Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      ortografia

ortografia

(8 wyników)
    • Na innym prtalu: dyskusja o ortografii propozycja dopuszczenia pisania u zamiast ó i h zamiast ch i chyba ż.. i nie wiem co jeszcze odnośnik: niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.praca.dyskusje&tid=8060922 wypowiedzcie się. Maturzyści mieli by łatwiej i dzieciaki w podstawówce. ludzie miejcie serce dla dzieciaków, "zapomniał wół jak cieleńciem był"?
    • Skąd pytanie? Otóż niektórzy z nas otrzymali (już po 6. miesiącach - gratulacje!) "Zaświadczenie o uczestnictwie w próbnym egzaminie gimnazjalnym". Czytamy tam np. "12 pkt na 13 możliwych". A - można sprawdzić w dowolnym słowniku - prawidłowo winno być: "12 pkt." (dwanaście punktów). Czy podpisany pod tym Dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej nie musi znać i stosować zasad ortografii oraz pięć razy (!!!) powtarzać ten sam błąd? POMOCYYYYYY! PS Może byłby to temacik dla "Kujo...
    • (tekst w nowej ortografii: ó->u , ch->h ,rz->sz lub ż) Jestem inicjatorką reformy - uproszczenia ortografi. Dlatego ten tekst pisany jest w nowej ortografi,a zgodnie z nią NIE MA tu błęduw ortograficznyh. Propozycja nowej ortografi polega na : 1. Zamianie ch na h; 2. Zamianie ó, na u; 3. Likwidacji rz popszez: 3.A. Zamianę -prz- na -psz-, -trz- na -tsz-, -krz- na -ksz-, -hrz- na -hsz-. 3.B. Zamianę pozostałych rz na ż, (z wyjątkiem sytuacji, gdzie rz n...
    • (tekst pisany w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->sz lub ż, a zgodnie z nią tekst jest bezbłędny) Propozycja nowej ortografi polega na : 1. Zamianie ch na h; 2. Zamianie ó, na u; 3. Likwidacji rz popszez pisanie zamiast rz głoski wymawianej, czyli A. Zamianie -prz- na -psz-, -trz- na -tsz-, -krz- na -ksz-, -hrz- na -hsz-. 3.B. Pozostałe rz zamieniamy na ż, (z wyjątkiem sytuacji, gdzie rz nie jest dwuznakiem i jest wymawiane jak r-z np. zmarznąć) 4. Za...
    • MÓJ SYN MA STWIERDZONĄ DYSORTOGRAFIĘ, NO I CO Z TEGO. NAUCZYCIELKA J. POLSKIEGO UPARCIE WPISUJE MU DO DZIENNIKA OCENY Z DYKTAND, INNI NAUCZYCIELE (MIMO, IZ WIEDZĄ O TYM) RÓWNIEŻ OCENIAJĄ NP. PRACE DOMOWE POD WZGLĘDEM ORTOGRAFII. PRZEPISY SOBIE, NAUCZYCIELE SOBIE. W MAJU SYN PISZE TEST KOŃCOWY W GIMNAZJUM, AŻ WŁOS MI SIE JEŻY NA GŁOWIE - KTO I JAK BĘDZIE TE TESTY SPRAWDZAŁ.
    • Kto potrafi mi wytłumaczyć, dlaczego dysleksja robi tak zawrotną karierę, podczas gdy tyle innych DYS-COŚ-TAM w ogóle nie istnieje w zwolnieniologii stosowanej. Na przykład znam ludzi, którzy się patologicznie spóźniają. Tak jak dyslektyk nie może się przekonać do ortografii, tak oni do punktualności. Spóźni się taki na pociąg i nie ma dyskusji. Pociąg odjechał. Żaden papier nie chroni człowieka chorego na DYSPUNKTUALIĘ, przed niczym. Dotyczy to również szkoły, gdzie dyslektykowi wp...
    • lubicie dyktanda? mnie śmieszą ich teksty - to czysty surrealizm. np: "Nicnierobienie, niechby i wyważone, z rzadka jest chwalebne. Zżymając się, rzekłem więc na przekór sobie: "Przerzeżże przerzynarką na przestrzał miłorząb tuż-tuż obok tui. Znienacka i bez ceregieli ściosaj to plugastwo, co zza hibiskusa wytrzeszcza cętkowane niby-oczy. Oj, będzież to kośba, że hej!" i kto temu da radę?
    • czy moze mi ktos cos powiedziec o poziomie klasy mat-inf w Batorym i matematycznej w Poniatowskim dzieki za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się