na studia

(27 wyników)
  • Mam pytanie do osób, które są obecnie na studiach doktoranckich na AE we Wrocławiu. Jak przebiega rozmowa kwalifikacyjna? Ja chce się dostać na Zarządzanie i Finanse. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, o co może pytać komisja i co trzeba sobie powtórzyć?
  • Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy o przyjęciu na studia doktoranckie (dzienne) decydują tak naprawdę tylko sztywne reguły określone w regulaminie (średnia ocen z wagą taką a taką, egzamin z wagą taką, itp) czy może ma też wpływ - i jaki- opinia promotora? Jestem na V roku chemii (chemia teoretyczna). Martwię się ponieważ średnia ze studiów wynosi około 3,5 natomiast na dyplomie wyjdzie mi jakieś 4,0. Jednak odwalam podobno dobrą robotę w magisterce (później mają być z tego pub...
  • cześc mam pytanie.czy jest możliwość przeniesienia się do innego miasta na studia II stopnia stacjonarne, jeżeli kończone były studia zaoczne z tytułem licencjata? jaka jest możliwość przeniesienia się na stacjonarne, czy potrzebna jest odpowiednia średnia itp, prosze o odpowiedź
  • Witam serdecznie, Mam do Was forumowicze ogromną prośbę. Czy dysponujecie wzorem referencji "od Profesora, u którego pisało się magisterkę", które należy dołączyć do dokumentów stratując na studia doktoranckie? Byłam u Profesora, u którego pisałam pracę mgr, powiedział, że chętnie podpisze, ale mam napisać sama. Nigdy nie widziałam takiego dokumentu na oczy w związku z czym proszę o wsparcie.Nawet nie wiem, co taki dokument powinien zawierać? Będę wdzięczna za pomoc.
  • Witam. Mam pytanie odnośnie procedury rekrutacyjnej na studia doktoranckie. W tym roku na moim Wydziale wprowadzono, oprócz zwyczajowego progu punktowego, także limit miejsc. Czy, w związku z tym, nawet jeśli przekroczę próg punktowy, ale nie znajdę się w grupie szczęśliwców objętych przez limit miejsc, to mam szansę dostać się na wymarzone studia doktoranckie? Czy pisanie odwołania w takiej sytuacji ma sens? Dodam, że i promotor i recenzent chwalili bardzo moją pracę magisterską, ...
  • Czy ktoś może mi w krótkich słowach, zrozumiałych dla kontynentalnego Europejczyka, wytłumaczyć osobliwości brytyjskiego systemu edukacyjnego? Dzisiaj (chyba) ogłoszono wyniki A-levels, ale przecież kwalifikacje na studia odbyły się kiedy? W czerwcu? W maju? To na podstawie czego kwalifikowano? Kolega tłumaczył mi kiedyś, że uczniowie ze swoich szkół otrzymują papier, który określa, jakich ocen można się po nich *spodziewać* - i co, kwalifikacja odbywa się na podstawie tych oczekiwań? A co si...
  • Witam wszystkich serdecznie, Jestem czytelnikiem tego forum od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważyłem się coś napisać. Otóż mam dość poważny (wg mnie) dylemat. Z zawodu jestem ekonomistą i politologiem -studia ukończyłem w tamtym roku. Od jakiegoś czasu mieszkam w Wielkiej Brytanii, gdyż zostałem do tego zmuszony przez moją drugą połówkę, która tutaj pracuje. Niestety pracuję poniżej swoich kwalifikacji - przyczyną jest po części język (słaba znajomość fachowego języka) oraz po cz...
  • No, moze nie calkiem, ale poczytajcie: [b]W roku akademickim 1937-1938 studiowalo w calej Polsce 48 tysiecy studentow i nadawano wowczas niewiele ponad 200 doktoratow na rok[/b]. Habilitacje mozna bylo wtedy policzyc na palcach jednej, gora dwoch rak. [b]W roku akademickim 2008-2009 studiowalo zas w calej Polsce prawie dwa miliony[/b] (dokladnie 1,928 tysiecy) [b]studentow, w tym ponad 32 tysiace na studiach doktoranckich i nadano wtedy w ciagu jednego jedynego roku 2008 ponad 5 tysiecy dok...
  • Witam wszystkich serdecznie. Jestem na etapie pisania pracy magisterskiej. Ciekawy problem badawczy pracy. Idzie bardzo dobrze. W sferze moich marzeń pozostaje podjęcie studiów doktoranckich na kierunku prawo. Chciałbym zasięgnąć informacji od Was drodzy forumowicze, gdzie takie studia warto podjąć. Niestety nie mam naukowych tradycji rodzinnych, nikt z rodziny bliższej ani dalszej nie dostąpił takich zaszczytów :) Planuję złożyć podanie na studia doktoranckie w 2011r. Zastanawiam się ...
  • witam, mam pytanie: czy ktoś pisze doktorat na Uniwersytecie Ekonomicznym - chodzi mi o Katedrę Podstaw Marketingu? Chciałabym pisać z public relations w instytucjach non-profit. Kto mógłby być dobrym promotorem? Czu po Uniwerku mam szansę na doktorat dzienny na UE? Będę wdzięczna za informacje!!!
  • wiadomosci.onet.pl/2079303,11,zaskakujace_konsekwencje_zniesienia_poboru,item.html
  • www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dz=stronaGlo wna&dep=367477&data=&lang=PL&_CheckSum=-1198094093
  • Trochę się czuję, jak czytam dyskuję o kolejnym projekcie, jakbym się miał włączyć w debatę o tym, gdzie ma stanąć krzyż i dlaczego. A tym czasem z kilku miejsc dostałem wiadomości, że nabory są tak złe, że gdzieniegdzie zaczynają grozić zamykaniem kierunków. A u Was jak?
  • miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,7074499,Zasuwamy_jak_szczury_i_uczymy_sie_smieci.html polecam też komentarze przerażenie mnie ogarnia jak to czytam. ja miałam fajne studia, może niedoskonałe, ale było miło i pracowicie. Może ja jakaś dziwna jestem ????
  • Witam, Jestem studentką historii o specjalizacji archiwalnej.Jako, że od pewnego czasu kusi mnie perspektywa doktoratu,postanowiłam napisać. \ Otóż rozpoczęłam teraz drugi rok studiów.Zaczęłam je właśnie pod kątem tego,aby zostać badaczem.W moim przypadku zainteresowania naukowe oscylują wokół Skandynawii i Wysp Brytyjskich we wczesnym średniowieczu.Poza tym głównie średniowiecze polskie.W wolnych chwilach działam w bractwie,tańczę w zespole tańca dawnego,jeżdzę na imprezy pośw...
  • nieśmiałością zapytam: Jestem niedawnozrobionym doktorem z dziedziny X (hum). Nigdy nie pracowałam na uczelni, a doktorat jest ukoronowaniem mojej działalności zawodowej. W tzw. międzyczasie skończyłam studia magisterskie z dziedziny Y. Z powodu słabej koniunktury na dziedzinę X oraz przychylnych dziedzinie Y koneksji firmowo-rodzinnych od paru lat systematycznie wchodzę w dziedzinę Y i zamierzam w niej osiąść (nie tracąc całkowicie kontaktu z dziedziną X). Do wykonywania pełną gębą zawodu z...
  • Jak wiadomo, przy rekrutacji na studia doktoranckie brany jest pod uwagę "dorobek naukowy" - jakkolwiek na wyrost jest to słowo. Nie budzi chyba wątpliwości, że należałoby zaprezentować swój dorobek pokonferencyjny i wszelkie publikacje w periodykach czy książkach, które zrodziły się w toku studiów. Czy warto byłoby natomiast ująć publikacje w czymś, co nazywa się "materiałami z konferencji studentów i uczniów", a co, z grubsza mówiąc, nie spełnia żadnych kryteriów naukowości (tekst jest króc...
  • Odnosnie byłego wątku o nauczycielach ;) chronicle.com/blogs/innovations/why-did-17-million-students-go-to-college/27634
  • Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Czy moglibyście mi napisać jaki charakter mają studia doktoranckie i czym różnią się od studiów magisterskich? Chciałabym zrobić doktorat na Uniwersytecie Wrocławskim na wydziale nauk humanistycznych. Za kilka miesięcy końcę magisterkę i chciałabym właśnie zrobić doktorat, ale zastanawiam się czy już teraz nie musiałabym mieć jakiegoś konkretnego tematu do mojej pracy dr, oraz czy nie powinnam już teraz udzielać się w jakichś kołach naukowyc...
  • Nie od dzis wiadomo, ze wielu zdolnych mlodych ludzi nie idzie na studia, bo ich na to po prostu nie stac. Zastanawia mnie to jak mozna skonczyc elitarna uczelnie bez bogatych rodzicow - czy to w ogole realne? Czesne za studia magisterskie na Uniwerystecie londynskim mnie powala - 9000 funtow! Kogo na to stac? Dobra, niby sa kredyty - ale czy kazdy dostaje? Niestety nie. Czy warto zaczynac dorosle zycie z kilkutysiecznym zadluzeniem? W Polsce nie lepiej - kiedys chcialem dostac kredyt s...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się