Forum Towarzyskie S@lon Odrzuconych [O!]
ZMIEŃ
      nauczyciele

nauczyciele

(60 wyników)
    • Weekendowy wyjazd do SPA, lodówka, biżuteria, porcelana... Czasy, gdy nauczyciele dostawali od uczniów na koniec roku szkolnego symboliczną bombonierkę odchodzą do lamusa. wiadomosci.wp.pl/kat,126474,title,Prezenty-dla-nauczycieli-kwiatek-to-za-malo,wid,14556877,wiadomosc.html
    • Jak wynika z najnowszego raportu "Education at a Glance 2011" OECD, organizacji zrzeszającej 34 najlepiej rozwinięte gospodarki świata, polscy nauczyciele pracują najkrócej na świecie - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Obecnie obowiązkowy wymiar zajęć większości z nich to 18 godzin w tygodniu. W tym czasie nauczyciele, poprzez zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, realizują swoje podstawowe obowiązki. Rocznie spędzają oni przy tablicy 489 godzin. Daje to dziennie zegarowo 2 ...
    • Ministerstwo Edukacji znalazło sposób, jak skrócić urlopy nauczycielom i zmusić pedagogów do pracy w wakacje Jak podaje dziennik.pl, ministerstwo postanowiło "rozmontować" Kartę Nauczyciela. Nauczyciele protestują i boją się, że to początek końca ich przywilejów. Ministerstwo Edukacji chce, by nauczyciele zapewniali opiekę dzieciom z klas I-III podczas wakacji. Projekt rozporządzenia miałby wejść w życie już od 1 września www.fakt.pl/Zagonia-nauczycieli-do-pracy-w-wakacje-,arty...
    • Choć w ostatnich latach nauczyciele wywalczyli sobie serię podwyżek płac, część tego środowiska ciągle narzeka na niskie zarobki. Według danych Ministerstwa Edukacji Narodowej (MEN), w tym roku nauczyciele dyplomowani zarobią średnio prawie 5 tys. złotych brutto. We wrześniu nauczycieli czeka kolejna podwyżka płac. Do 2618 zł wzrośnie kwota bazowa, czyli wartość, od której oblicza się wysokość uposażenia konkretnych grup nauczycieli. Nauczyciele stażyści powinni zarabiać 100 proc. kwoty ...
    • Kochani Nauczyciele, bądźcie wciąż z nami! Czy jesteśmy duzi czy jeszcze mali. Życzymy Wam szczęścia na następne lata - niech żyje i rozkwita nasza oświata!!! pozdrawiam serdecznie pania od polaka,matmy i wuefu! :)
    • Pilotują wycieczki, piszą prace magisterskie "na lewo", dorabiają na budowach, opiekują się staruszkami. Dla większości nauczycieli wakacje są równie pracowite, co dziesięć miesięcy roku szkolnego. Kilkanaście godzin pracy w tygodniu, dwa miesiące wakacji i dwa tygodnie ferii. Do tego wszystkie wolne weekendy. Kto nie chciałby tak pracować? - Wyobrażenie o pracy nauczyciela mocno mija się z rzeczywistością - mówi Mariola Mackiewicz, polonistka ze Świdnicy na Dolnym Śląsku. - Ludziom...
    • Co dać nauczycielowi na zakończenie roku szkolnego? Pomysłów jest wiele. Cieszy jedno. Coraz częściej są to miłe, przemyślane, ale niedrogie upominki. Złota biżuteria i sprzęt RTV powoli odchodzą w zapomnienie. Ogólna zasada jest taka, kiedy żegnamy się ze szkołą na dwa miesiące wakacji, to wystarczą kwiaty, no, może coś słodkiego. www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070615/KOSZALIN/70614042
    • Zwyczaj wręczania nauczycielom prezentów na koniec roku szkolnego jest w Polsce wszechobecny. Ale czy na pewno potrzebny? „Pomożecie? Jestem przewodniczącą klasy i dostałam niezwykłą misję wymyślenia prezentu dla wychowawcy (...) Jest koniec roku, a my nie mamy żadnego pomysłu i dosyć ograniczone fundusze – ok. 800 zł do wydania.” – pisze na forum anathalla. dziecko.onet.pl/28103,0,0,prawie_jak_lapowka,artykul.html
    • wiadomosci.onet.pl/2150714,12,nauczyciel_zmienia_plec_on_potrzebuje_pomocy,item.html [i]Jean-Charles (jego nazwiska nie podano do wiadomości) w zeszłym roku poszedł na urlop jako wysportowany mężczyzna z ogoloną głową. Po kilku miesiącach wstępnej terapii farmakologicznej wrócił do zajęć w swojej szkole podstawowej z wyraźnymi oznakami kobiecości: makijażem, kolczykami i długimi włosami. - Dzieci są inteligentne i wrażliwe, więc zadawały pytania. Mówiłem, że tak się lepie...
    • Dziś w radiowej Trójce była mowa o prezentach dla nauczycieli na koniec roku. Wspominano o mikrofalówkach, biżuterii a nawet wycieczkach zagranicznych. Czy coś poza kwiatami powinno się dawać nauczycielom? (zawsze myślałem, że nagrodą są dobre oceny uczniów).
    • z 1872 roku 1. Nauczyciel każdego dnia powinien zadbać o to, aby lampy były napełnione a kominek czysty. 2. Każdy nauczyciel winien codziennie przynosić wiadro wody i kubeł węgla. 3. Pióra należy przygotowywać starannie. Końcówki piór można ostrzyc zgodnie z indywidualnymi upodobaniami wychowanków. 4. Nauczycielowi płci męskiej zezwala się na wykorzystanie jednego wieczoru w tygodniu na sprawy osobiste (bądź też dwóch wieczorów, jeśli regularnie uczęszcza do kościoła). 5. P...
    • Jak czytam cos takiego(a teraz przynajmniej raz w tygodniu mozna przeczytac taka hostorie) to mna trzesie.Szkoda mi nauczycieli,ktorzy traca kontrole nad sytuacja,puszczaja im nerwy,daja sie tak latwo sprowokowac.W rezultacie traca prace a orly uczniowie bezkarnie kontynuuja edukacje. Gimnazjalisci z Solca Kujawskiego nagrali na telefonie film w ktorym widac,jak nauczyciel szarpie jednego z nich.Choc wszystko wskazuje na to ,ze byla to prowokacja,pedagog starcil prace. "Lekcja chemii...
    • Nauczyciel lodzkiego liceum dostal ataku furii na lekcji i zwymyslal uczennice.Jej koledzy nagrali awanture na komorke. Uczennica zglasza,ze nie przygotowala sie do lekcji bo byla chora. Rozmawiaja cicho,nic nie zapowiada wybuchu zlosci.Nagle nauczyciel wali piescia w stol "wroc na miejsce,do cholery""obnizam ci ocene ze sprawowania".Ta przerazona cofa sie."Nie dociera do ciebie"?Wroc na miejsce! Niedorozwinieta jestes? fakty.interia.pl/news?inf=697134 Moim zdaniem....cos tu nie jest...
    • mam do Was takie pytanie... jak to jest... od jakiegoś czasu miewam wątpliwą przyjemność bywania wzywaną do szkoły a powody, wiadomo, daje synciu... ot, wiosna w głowie, samochody i motory, ale nie koniec gimnazjum... naucziele wzywają mnie do szkoły, kiedy już tam jestem rozmowa trwa góra 5 minut - nauczielka mówi mi to, o czym wiem, czyli jakie stopnie ma syn oraz mówi: no wie pani, trzeba go przypilnować, bo głupi nie jest tylko leniwy... i ja się pytam teraz... co ja m...
    • Wicepremier Roman Giertych uczcił Dzień Edukacji Narodowej, wysyłając do każdego nauczyciela w kraju ulotkę ze swoją podobizną i życzeniami. Kosztowało to ministerstwo blisko 40 tys. zł. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3683782.html Mamy swojego Łukaszenkę?
    • Daltonista nie może być kierowcą, osoba z lękiem przestrzeni - operatorem dźwigu, a nauczyciel? Nauczyciel nie może wyglądać jak Quasimodo Kandydaci do Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych w Rzeszowie muszą udowodnić zaświadczeniem lekarskim, że nie mają odrażającego wyglądu. Na stronie internetowej NKJO w Rzeszowie, kształcącego nauczycieli języków obcych, w dziale poświęconym rekrutacji podpięty jest druk świadectwa lekarskiego, które musi zdobyć każdy kandydat ubiegający si...
    • Nauczyciele wymagają od uczniów, żeby patrzyli im w twarz w czasie przepytywania. Najnowsze szkockie badania dowodzą jednak, że powinni robić dokładnie odwrotnie - informuje serwis internetowy "Nature". Okazuje się bowiem, że patrzenie w twarz drugiej osoby znacznie utrudnia koncentrację i nie pozwala nam jasno myśleć. wiadomosci.onet.pl/1399553,16,item.html
    • Po lekturze artykułu: kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1144264&KAT=239 jestem przerażona. Także jestem (między innymi) nauczycielem, ale jak na razie nie zaszkodziłam sobie niczym (chyba...). Do czego może prowadzić "bezstresowe" nauczanie? Do czego zdolni są uczniowie? To, co napisane w artykule, przechodzi ludzkie pojęcie. I pomyśleć, ze dzieciaki są aż takie chytre i przebiegłe, a ich pomysłowość nie zna granic...
    • Wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski zaapelował niedawno, by nauczycielami nie mogli być homoseksualiści (potem przepraszał, mówiąc, że został źle zrozumiany) oraz by dyrektorzy szkół musieli "odciąć się od komunistycznego dziedzictwa Związku Nauczycielstwa Polskiego". Jak wynika z naszego sondażu, pierwszy pomysł wpasowuje się w poglądy większości społeczeństwa (choć aż trzy czwarte młodych - do 24 lat - nie ma nic przeciw nauczycielom gejom). Rozliczanie przeszłości nauczycieli ...
    • Dwaj uczniowie, 17 i 18-latek, dosypali nauczycielowi do kawy środki psychotropowe, po których został odwieziony do szpitala. Miał zawroty głowy, spowolnioną mowę i gwałtownie wzrosło mu ciśnienie. Chwila nieuwagi nauczyciela i głupi żart uczniów mógł się skończyć tragicznie. Dwaj uczniowie dosypali mu do kawy dwie rozdrobnione tabletki psychotropowe. Nauczyciel po wypiciu tak przyrządzonej kawy został odwieziony karetką do Szczecina. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,59...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się