Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      odkrycia

odkrycia

(49 wyników)
    • Witam, córcia 2,5 miesiąca. Karmiona piersią. Smoczek toleruje głównie na spacerach jako usypiacz. Jakieś 2 tyg. temu namiętnie zaczęła ssać piąstkę. 2 dni temu odkryła kciuka - co jakiś czas kciuk ląduje w buziolce. Poza spacerem (usnęła z kciukiem w buzi) jeśli seans ssania się przedłuża to wyjmuję jej kciuka lub próbuję zająć czymś innym. Ponieważ sytuacja nie jest jeszcze bardzo zaawansowana chciałam Was zapytać i poradzić się. Czy pozwalać na "kciukowanie", czy nie. Obawiam się ...
    • Czy chodzicie z dzieciakami na basen odkryty? Konkretniej, czy dzieci pływają, zanurzają się w wodzie?Od jakiego wieku jest to możliwe? Jeśli któraś z Was pływa z dzieckiem to stosujecie jakieś rękawki, dmuchane koła itp ?
    • Kiedy Wasze dzieci odkryły nóżki. Czy zachęcałyś=cie je jakoś do tego. Wiktorek ma 4,5 miesiąca. Chwyta się czasem za kolanka, jak mu pokażę to iz za stópki, ale sam się tym nie interesuje co innego rączki, a jak było u Was.
    • witam, moj maly, 9,5 m-ca, od kilku tygodni spi tylko jak jest odkryty. Kiedy nakrywam go w nocy, budzi sie z placzem. Od kilku dni przykrywam mu brzuch pielucha, ale z nia tez walczy, az sie zupelnie uwolni. Ja spie pod koldra w pizamie, a maly tylko w spiochach. Miesiac temu przeszedl zapalenie pluc i boje sie, zeby nie przemarzl. Jak wstaje w nocy go nakryc, sprawdzam karczek i jest chlodny :-(( Jak go przekonac do spania pod przykryciem???
    • Zastanawiam sie czy mozna sie juz wybrac z nim na basen?wiadomo ze nie na caly dzien i w cieniu? Albo czy ktoras z mam w takie upaly co teraz sa pozwalaja na pluski w mini basenie lub wanience przed domem?boje sie ze moze za wczesnie i moze go przewiac lub zlapie katar itp
    • Przed chwilą! Dziwiłam się, czemu córcia dość spokojnie zasypia w nocy, kiedy śpi ze mną w łóżku, a czemu w dzień tak trudno (strasznie się wtedty rzucała), gdy śpi sama w swoim łóżeczku. Myślałam, że to dlatego, że łatwiej jest jej zasnąć, gdy ja leżę obok. Okazało się co innego :) Właśnie przed chwilą, usypiając ją, coś mi podpowiedziało, żeby usunąć z łóżeczka książeczkę interaktywną i karuzelkę znad niej. Od razu się uspokoiła, przestała się prężyć, wiercić i wierzgać. Po prostu miała...
    • Drogie mamy! Czy macie jakieś sposoby na przykrycie rączek małemu półrocznemu dziecku podczas snu? Mały śpi pod kołderką, ale rączki zawsze ma na kołderce. Próbowałam dodatkowego okrycia z kocyka, ale nic to nie daje. Sama śpię przykryta pod samą szyję i wydaje mi się, że synkowi jest poprostu chłodno w rączki. Może razem coś wymyślimy? Pozdrawiam serdecznie xdz
    • Autor artykułu nie odniósł się do ewentualnej zawartości konserwantów w słoiczkach dla niemowląt. Na wszystkich jest informacja, że "nie zawierają konserwantów", ale na dole etykiety, drobnym drukiem, jest dopisek "* w granicach prawa". Coś mnie tknęło, gdy kupiłam jogurt dla niemowląt, który stał w sklepie na półce, a nie w lodowce, miał półroczny termin ważności i posiadał podobne zapisy odnośnie zawartości knserwantów. Czy to oznacza, że jest jakaś norma, która określa maksymalną zawarto...
    • Do ponad połowy przypadków nagłej śmierci łóżeczkowej (inaczej: zespołu nagłego zgonu niemowlęcia, ang. skrót: SIDS) dochodzi wówczas, gdy dziecko śpi razem z rodzicem, przy czym duży udział ma tu prawdopodobnie picie alkoholu lub zażywanie środków odurzających przez osobę dorosłą - sugerują najnowsze badania. dziecko.onet.pl/35183,0,0,poznano_przyczyne_smierci_lozeczkowej,artykul.html
    • dzięki Waszym wątkom dotyczącym ubierania maluszka zaczęłam się przyglądać w czym mazluszki jeżdżą/ chodzą ubrane. I wiecie co zauważyłam>? Że starsze mamy/ babcie może i przegrzewają dziecko, ale młodsze... hmmm... robią maleństwu syberię. Za oknem 16 stopni, maszeruję sobie dzielnie na przystanek, ja w sweterku, mijam ludzi w kurtkach i co widzę? Widzę mamuśkę z odkrytym brzuchem (bo w pępku kolczyk, więc musi byc widać:P) a dziecię w wózeczku leży jak przy 30 stopnioiwych upałach...
    • czy Wasze maluchy też tak odkrywają się w nocy? mój 11,5 m. synek wiecznie to robi. Spi niby spokojnie, a zaraz przekłada się na drugą stronę łózka kładąc się na kołdrę. nie ruszam go tylko przykrywam kocem ale on za jakiś czas znów to zrobi. nie śpię potem tylko ciągle wstaję sprawdzać czy nie jest odkryty, przecież zimno mu będzie! a nie chcę zakładać mu cieplejszej piżamki bo się w takich poci. po pół roku spał w śpiworku, teraz chyba by się wściekał że nie może się ruszyć ;) macie na to j...
    • Zapisalam sie z mloda na basen, jestesmy juz po pierwszej lekcji, mlodej sie podobalo, mnie tez:)Na zewnatrz cieplutko, woda w basenie tez. Na moje nieszczescie wspomnialam mojej mamie, ze basen jest odkryty i ...zaczelo sie: ze dziecko sie rozchoruje, co to wogole za pomysl, zeby niemowlaka zabierac na odkryty basen i to na dodatek w kwietniu, ze nawet jesli moj brat (17 lat) chcialby teraz na basen pojsc to nie pozwolilaby mu, a ja niemowlaka zabieram, a co jesli zrobi sie chl...
    • znalazałam aptekę w sieci DomZdrowia.pl. Mają dobre ceny ale niepełną ofertę, jeśli znacie inne miejsca gdzie można taniej kupić leki napiszcie.
    • sił w płucach. Robi to w tedy gdy się nudzi lub niepokoi lub złości. To jest okropne! Męczące. Nie wiem co z tym począć? Wspomnę jeszcze że ma brata bliźniaka który tak nie robi (na szczęście). Macie takie doświadczenia? Proszę podpowiedzcie co z tym począć.
    • tak z ciekawości pytam,kiedy dziecko odkrywa,że ma rączki, kiedy je ogląda?Mój 2-miesięczniak jeszcze tego nie odkrył:).Już nie pamiętam ,jak to było u mojej 6-latki:)
    • Czy Wasze pociechy tez ssa dolna warge i czy na to pozwalacie? Czy to ma negatywny wplyw na zgryz, bo gdzies czytalam ze tak..Moj maluszek ma trzy miesiace i od jakis dwoch tygodni upodobal sobie warge zaraz po piastce..Moze wiecie jak temu zapobiec?? Dodam, ze nie uzywamy smoczkow, bo wypluwa..Dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam..
    • Moja córa bardzo często ssie rączkę. Ma trzy miesiące, smoka nie dajemy i zastanawiam się czy powinnam. Czy to ssanie rączki nie stanie się nawykiem, ktorego będzie później trudno odzwyczaić? Czy może to taki etap i zaraz minie?
    • Moja 8 tygodniowa coreczka od poczatku nie przepadala za smoczkiem. Czasem troche go possie, ale najczesciej przy probie wsadzenia go jej do buzi wypluwa go ze wstretem. Jednoczesnie ma ona duza potrzbe ssania i zaspakaja ja ssac swoje piastki. Wtedy sie swietnie uspakaja i przestaje plakac (lub do placzu nie dochodzi). Jakie sa wasze doswiadczenia w tej dziedzinie. Czy mam z tym walczyc i proponowac jej na sile smoczek czy to zaakceptowac? Jesli tak to co mozna z tym zrobic? ...
    • Witam wszystkie Mamy. Moja 8 miesięczna córcia (wczoraj skończyła 8 miesięcy) od ok. odkryła kulanie. Doszła do takiej perfekcji, że przemieszcza się po całym mieszkaniu - chwilkę popatrzy, wybierze sobie azymut i jazda do przodu... Zauważyłam, że kulanie tak bardzo jej się spodobało, że nie przejawia chęci do raczkowania. Proszę napiszcie, jak było u waszych pociech - czy jest szansa na raczkowanie? Jak ją motywować? Pozdrawiam.
    • ile miały wasze dzieci ,jak zaczęły interesować się swoimi rączkami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się