Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      nauczyciele

nauczyciele

(233 wyniki)
    • Uczą Was tacy którzy nigdy nie powinni wykonywac zawodu nauczyciela? Spsuli Wam krew? Wyprówacie żyły,a no(a),dalej robi Wam pod górkę? Nie pomagają starania,interwencje rodziców.bo masz do czynienia z świetnym aktorem(ą)co to udaje przed wszystkimi że jest świetnym pedagogiem,a tak naprawde jest inaczej...W każdym zawodzie są lepsi i gorsi.Są fachowcy i tacy którzy ledwo,ledwo się przecisnęli. I wreszcie !dlaczego kazdy nauczyciel uwaza,z gruntu że jest wyżej niż wszyscy inni.Dla...
    • Witam, może orientuje się ktoś czy nauczycielowi pracującemu w bibliotece przy komputerze (etat czyli 6 godz. dziennie) przysługuje dodatek dla osób pracujących przy monitorach i czy należy się refundacja za okulary,jeśli lekarz okulista zaleci okulary do pracy przy kompie.
    • Witam Wszystkich, Ostatnio zastanawiałam się nad tym, czemu jeden nauczyciel jest dobry, a inny nielubiany i nieszanowany... Wogóle pytanie jest w pewnym stopniu niekonkretne, ponieważ każdy ma innego ulubieńca, inne cechy ceni w swoim wychowawcy... Zazwyczaj mamy tendencję do krytykowania- on nie robi tego czy tamtego... ale co POWINIEN robić, żeby uczniowie byli zadowoleni No i oczywiście nauczeni -> bo przecież WF-ista, który pozwala biegać i grać kiedy się ma na to o...
    • www.polskatimes.pl/2,33109.htm Dlatego uważam, że te testy ogólnopolskie to jedna wielka pomyłka. Owszem jeśli by były te same podręczniki dla całej Polski tak jak dawniej to wiadomo, że wszyscy ucza sie tego samego. A nie setki podręczników do wyboru, każdy uczy jak mu pasuje, egzaminy powinny być po zakończeniu roku szkolnego, a nie w jego trakcie. Taki test powinna opracować każda szkoła dla siebie w/g wytyczonego schematu, bo nauczyciele najlepiej wiedzą co przerobili, a czego nie...
    • Tylko, że czesto zostaje nauczycielem przez przypadek, nie lubi swojej pracy, nie lubi dzieci, nie umie uczyć jest zawistny, mściwy preferuje lizusów tak wśród uczniów jak i ich rodziców. Takie są moje doświadczenia związane ze szkołą. Chwała Bogu, że mam to juz poza sobą.
    • W jaki sposób oceniacie swoich uczniów, na co zwracacie uwagę, czy plotki na ich temat mają wpływ na ich ocenę?
    • Na lekcji pani od matmy postawila mi 4. wkurzylam sie. kazala mi zostac po dzwonku. pogadalysmy i ja cos powiedzialam, co bardzo panią zdenerwowało, ale oczywiście nie wiem co :(. Powiedziala ze juz chciala mi postawic 5 ale moje zachowanie odwiodło ją od tej decyzji. jak mam ją przeprosic, co mam powiedziec tym bardziej ze ona jest ostro wkurzona. Jestem w 3 klasie gim. i potrzebuję matmy do punktów :(
    • Zwracam się głównie do uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Nie ma idealnego nauczyciela. Kazdy ma wady i zalety. Ale gdybyście mieli opisac waszym zdaniem jaki powinien byc dobry nauczyciel to jaki on powinnien być? Co wam sie w pedagogach nie podoba, co was drażni, irytuje. Czy spotkaliście waszym zdaniem takiego właśnie "dobrego nauczyciela"? Jaki był? Jak wpłynął na was i wasze życie? POZDRAWIAM
    • Juz niedługo ferie zimowe....zastanawiam sie dlaczego nauczycielie mimo tak niskich pensji niechetnie współpracują z biurami podrózy ,które oferuja im ciekawe i dobrze płatne zatrudnienie w charakterze wychowawców....co się dzieje ? moze ktoś podejmie dyskusję na ten temat
    • Witam! Pomagam w nauce 6-klasiście (codziennie). Pracujemy od początku września. Były już 2 kartkówki z matematyki, nie poszły najlepiej i chciałabym wiedzieć z czym miał problem (w domu jest OK). Nauczycielka nie oddaje dzieciom kartkówek, mnie wystarczyłoby gdyby przyniósł je na 1 dzień. Ona twierdzi że to są dokumenty czy coś takiego (relacja chłopca). Wiecie może jak to jest? Ma prawo nie chcieć oddać/wypożyczyć? Mogę się do niej o nie zwrócić?
    • a jeszcze tak niedawno (a moze ciagle) w warszawskim batorym dawali extra punkty za rodzenstwo ktore ukonczylo badz uczeszcza do tego liceum.
    • jak ktos wie jak to jest gdy w chodzis do sali lekcyjnej i od razu twoje nazwisko jest wywolane przez najgorsza nauczycielke w budzie i dostajesz kolejna laske chodz cos umiales to potem sie juz nie chce nawet do szkoly chodzic jak da sie przezwyciezyc taki lek chodzenie na lekcje bo teraz to ja juz sie boje polonistki bo co powiem nawetjak jest dobrze to dla niej jest zle czy mieliscie takie sytlacje jak tak to jak sobie z tym poradziliscie
    • Pijany nauczyciel zwalnia dzieci z lekcji, a pare dni póżniej wychowawczyni obniża im zachowanie bo nayczyciel wszystkiego sie wyparł i powiedział, że klasa uciekła
    • Nauczyciele to najlepiej zarabiająca grupa zawodowa w Polsce - nielicząc polityków, członków władz i złodziei . Nauczyciel zarabia średnio średnią krajową za 18 godz. pracy tygodniowo i posiada ok. 100 dni urlopu wypoczynkowego(płatnego) w roku . Mając tak wiele wolnego czasu nauczyciele podejmują pracę na kilku etatach (rekordziści pracują w kilkunastu szkołach) szczególnie nauczyciele akademiccy pracują czasami w tym samym czasie w kilku uczelniach (wyręczaja się asystentami)
    • Coraz częsiej słyszę o tym, że aby uzyskac kolejny stopień awansu jako nauczyciel,muszę zapisać się na kursy prowadzone przez lokalny ODN. uzasadnienie jest takie, że potem Ci sami ludzie są w komisjach weryfikujących kandadatów do kolejnych stopni, więc to jest w moim interesie, aby oni mnie na tych kursach widzieli. prowadzące kursy osoby z ODN rzecz jasna zarabiaja na prowadzeniu tych kursów. czy to etyczne??? Czy nie jest to jedna z form urzędniczego wymuszania? Czy kiedys gaz...
    • ZNP jako archaiczny, nomenklaturowy związek powinien wreszcie wyciągnąć wnioski z tego wszystkiego, co dzieje się w oświacie, i poddać się gruntownej reformie, to znaczy pozbyć się skostniałych działaczy-niedaczników oraz przestać byc dobudówką ideową do SLD. Oświacie potrzebny jest bowiem nowoczesny i odważny ruch reformatorski.
    • Od czasu do czasu media informują o patologiach szkoły, szczególnie na linii stosunków uczeń - nauczyciel. Wybucha wtedy gorąca dyskusja, graja emocje i wszyscy wieezą co zrobic (zwykle poprawic dyscyplinę). Potem ludzie zapominają, sprawa "przysycha" i tylko poszkodowanio pluja sobie w brode, że dlai sie w te maliny wpuscić. A może by tak pogadać o tym na spokojnie? Bez emocji, które sprawie szkodzą. Mysle, że większość forumowiczów zgodzi sie ze mną, ze szkoła przeżywa ostry kry...
    • Czy samo zatrudnienie w szkole uprawnia niekompetentnych "nauczycieli" do oceniania mądrzejszych i bardziej twórczych od siebie "uczniów"? Jak ktoś kupi sobie na rynku (to przenośnia) tytuł magistra to znaczy, że tym samym nabył prawo nauczania innych?
    • Czyzby to chodzilo o to,ze na studiach nauczycielskich przez 3 lat studenci wkuwaja tylko jeden przedmiot,a drugi im juz nie po drodze?
    • Grupa prawicowych radnych z Lublina chce poprawić dyscyplinę w szkołach ograniczając prawa ucznia. Radni proponują, by kuratorium „głęboko przemyślało” sensowność prawa uczniów do opiniowania pracy nauczycieli. Chodzi np. o opinie wydawane przez samorząd uczniowski, które dostają nauczyciele starający się o awans, i o ankiety, w których młodzież ocenia szkołę i lekcje. www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1724549.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się