Forum Nauka i edukacja Nauczyciele
ZMIEŃ
      nauczyciele

nauczyciele

(330 wyników)
    • Drogie koleżanki i koledzy. Stwierdzam kolektywnie wraz z innymi naszymi koleżankami mieszkającymi państwach UE , że nauczyciele w Polsce zamiast podwyżek powinni mieć obniżone wynagrodzenie za swoją pracę. Dlaczego .... ? Aby chęć zadawania pracy domowej i ciągłych kartkówek( tyle czasu zajmuje ich sprawdzenie) zdecydowanie osłabła. Jestem nauczycielką, 5 lat temu tak samo rozumiałam edukację jak Wy. Przez te kilka lat zmieniłam całkowicie swój pogląd. W czasie pobytu poza granicami nas...
    • Wiajcie Nieubłagalnie zbliża się nowy rok szkolny, proponuję nowy wątek "Ważne strony dla nas nauczycieli :)". Jeśli znacie jakieś ważne lub ciekawe strony dla nas nauczycieli, podajcie tutaj linki do nich. Będziemy wszyscy mieli do nich dostęp, bez tracenia czasu w wyszukiwarkach. pozdrówka
    • Wiadomo, że ocenianie pracy nauczyciela to fikcja. Dyrektor ocenia na podstawie "wrażenia" jakie robi na nim nauczyciel, ewentualnie również od strony czysto formalnej (papierki - rozkłady, sprawozdania, zaświadczenia o udziałach w konferencjach metodycznych lub kursach), może oprzeć się na opinii uczniów lub rodziców, ale jak się łatwo domyśleć uczniowie niekoniecznie docenią kompetentnego a przy tym wymagającego nauczyciela a rodzice w przeważającej większości oprą się na opinii swoich d...
    • Witam! skończyłam pedagogikę resocjalizacyjną, jednak wolałabym zostać nauczycielką nauczania początkowego. co muszę zrobić? czy wystarczą studia podyplomowe czy muszę zaczynać od nowa studia na kierunku nauczanie początkowe? proszę o rady. pozdrawiam
    • Witam wszystkich.Przeczytałam ostatnio jakie to zmiany szykuje nam Ministerstwo i jestem przerażona.Zwiększenie godzin w etacie a do tego dokumentowanie czasu pracy nie tylko godzin dydaktyczny .Dziś już toniemy w papierach ,a od nowego roku nie będzie nas spodnich widać.Zamiast nauczać zajmiemy się wypisywaniem i dokumentowaniem czasu pracy.Mam 20lat pracy w szkole marną pensję i zszarpane nerwy.Dziś przeklinam dzień, w którym wybrałam jako kierunek pedagogikę.czasami myśle ,że tych c...
    • Nie wiem, jak Was, ale mnie okropnie drażnią komentarze "wszechwiedzących", jakoby nauczyciele nic nie robili poza tymi 18-ma godzinami. Dziś od godziny 8:20 do 19:00 byłam w szkole! Pracuję na 16/18 etatu, tracę głos, ciągle wiszę na telefonie rozmawiając z rodzicami, szkolenia, zespoły wychowawcze, comiesięczne rady pedagogiczne, zebrania z rodzicami, konferencje przedmiotowe, sprawozdania, raporty, protokoły.......... A od uczniów słyszymy, że nauczyciele to debile! Niech społeczeństw...
    • W naszej szkole pracuje nauczyciel, który nagle zaczął mieć poważne zaburzenia psychiczne. Oczywiście on nie zdaje sobie z tego sprawy. Objawy przypominają chorobę afektywną dwubiegunową. Nie chcę się tutaj wdawać w szczegóły, bo nie o to chodzi. Problem w tym, że nie wiemy jak w delikatny sposób zasugerować mu leczenie lub choćby wizytę u specjalisty. Wszyscy z powodu jego choroby cierpimy, uczniowie także. Ale przecież do leczenia nikogo zmusić nie można. Doradźcie, co robić ...
    • czy orientujecie się ile zarabiają nauczyciele polonijni? jak obliczane, od czego uwarunkowane stawki???? będę wdzięczna za info:) pozdrawiam
    • Jak myślicie czy rząd zgodnie ze swoim wcześniejszym stanowiskiem zmieni Kartę Nauczyciela, a co za tym idzie podwyższy nam liczbę godzin w etacie? A może nakaże nam pracować podczas wakacji i przerw świątecznych? Wszystko wskazuje na jakieś zmiany. Mam nadzieję, że obejdzie się bez zwolnień. Przecież zmiana pensum musi spowodować zwolnienia mnóstwa osób. Ciężkie czasy przed nami drodzy koledzy :-( Przeczytajcie wczorajszy wywiad z panem Mordasewiczem, członkiem PKPP Lewiatan i Komisji...
    • zaczynam 3 rok w kolegium językowym; w zasadzie ostatni rok studiów - jeżeli chcę uczyć w szkole, w tym wypadku uczę w tygodniu i zaocznie dorabiam magisterkę (jak już będę pracować, podobno szkoła dofinansowuje studia, ale mniejsza o to) boję się jednak, że jak pójdę do szkoły to już w niej zostanę, nie ma szans na drugi kierunek, bo albo to, albo to z jednej strony, nie mam pomysłu, co innego mogłabym robić, przynajmniej na razie, z drugiej - to ciężki zawód + małe zarobki; ...
    • witam:) dostałam pracę,cały etat, zastępstwo na pół roku ponieważ to jest moja pierwsza praca powinnam rozpocząć staż,dyrektor powiedział, że skoro umowa jest na pół roku to staż mi się nie należy:( mam zatem pytanie: czy staż można zrobić tylko w sytuacji, gdy ma się umowę na min. rok?? a może można robić staż na raty??? bo tak sobie myślę, że jeśli odejdę z tej szkoły po 1 semestrze, to może jakimś cudem od 2 semestru znajdę pracę w innej szkole i wtedy będę mieć rok pr...
    • Witam, Jestem mamą dziecka z trudnościami w uczeniu się. Wiem, jak ważna jest w przypadku takich dzieci obustronna współpraca rodziców i nauczycieli. Niestety w pierwszej klasie ponieśliśmy fiasko na tej linii. Być może zaważyło to, że my "zieloni" rodzice nie bardzo wiedzieliśmy jak się zabrać do tego. Dlatego, żeby uniknąć kolejnego niepowodzenia chciałabym zapytać Was Nauczycieli czego oczekujecie od rodziców takiego dziecka. Jak wyglądają takie kontakty? Jakich informacji ...
    • wczoraj dostałam pracę:) szukałam długo i bezskutecznie i w koncu fuksem sie udało. jest to moja pierwsza praca w zyciu i od razu skaczę na głęboką wodę. będę pracowac w zespole szkół zawodowych(technikum budowlane, L.O., liceum profilowane). nie miałam w zyciu kontaktu ze starszą młodzieżą. odbyłam tylko praktyki w szkole podstawowej i gimnazjum (było ok). tymczasem teraz wszyscy straszą mnie "okropną młodzieżą" i ja juz umieram z nerwów. nienawidzę chamstwa i wręcz się go boję. nie ukrywam...
    • Witajcie Zastanawiałam się bo może warto założyć taki wątek o zasadach dobrego nauczyciela, jego podejściu do swoich uczniów i przedmiotu.Ja uczę języka angielskiego.I chętnie posłucham rad starszych i bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek:)
    • Jak jest z nimi w Waszych szkołach? Czy maja dyżury jak pozostali nauczyciele czy nie? U nas nie mają, bo niby mogą dowolnie regulować czas lekcji, ale w praktyce jest tak, że ZAWSZE wypuszczają dzieci na przerwe, gdy zadzwoni dzwonek. To jest mała szkoła i tak naprawdę, nie bardzo kto ma wciąż dyżurować. Dlatego ja, na przykład, mam aż dwa dni dyżurów, co uważam za lekką przesadę. Podobnie nie dyzuruje bibliotekarz i pani ze świetlicy. Napiszcie, proszę, jak jest w Waszych szkoła...
    • Właśnie słyszałam w radiu o propozycjach nauczycieli z Krakowa. Kadra pedagogiczna ma nosić jednolite stroje, jak uczniowie. Wiem dlaczego bolszewizm tak długo tkwi w ludzkich głowach, ale dlaczego jest równiez w głowach ludzi bądź co bądź wykształconych? Tego nie mogę zrozumieć. Co myślicie o tej propozycji, może to już ja przesadzam! Wychowałam się w PRL-u i każdy zamach na moją wolność doprowadza mnie do rozstroju nerwowego.
    • Niby nim jestem ale tak nie do końca, bo pracuje tylko doraźnie, na zastępstwa. Nie zrobiłam nawet stażu, bo nigdy nie udało mi się przepracować roku. Mam studia wyższe i przygot. pedagog, robię podyplomówkę i wierzą, że w końcu mi się dostać pracę na stałe. Czuję się trochę rozdarta bo mam już dość tego, że pracę dostają ci którzy mają znajomości a w ogóle się do tego nie nadają. Ja wiem, że to jest to, co chce w życiu robić bo sprawia mi to wiele satysfakcji.Wiem, że nie jest to lekki...
    • Dlaczego zostaliście właśnie nauczycielami? Dzieło przypadku? Tradycja rodzinna? Czy wybierając kierunek studiów już wiedzieliście, że to chcecie robić?? Zastanawiam się, co decyduje o takiej decyzji. Czy nauczycielem może być każdy kto skończy odpowiednie studia, tzn. czy na studiach można wpoić sobie "nauczycielstwo"? czy trzeba mieć jakiś specjalny "dar"? Studiuję kierunek, który mało ma wspólnego z nauczycielstwem, ale marzy mi się rozpoczęcie nauki w nkjo i praca lektorki/kore...
    • Jestem nauczycielem kontraktowym, wyksztalcenie wyższe mgr z przygotowaniem pedagogicznym (oligofrenopedagog). Zatrudniona jestem aktualnie w przedszkolu publicznym jako nauczyciel zajęć wczesnego wspomagania w wymiarze 11 godzin w tygodniu na umowę zlecenie. Pracuję 3 dni w tygodniu, na miejscu w przedszkolu w wyznaczonych godzinach, otrzymuję wynagrodzenie za faktycznie przepracowane godziny. Moje pytanie jest następujące... Czy taka forma zatrudnienia nauczyciela jest zgodna z prawe...
    • słuchajcie, czy nauczyciel wspomagający w szkole specjalnej podlega tym samym przepisom co "normalny" nauczyciel? chodzi mi o to, czy jego etat wynosi tyle samo godzin i czy obowiązują go te same stawki wynagrodzeń? i czy dotyczą go też stopnie awansu? zdziwiłam się ostatnio bo usłyszałam, że nauczyciel wspomagający podlega pod kodeks pracy a to oznacza że jego etat to 40 godzin. to jak jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się