-
Zastanawiam się nad podarowaniem kwiatka pani opiekującej sie moim synem.Czy pani pracująca w przedszkolu też jest zaliczana do nauczycieli?Czy praktykuje się dawanie kwiatów paniom w przedszkolu w dzień nauczyciela?Co myślicie?
-
Hej, czytam Was już długo, ale postanowiłam dziś coś zapytać, zanim nie padnę na zawał...
Jakież to składki płacicie na kwiaty etc na dzien nauczyciela?
Jezeli idzie z"klasowych" ile kasy zamierzacie wydać?
standardow szukam...
-
cytaty z nauczycieli to nic nowego
jednak zupełnym novum jest możliwość publikacji tego w przestrzeni publicznej
oczywiście, niektóre zabawne powiedzonka tylko utwierdzają uczniów i rodziców, że nauczyciel ma klasę i jaja, niektóre zaś niestety... pokazują o nieprzydatności delikwenta do zawodu
jak sądzicie, takie strony, gdzie można opublikować/przeczytać powiedzonka nauczycielskie to dobra rzeczy czy raczej powinno się z takimi inicjatywami walczyć?
-
wyborcza.pl/1,75478,14069324,Nauczyciele_sami_przyznaja__Polonista_haruje__wuefista.html#MT
ciekaw jestem waszych opinii
-
wyborcza.biz/biznes/1,100896,14060111,Ile_pracuja_nauczyciele__Niecale_47_godz__tygodniowo.html
Kolejny argument w dyskusji o tej wspaniaaalej pracy, w ktorej glownie sie odpoczywa. Nauczycielka w szkole podstawowej bylam pol roku i bylo to najgorsze doswiadczenie mojego zycia, wliczajac rozwod ;) Chyle czola i podziwiam!
-
Dziewczyny zbliża się koniec roku, a w związku z tym że jestem skarbnikiem w trójce klasowej, przypadł mi w "zaszczycie" wybór prezentu dla wychowawcy na koniec roku.
Pomyślałam jednak że rzeczywiście głupotą jest stawiać nauczyciela w dość niezręcznej sytuacji dając wartościowy prezent, dlatego wpadłam na pomysł przekazania nauczycielowi w ramach prezentu jakiejś pomocy dydaktycznej, którą będzie mógł wykorzystać w klasie, z pożytkiem dla niego i dzieci szkolnych.
Po odliczeniu kwoty symbo...
-
Wierzyłam w syna,niestety,zaniedbał swoja naukę.3 klasa liceum,miala byc matura.Nie znał jez.obcego i nie dopuscili go do matury,powtarza i zdaje przedmiot w sierpniu.Jak znalezc korepetytora z jez.obcego,czym sie sugerowac?Syn powiedzial,ze chce dodatkowe korepetycje.Ma ktos z Was doswiadczenie?Dalam ogloszenie na gumtree,kilka osob mi odpisalo.Kogo wybrac?
-
Napisalam to juz w innym watku o pilkarzach ale postanowilam zalozyc nowy aby wiecej osob moglo sie wypowiedziec - ciekawi mnie wasza opinia. Tak sie narzeka na place w oswiacie a ja zastanawiam sie czemu nauczyciele tyle zarabiaja w stosunku do tego ile pracuja? Wliczajac ilosc godzin jakie przepracowuja w tygodniu, wakacji, ferii, dlugich weekendow i swiat oraz innych dni wolnych to w skali roku wyjdzie ze zarabiaja najwiecej w PL na godzine. Do tego inne przywileje, odpadaja im np. wysoki...
-
Czy nauczyciel, będący na zwolnieniu do połowy sierpnia, musi koniecznie potem wykorzystać zaległy urlop? Pytam, bo jeśli tak, to do pracy wrócę w połowie października, a jednak wolałabym wrócić od września. No ale "wisi" nade mną ten zaległy urlop - czy może ekwiwalent?
Zna się któraś z Was???
-
Większosc ludzi w polsce uważa nauczycieli za wyjątkowo specyficzną grupę zawodową, szczerze mówiąc mi samej chyba nigdy ręcę nie opadały tak często, odkąd moje dziecko zaczęło edukcje w szkole podstawowej. Pomijam zdarzenia sytuacje , mniej lub bardziej bzdurne ale ostatnio juz zupełnie odpadłam. Otóż okazało sie ze nauczycielka mojego dziecka doniosla na mnie do pedagoga szkolnego że nie zaczepiam jej na korytarzu i nie pytam o postepy dziecka w nauce, ze rozmawiam z nia tylko na wywia...
-
Pomóżcie. Zacznę od tego, że córka nigdy nie miała problemów z nauką od poczatków swojej edukacji. W ostatnich latach srednia troche powyzej 4. Lepiej z przedmiotów tzw. humanistycznych, trochę gorzej ze ścislych. Od tego roku, a jest w ostatniej klasie gimnazjum, zmienil się nauczyciel matematyki. jestem swiezo po wywiadówce. Dowiedzialam sie na niej, ze corka ma z tego przedmiotu 9 ocen niedostatecznych, niczym nie pokrytych.Córka nie zglaszala wiekszych problemów z tym przedmiotem, chodzi...
-
Ja z takim pytaniem.
Czy w Polsce nauczyciel zgodnie z prawem może negować teorię Darwina i swoich osobistych poglądów naukawych (tzn kreacjonizmu) nauczać na lekcjach?
Albo np czy od ostro ideologizującego polonisty czy historyka można wymagać stonowania przekazywanych treści i większego obiektywizmu?
Od zgorzkniałego nauczyciela przyrody nieprzekazywania swoich "odkryć" na temat deficytów kobiet wynikających z ich biologii ponoć, miejsca we wszechświecie i ich "naturalnej" roli?
Osob...
-
Przypada w niedzielę, u nas jutro normalne lekcje plus akademia na cześć.
Kupujecie na jutro kwiaty? macie wolne?
-
Właśnie się dowiedziałam, że od nowego roku szkolnego dyrektor nie przedłuża umowy z panią nauczycielkę grupy "O", a na jej miejsce przyjęty będzie nowy nauczyciel. Pani pracuje w szkole od 9 lat, ma umowę do końca sierpnia. Rodzicom zależy, żeby ta pani została. Zrozumiałabym jeszcze gdyby było mniej grup "O" i jest redukcja etatu, ale tu mamy wymianę nauczyciela. Gdzie sens i logika ???? Jestem w trójce, rodzice oczekują, że "coś zrobię", a ja nie bardzo wiem od czego zacząć. Może są emamy ...
-
Tak wyszło, że na potrzeby szkoły zostałam tymczasowym opiekunem siosty - szóstoklasistki. Dzwoni dziś wychowawca, że wraz z kilkunastoma rodzicami jestem wezwana na rozmowę w sprawie zachowania uczniów. Siostry jeszcze nie było, więc nauczyciel mi powiedział, o co chodzi. I ja głupia wybuchnęłam śmiechem. Pan się obaził.
Jutro rozmowa i nie wiem, co mam mówić jemu i nauczycielce. Dzieci dostały zadanie domowe: zrób szarą kulkę z 2 plastelin. Kulki były, ale pani oczekiwała kul z 2 paczek ...
-
Chciałam się ponownie podzielić pewną refleksją, chociaż prawie że zostałam zlinczowana w poprzednim wątku. Od czasu propozycji Balcerowicza zaroiło się na forum od wątków typu "kocham swoją pracę" itp. itd.
Dochodzę do wniosku, że nauczycielka mojego dziecka (za niecały miesiąc - była) średnio kocha swoją pracę.
Drugie półrocze trzeciej klasy to w zasadzie ciąg zwolnień pani. Ma to przełożenie na naukę dzieci, przynajmniej tych, ktore nie są prymusami.
Teraz zbliża się koniec roku szkoln...
-
wiecie może czy rodzica należy prosić o wyrażenie zgody na udział dziecka w szkoleniu dla nauczycieli?
Dziecko (pierwszoklasista) wróciło na maksa rozdraznione ze szkoły gdyż do kalsy wparowało kilkanaście obcych osób i przed tymi osobami dzieci wraz z panią pokazywały autorski program pani nauczycielki prowadzącej klasę
To norma? Zastanawiam się czy rodzicie nie powinni wyrazić zgody na udział dziecka w takim szkoleniu?
-
nie mam juz siły....... KAŻDY ma prawo byc chory, mieć chorą matkę/ojca/dzieci - jak psu buda wg polskiego prawa należą mu się dni wolne. i tygodnie, miesiące............
młoda znów ma zastępstwa- dodam, że chodzi o treningi, są przeprowadzane z wuefistami albo i nie, ale na pewno nie od tego sportu. zresztą oni nawet nei starają się tego trenować, bo jak sai mówią- nie są od tego. pani nie ma CIĄGLE- 2 tygodnie w pracy, 3 na zwolnieniu- taki mniej więcej pattern ma. nie jest jedyna osoba w...
-
Dziewczyny-co sądzicie o takiej syt:
mój 12letni syn dobrze się uczy, ma sporo kolegów koleżanek-jest lubiany-niestety mówi co myśli i często zanim pomyśli- i tak np do nauczyciela od muzyki"Pan nas niczego nie uczy" itd, nie jest dzieckiem, które jeśli uważa że ma racje to spuści głowę i powie przepraszam-będzie swoich racji bronił co nauczyciele odbierają jako brak szacunku.Nie wdaje się w zadne bójki-to co jest mu zarzucane to czasem właśnie brak szacunku do nauczyciela,, gadanie na lekc...
-
Moje drugie dziecię - córka, idzie do pierwszej klasy. Mam możliwość wyboru nauczyciela (przynajmniej przez jakąś chwilę) i w związku z tym problem.
Najchętniej wybrałabym nauczycielkę mojego starszego syna, który kończy właśnie 3 klasę. Znam już ją i uważam, że jest bardzo dobra. Jest najstarszą nauczycielką wychowania początkowego, ale w życiu bym tego o niej nie powiedziała. Jest bardzo usportowiona, prowadzi dla dzieci gimnastykę korekcyjną i klubik "Siedmiomilowe buty" w ramach, którego...