Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      nieodpowiedni

nieodpowiedni

(22 wyniki)
    • Lepiej poczekać ze zbyciem wykupionego mieszkania Autor: KONRAD PIŁAT Osoby, które kupią mieszkanie lokatorskie po preferencyjnej cenie, nie powinny się spieszyć z jego sprzedażą. Co prawda roczne zameldowanie zwalnia od podatku, ale eksperci nie są zgodni, jak liczyć ten okres Od 31 lipca ponad 900 tys. spółdzielców będzie mogło wykupić mieszkania za symboliczną kwotę. Odpowiednia ustawa czeka już tylko na podpis prezydenta. Część lokatorów rozważa sprzedaż wykupionego m...
    • Zamierzam dokonać pewnych zmian w obrębie lokalu mieszkalnego, w tym usunięcia fragmentu ściany nośnej, a więc tzw. części wspólnej. Prace remontowe oczywiście poprzedzi projekt budowlany wykonany przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami oraz wniosek do wspólnoty o uzyskanie zgody na planowane zmiany. Jakie mam możliwości polemiki w przypadku, gdy przedstawię projekt, zgodnie z którym prace remontowe zostaną zaplanowane w zgodzie ze sztuką budowlaną (konstrukcja budynku nie zostanie osłabi...
    • Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej poszukuje koziołka na ofiarę,albo ofiary, która będzie chciała być koziołkiem . Osoba starająca się o proponowane stanowisko : - NIE POWINNA zwracać uwagi na to,że licencjonowany obija się o ściany nieruchomości wspólnej, - NIE POWINNA patrzeć na łapy licencjonowanemu, bo mu to się nie podoba i zrobi czarny PR za plecami, - NIE POWINNA zawracać du...y członkom jakimiś tam przepisami, ustawami,tym samym stwarzać problemów,bo praca z taką osobą...
    • Owner_wm napisał: Rzepa opisuje perypetie właścicieli domów jednorodzinnych, tworzących kondominium: połączenia odrębnej własności nieruchomości (działek z domami) ze współwłasnością w częściach ułamkowych innych nieruchomości (drogi osiedlowe): www.rp.pl/artykul/56663,320037_Osiedlowa_buchalteria_musi_miec_podstawe_prawna.html Pełnomocnikiem i członkiem rady nadzorczej Stowarzyszenia Mieszkańców Osiedla (nawet nie: właścicieli) jest adwokat, jak się zdaje, jeden z właścicieli domów. ...
    • zarząd składający się z właścicieli /3 osoby/w tym także księgowa ,która rozlicza zaliczki co pół roku,jest wiele błędów i zgodnie z art.29 ustawy o WL każdy ma prawo kontroli i pytanie czy księgowa może odmówić wydruku kartoteki księgowej danego właściciela celem sprawdzenia wpłat i wszystkich kosztów za dany okres ?
    • Niech mi ktoś wyjaśni czy wspólnota przy udziale 19,50% ma w budynku coś do gadki bo mam wrażenie że mamy siedzieć cicho i wpłacać zarządcy odpowiednie opłaty. Dodam iż reszte udzialów ma gmina. Od lat gmina nie potrafi się uporać z dzikimi lokatorami z naszego budynku(z oficyn). Szczerze muwiąc niewiem co robić bo mam wrażenie że pieniądze jakie wyłożyliśmy na remont instalacji elektrycznej chyba pojdą na marne bo dzicy lokatorzy lubią podpinac się do instalacji elektrycznej. D...
    • xxxll był proszony, aby na forum zachowywał się kulturalnie. Najwidoczniej jednak xxxll nie wie, co jest, a co nie jest zachowaniem kulturalnym. W takich trudnych przypadkach trzeba ukształtować odpowiedni odruch zachowania za pomocą postów działających jak elektrowstrząsy. xxxll otrzymuje żółtą kartkę i jeżeli zdarzy mu się jeszcze jeden wysokok, to wraz grupą przyjaciół zrealizuję moją obietnicę sprzed 10 dni. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=75826365
    • Jak przekonac zarządce. do tego aby wziął sie wkoncu za prace remontowe w budynku naszej wspolnoty mieszkaniowej. Czy wszystkie prace remontowe nawet te błache takie jak wymiana drzwi wejsciowych czy wymiana blach w schodach wymagają sporządzenia odpowiedniej uchwaly wspolnoty? Wydaje mi się iż nie. Jednak zarzadca twierdzi inaczej
    • Legitymacją do żądania ustanowienia przez sąd zarządcy przymusowego, na podstawie art. 26 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903), przysługuje każdemu z właścicieli lokali wyodrębnionych w przypadku, gdy zarząd nie został w ogóle powołany albo zarząd powołany przez właścicieli nie wypełnia swoich obowiązków lub narusza zasady prawidłowej gospodarki. UWL. Art. 26.1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypeł...
    • kamienicy 100-letniej, w której niektórzy lokatorzy mają piece na węgiel. Administrator twierdzi, że 4 razy w roku i powołuje się na rozporzadzenie o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki...itd. Czy ktoś mógłby podać podstawę prawną gdzie byłoby to napisane? Podkreślam, że nie chodzi o przewody spalinowe lub wentylacyjne ale dymowe.
    • czesc, mam wielka zagwozdke. Mieszkam w malym domu kilkupietrowym, w ktorym mieszkaja tylko 3 rodziny i jest 3 wlascicieli mieszkan. Utworzona jest wspolnota mieszkaniowa a jeden z wlascicieli ma wspiane w aktach notarialnych wszystkich inny, ze jest dozgonnym administratorem budynku. Administrator w wyniku baaardzo sedziwegowieku nie robi kompletnie nic a nawet utrudnia zycie innym mieszkancom. Gdzie szukac pomocy: -jakie ustawy/przepisy reguluja zycie w takich wspolnotach ...
    • Proszę o szybką podpowiedz w jaki sposób szybko i skutecznie wypowiedz firmie zarządzającej naszą nieruchomością.Czy obowiązują jakies terminy wypowiedzeń.Dziękuję.
    • Czy zarząd na wniosek lokatora/właściciela/etc. może odstąpić od naliczania odsetek za nieterminowe wpłaty? Czy można "anulować" odsetki? Czy te obie sytuacje mieszczą się w zwykłym zarządzie?
    • TBS(7)

Czym tak naprawdę różni się zarządzanie wspólnotami mieszkaniowymi a zasobem Tbs-u. Czy zarządca w tbs-e administruje tylko lokalami nie wykupionymi, czy całym zasobem?
    • czy jest jakis przepis lub inny sposób żeby zakazac palenia papierosów na klatce schodowej?? Do szału mnie doprowadza smród papierosów i kiepy gaszone na schodach. W klatce jest kilka mieszkań wynajmowanych więc proszenie na zebraniach wspólnoty nic nie daje bo wtedy wszyscy zwalają winę na wynajmujących... nikogo nie 'złapałam za rękę' na gorącym uczynku ale smród i niedopałki są dowodem jednoznacznym że ktoś z częsci wspólnej robi sobie palarnie.
    • Nieruchomość wspolnoty mieszkaniowej składa sie z dwóch budynków. Co nalezy zrobić aby dokonać utworzenia dwóch wspólnot, to znaczy dla każdego budynku oddzielną wspólnotę. Prosimy o radę.
    • Witam, na zebraniu zdecydowana wiekszosc mieszkancow stanowczo protestowala przeciwko paleniu papierosow na korytarzach naszego "wspolnotowego" bloku. Zarzad jak narazie po kilku miesiacach nic nie zrobil, pomimo, ze chodzi o doslownie 4 osoby na blok z 99 lokalami. W zwiazku z tym, mam pytania: 1. Czy zarzad zobowiazany jest do podjecia dzialania w takim przypadku? 2. Jak w tym momencie wyglada sprawa zmiany porzadku domowego i dopisania do niego calkowitego zakazu palenia ...
    • Witam, Chcę kupic mieszkanie. Mam napisany udział w gruncie w Księdze Wieczytsej, jak i w akcie notarialnym sprzedającego. Prawnik powiedział żebym porównała stan udziału w gruncie jeszcze z wypisem z ewidencji gruntów. Sprzedający jednak dał mi wypis ogólny dla całego osiedla z ewidencji gruntów a nie swojego lokalu gdyż nie złożył wniosku o imienne przydzielenie gruntu w ewidencji gruntów. Czy to jest problem? Czy wystarczy mi, że mam udział (ta sama liczba) zapisany zarówno w akci...
    • Czy developer przy sprzedaży mieszkania w akcie notarialnym może narzucić z góry zarządcę na okres 3 lat?
    • po lekturze piątkowej Rzeczpospolitej )13.10.2006r) - żółte strony - mam wątpliwość czy można z funduszu remontowego sfinansować wymianę windy na nową - czy jest to remont czy ulepszenie (modenizacja)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się