Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      nauczyciele

nauczyciele

(77 wyników)
    • witam, moje dziecko chodzi do drugiej klasy w szkole spolecznej. przyznam szczerze, ze mialam nadzieje, iz jak zostawiamy w szkole niemale pieniadze, mamy prawo oczekiwac oferty najwyzszej jakosci, m. in. kompetentnych nauczycieli. problem polega na tym, ze wychowawca oddaje dzieciom sprawdzone prace, zeszyty z niepoprawionymi bledami ortograficznymi. poczatkowo myslalam, ze nie zauwazyl. ale raz, drugi, trzeci-ile mozna? zeby tego bylo jeszcze malo, kiedy poprawia wypracowania dzieci i pod...
    • Od razu piszę, że nie jestem nauczycielką, żeby nie było, że swoich bronię. Zauważam ogromne pretensje rodziców do nauczycieli, nie tylko na forum, w realu również. Z wielu zaobserwowanych sytuacji wnioskuję, że ilośc i skala owych pretensji są odwrotnie proporcjonalne do wychowania dziecka - im dzieciak bardziej daje w kość, tym rodzice mają większe "ale" ... Zastanawia mnie czy to wynika z: 1) Nieznajomości własnego dziecka, niewiary w jego przewiny, chęci wybielenia go. 2) Uważania, ...
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2689914.html No to macie czegos Cie chcieli.Ulica rzadzi brak poszanowania dla podstawowych wartosci i praw.Rodzice zagonieni zarabianiem pieniedzy-a dzieci robia co chca. Wiadomo nauczycielowi nic nie wolno ,jest praktycznie ubezwlasnowolniony. Jezeli w szkole pojawi sie zdecydowany facet-to wszystko sie robi zeby go sie pozbyc Co Wy na to?
    • chyba kazdy od czasu do czasu ma podobny dylemat? Jak reagujecie gdy np nauczyciel popelania bledy czy tez nie zgadzacie sie z metodami uczenia waszego dziecka. Jezeli jest rozsadny nauczyciel to pewnie mozna z nim podyskutowac probowac przekonac do swych racji, ale co robic gdy nie jest? Z moich doswiadczen - wynika ze im nauczyciel gorzej uczy tym bardziej alergicznie reaguje na krytyke. Do nie dawna uwazalam ze nalezy uczyc dziecko umiejetnosci obrony wlasnego zdania to ale po...
    • Proszę jeszcze i na tym forum o poradę bo jest to dla mnie bardzo stresująca sytuacja. Nie chcę zaszkodzić dziecku i już nie wiem jak to dalej się potoczy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=51852681
    • Do rozpoczęcia wątku natchnęły mnie wypowiedzi na temat wydarzeń w Toruniu. Konkretnie te, które wskazywały na fakt, że nauczyciel pozwolił sobie wejść na głowę. Jakkolwiek ocena postępowania tych uczniów jest chyba jednoznaczna, faktem jest, że niektórzy nauczyciele potrafią utrzymać w ryzach największych mąciwodów, a niektórzy nie dają sobie z tym rady. Jak myślicie, z czego to wynika? Skąd się bierze autorytet nauczyciela? Czy tylko ze strachu - a jeśli tego strachu nie ma,...
    • Hej W nawiązaniu do dyskusji o sprawie Toruńskiej i o tym jaki powinien być nauczyciel, pomyślałam, że może warto porozmawiać jak wyglądają relacje w szkole między nauczycielami, rodzicami i dziećmi. Moje dzieci skończyły podstawówkę.Chcę się podzielić pewnymi spostrzeżeniami i przemyśleniami, bo myślę, że za tym co się dzieje w szkołach tak samo stoją nauczyciele jak i rodzice. Na zebrania rodziców przychodziła zawsze ta sama grupka, mniej więcej 1/3 klasy(niestety, głównie ci, ...
    • Kochane mamy chcialabym dowiedziec sie czego rodzice oczekuja od nauczycieli. Szczegolnie chodzi mi o etap nauczania poczatkowego. Jakie widzicie plusy i minusy edukacji swoich pociech? Co chcialybyscie zmienic ? Pozdrawiam!
    • Drogie mamy Jestem studentką II roku pedagogiki. Zbieram materiały do pracy na temat relacji i współpracy rodziców z nauczycielami/pedagogami/przedszkolankami. Jeśli ktoś z Was miał ciekawą sytuację związaną z tym tematem, proszę o opisanie:) Z góry serdecznie dziękuję za pomoc Pozdrawiam
    • Julek jest najlepszy z matematyki w swojej klasie. Wymyślił nawet swoją własną liczbę. Niestety, jego pani zadaje dużo do domu, a Julek ma dopiero siedem lat i bardzo pragnie pochwał swojej pani. Dzisiaj rano w przedpokoju nie chciał założyć kurtki i płakał rozpaczliwie, że nie pójdzie do szkoły, bo nie zdążył odrobić lekcji i bał się, że dostanie żółty kwadrat. Mój mąż, wysoki szczupły blondyn, rozmawiał rano, przed zajęciami, z panią, która wytłumaczyła mu, iż żółte i czerwone k...
    • witam, mam pytanie-czy wymaganie przez nas, rodzicow, indywidualizacji nauczania, w 1 klasie szkoły społecznej to zbyt duzo? dziecko zostalo poslane do szkoly spolecznej, w ktorej sa kilkunastoosobowe klasy, mi. in. dlatego, ze jest bardzo zdolne, ma chec wiedzy, rozwoju itd. z reszta nie jest jedynym takim dzieckiem w klasie. i my rodzice, mielismy nadzieje, ze w szkole spolecznej, przy mniejszej liczbie uczniow w klasie indywidualizacja nauczania bedzie na porzadku dziennym. ...
    • Jak czytam: "stoję murem za moim dzieckiem", "pani jest niekompetentna itp. Pracuję w gimnazjum i widzę tych głupich rodziców. Przykładowo złapałam uczennicę z papierosem w buzi, wzywam ojca a ten: "moja córka nie pali!" A skąd pan wie? - pytam. "Bo nie skłamałaby mi a mówi, że nie pali" Łatwo zrzucać winę na nauczycieli za brak kultury własnych dzieci, ale poprawkę biorę na to, że matki w Polsce w ciąży piją i te dzieci po prostu mają dziury w mózgu jak i poprzednie pokolenia tych rod...
    • Krzyk(25)

Co sadzicie o metodzie wiecznego krzyku na dzieci podczas lekcji, lub straszenie dziecka, że np. jak bedziesz wyprzedzać materiał, to się pogniewamy i będę musiała na ciebie podnieśc głos czyli krzyczeć. Wyjasnienie nauczyciela tego krzyku to, musze krzyczeć bo są dzieci, ktore inaczej nie rozumieją co do nich mowię. Krzyk jest codziennie na kazdej lekcji, a moja córka nie moze już dłużej tego znieść, nie przyzwyczaiła się. Rozmowa z nauczycielem nic nie daje, utrzymuje się przy ...
    • moje dziecko chodzi do gimnazjum. Zasada oceniania jest taka,że każdy na starcie dostaje 100pkt - jest to ocena poprawna / swoją drogą myślałam,że z założenia wszyscy są "dobrzy", a nie "poprawni"/, dalej jest system punktow ujemnych i dodatnich. Ciekawostką dla mnie jest to,że nauczyciele uczący dziecko mogą dać mu punkty, a na koniec wystawiają jeszcze ocenę /więc po co system punktowy?/ O ile rozumiem,że wychowawca ma możliwość wystawienia oceny z zachowania /zaangażowanie ucznia...
    • gdy nauczyciel ocenia dzieci ewidentnie niesprawiedliwie? Jeśli dziecko przychodzi ze szkoły i mówi, że Ania miała dwa błędy rachunkowe w zadaniu i dostała 4+ a Kasia miała dwa merytoryczne i też dostała 4+ (posługuję się przykładem matematyki bo to najbardziej mierzalny przedmiot). Jak reagujecie? Raczej z zaufaniem, że nauczyciel wie co robi, czy tłumaczycie, że nauczyciel najwyraźniej nie jest obiektywny i fair? Pytam, bo wśród znajomych zdania są tak bardzo podzielone, że aż...
    • W niedzielnej audycji wieczornej w radio pojawiła się pani kurator z kujawsko-pomorskiego.Wtedy zadzwoniła pewna pani,matka już dziś dorosłego człowieka.Opowiadała jak przez wszytkie lata począwszy od I klasy podstawówki nauczyciele zbywali jej dziecko począwszy od nieporzumień z koegami po inne drobne rzeczy. Nauczyciele tylko nauczali.Dziś wychowawczyni klas 1-3 już nei wychowuje lecz tylko naucza.Być może trafiła na takie własnie szkoły,ale takich przypadków jest więcej gdy nm...
    • Opiszę Wam taką sytuację: mój syn zaczął w tym roku podstawówkę. I pewnego razu na zajęciach z muzyki jeden z klasowych łobuzów popchnął kolegę, który wpadł na mojego syna i ten upadł na podłogę. Dopiero ten moment zobaczyła nauczycielka i posadziła za karę mojego syna do ławki (reszta tańczyła). Druga sytuacja: chłopcy stali w stołówce po swój obiad. Znów tenże łobuz powtarza popchnęcie, mój syn wraz z kolegą wpadają na inne dzieci. Opiekun widzi dopiero jak mój syn z kolegą wp...
    • Witam Moj syn w tym roku zdaje mature jest zdolnym uczniem to nie tylko moja opinia ale rowniez nauczycieli jego oceny wachaja sie miedzy 4 a 5 ma rowniez dwie 3 to opis swaidectwa z drugiej klasy.Niestety ma problem z jezykami a MUSI JEDEN ZDAWAC NA MATURZE I JEST TO ANGIELSKI.W calej klasie tylko 3 osoby zdaja ten jezyk reszta zdaje francuski.Dzis Pan poiwedzial do mojego syna ze nic nie umie nie zda tej matury bo nie potrafi najprostszych zdan zlozyc.Do tej pory nie wiedzial...
    • Mam w pobliżu szkołę podstawową która lokalizacyjnie bardzo mi pasuje jest to szkoła która ma klasy integracyjne Zastanawiam się co sądzicie o klasach integracyjnych gdzie dzieci zdrowe uczą się z dziećmi niepełnosprawnymi (3-5 dzieci niepełnosprawnych na klasę) Czy z punktu widzenia dziecka zdrowego nie jest to obniżenie poziomu nauczania ? , czy dziecko nie będzie czuło się gorsze że chodzi do szkoly "specjalnej" - wiem że to nie szkoła specjalna ale dzieci potrafią być ...
    • Moja dziecko jest w 6 klasie. Od wielu lat ma problemy z nauką. Ma diagnozę z poradni. Jest dyslektykiem, ma dysgrafie i dysortografie , zaburzony słuch fonematyczny i zaburzona lateralizacje i orientacje w przestrzeni. Jest bardzo inteligentna ale ma zaniżona samoocenę, bo brak jej sukcesów w nauce. Ma bardzo dobre zachowanie, świetne oceny z przedmiotów artystycznych dobre z historii i przyrody,polskiego, dostateczne z matematyki. Niestety nauczyciel jezyka obcego chce jej wystawi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się