Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      nauczyciele

nauczyciele

(230 wyników)
    • A w czasie przerwy to nauczyciel co robi ? Także pracuje !
    • zawsze zastanawiało mnie jedno... uczeń siedzi wieczorem w domu, po kilka godzin dziennie, odrabiając tzw. " prace " czy zadania " to czego on - do cholery - uczy się w tej szkole ??? teraz już wiem, niczego !!! jeśli historyk zastępuje inżyniera a katechetka matematyczkę ! polska szkoła jest - praktycznie - szkołą z a o c z n ą !!! dzieci same się uczą ;) i tyle... skończmy z fikcją ! pozdrawiam ^^
    • Uniwersytet jest taki jakcy sa jego studenci. Studenci ktorzy chca przejsc przez studia latwo i bez wysilku, ktorych nic nie interesuje i ktorzy wszystko olewaja. Nawet gdyby profesor stanal na uszac, nic z takimi studentami nie zrobi. Prosze Pani, jak Pani tak narzeka na uniwersytety, moze Pani przejrzy sie w lustzre? JA zrezygnowalem z zawodu nauczyciela akademickieg. Lubie uczyc, ale nie TYCH ludzi...
    • 7,5 tys zwolnionych + kilkanaście tysięcy świezo upieczonych magistrów z wykształceniem pedagogicznym, dla ktorych tym bardziej nie będzie miejsc = 20 tys. nowych pracowników za granicą
    • Urlopy na poratowanie zdrowia powinny być zlikwidowane, tak jak i znaczna część innych przywilejów nauczycielskich (np. liczba godzin pracy). Jedyne co moim zdaniem powinno zostać, to dłuższe niż u innych pracowników urlopy, jako rekompensata za to, że muszą brać urlopy w konkretnych okresach i nie mają dowolności w tym zakresie.
    • "Czy Twoim zdaniem nauczanie wielu przedmiotów przez jednego nauczyciela może wpłynąć na jakość przekazywanej uczniom wiedzy?" Tak, może wpłynąć i to pozytywnie! Nie dajmy się zwariować - zakres wiedzy przekazywanej w szkole podstawowej i gimnazjum to nie poziom studiów doktoranckich, a szersze spojrzenie na naukę i bardziej interdyscyplinarne podejście nauczycieli może tylko pomóc rozszerzać horyzonty uczniów! Poza tym dobry nauczyciel to ciekawa osobowość, umiejętność przekazywania wie...
    • dziwię się,że do tej pory milczycie. Wasza praca jest bardzo ważna w rozwoju dzieci i wie to każdy, kto dzieci wychowuje (własne). To właśnie nauczyciele przedszkolni ułatwiają dzieciom start w przyszłe kształcenie. I okazują dużo więcej serca dzieciom. A potem następuje bolesne zderzenie ze szkolną rzeczywistością. Rozpisywać się nie będę, bo mnie znów obskoczą rozjuszeni "pedagogowie". Najlepszym podsumowanie różnic w pracy nauczycieli przedszkolnych i szkolnych jest jest\ panika jaka oga...
    • Takie kity,że tkz,,warsztat'' to się ma po studiach, to może pan wciskać dziennikarce z Gazety Wyborczej. Pewnie, że nauczyciel matematyki czy języka obcego musi się mniej do lekcji przygotowywać, niż historyk,biolog czy geograf. 10 lat zajęło mi opanowanie tkz.,,warsztatu'' z historii i wos-u. Dzisiaj jest znacznie lepiej, ale to jest koszt wielogodzinnego siedzenia,,dzień w dzień'',efekt mojej ciężkiej pracy przez lata .Jasne jest dla mnie, że nie można solidnie pracować przez tyle godz...
    • Niech MEN odhumanizuje wreszcie szkołę , przystosowując ją wreszcie do realiów normalnego świata. Dlaczego polska szkoła nie uczy języka ojczystego ( tzn. leksyki , gramatyki , ortografii i interpunkcji , akcentowania - w zamian jest historia literatury ) , języków obcych w duchu lingwistyki , matematyki , fizyki , programowania ( to jest to , co jest potrzebne normalnemu chłopcowi do nauki ( później mógłby planować on karierę pilota , inżyniera , programisty , itp. - dlaczego nie ma on warun...
    • Nagonka na nauczycieli trwa. Równolegle na lekarzy...
    • Słuchajcie samorządowców a żaden dobry nauczyciel do tego zawodu nie przyjdzie, żaden dobry fachowiec. Teraz jak nie pensja to niektórych kusiły wakacje (wartosć dla kobiet z małymi dziećmi). Wraz z proponowanymi zmianami pracy bedzie więcej , pieniędzy mniej, prestiż żaden. Oczywiscie nauczycieli nie zabraknie tylko czy o takich wam chodzi. W wersji papierowej chwali się szkoły samorządowe co to nie biorą czesnego, każą nauczycielom więcej pracować za mniejsze pieniądze. Te mnijesze pieniądz...
    • Klasy po 60 osób i nauczyciele stażyści zamiast mianowanych, tego chcecie?
    • Pensum i zarobki nauczycieli mają znaczenie drugorzędne, najważniejsza jest jakość nauczania w szkołach, a ta w Polsce jest na [b]wysokim poziomie[/b]: w czytaniu, matematyce i naukach przyrodniczych polscy uczniowie radzą sobie równie dobrze lub lepiej niż francuscy, szwedzcy czy amerykańscy (por. ). Jak na kraj w porównaniu z Zachodem biedny i zacofany to jest sukces i Balcerowicz nie ma prawa bełkotać, że system edukacji w Polsce jest słaby.
    • Karta jest szkodliwa. Uniemożliwia przepływ nauczycieli do szkół z innych zawodów i powoduje "skostnienie" szkół. Wykładowcą np. w liceum nie musi być wieloletni nauczyciel. Mógłby niektóre zajęcia prowadzić np. trener komunikacji interpersonalnej, socjolog albo ekonomista - dlaczego nie uczym młodzieży np. o systemie podatkowym, bankowym i wypełniania PIT oraz obliczania kosztów kredytów.
    • [b]Najlepiej zamknijcie wszystkie szkoły i sami uczcie swoje dzieci[/b] Zmasowana nagonka jak nie Wielowiejska, to Radwan albo jakaś P..zda się trafia
    • Biedni nauczyciele, bogaci Kontrolerzy NIK...
    • Proszę bardzo, samorządowcy z małych gmin nie mogą się doczekać, by wywalić nauczycieli dyplomowanych, zatrudnić stażystów albo najlepiej bez wykształcenia, w klasach upakować po 40 uczniów i pensum podnieść do 40. Dziś połowa budżetu gminy to oświata: opał, energia itp. Nóż w kieszeni im się otwiera, gdy słyszą słowo "oświata". Nie jestem nauczycielem.
    • Nie czerwiec! Zajęcia w szkołach kończą się 29 czerwca (czyli ostatni roboczy dzień miesiąca). Tak właśnie wygląda powszechna wiedza o szkołach i nauczycielach..
    • Najwyższy czas, aby zrobić porządek z tymi świętymi krowami. Nauczyciele mają tyle przywilejów i jeszcze im sie to nie widzi. Urlopy pełnopłatne na podratowanie zdrowia.Na raz może wziąć 1 rok już po 7 latach pracy, a w sumie 3 lata. Kilkanaście / 18 bodajże/ godz. tygodniowy etat, wakacje,ferie,zielone tygodnie itd. P:oziom nauczania katastrofalny.Moja sąsiadka nauczycielka jedzie do pracy na 8.00, a o 12 wraca. Oczywiście podjeżdżają samochody z dziećmi i udziela korepetycji prywatnie / pe...
    • Czekam na komentarz pana Broniarza lub forumowych obrońców Kodeksu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się