy dostawaniu się na studia na podstawie wyników matur ustnych. Przecież 7-10 pkt z matury ustnej w BAtorym/znam takie przypadki/,to w byłoby 19-20 pkt w jakimś podrzędnym LO/przecież tam też są uczniowie wyróżniający się na tle innych i dlatego dostaną 20 pkt z matury/.Nie wierzę by w słabym LO wszyscy mieli słabą punktację z matury/bo trzeba różnicować oceny/,a w bdb LO wszyscy dostali po 19-20 pkt z ustnych.Więc sznse na studia mają większe ci z przeciętnych i słabych LO.
    • Oczywisty wniosek - skonczyc z bezplatnymi studiami. www.e-upr.org
    • Właśnie zaczął się rok szkolny, a liceum do którego się dostałem jest okropne! Wiem, że tam nie wyrobię, więc chcę zmienić szkołę i to jak najszybciej. Chcę to zrobić zanim będzie trzeba kupic podręczniki. Proszę, niech ktoś odpowie!
    • Ktory profil jest wedlug was lepszy jezeli zamierzam sie pozniej wybrac na politechnike (infa, sieci komputerowe, automatyka i robotyka..cos w tym stylu) wiecej fizyki czy infa+ang ?
    • Myślę, że nie tylko polska prokuratura nie potrafi sobie poradzić z hakerami, a to oni przecież pewnie kradną te testy bezpośrednio z komputerów i zaufanie p. Profesora do swojego zespołu może być w pełni uzasadnione...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się