Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      ortografia

ortografia

(24 wyniki)
    • a innym razem >>H<< ? Ot, co...
    • Włącz się do dyskusji niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.praca.dyskusje&tid=8060922 propozycja dopuszczenia pisania u zamiast ó i h zamiast ch i chyba ż.. Więcej serca !!!!!! Przecież to nie będzi to dotyczyć ciebie, ty nie musisz zmieniać nawyków, ale pozwól maluchom uczyć sie logicznie: żeby c znaczyło zawsze c, a nie raz c a raz (w ch) nie wiadomo co. i żeby maturzystom było lżej,
    • Bardzo podoba mi się idea tego forum i postanowiłam poprosić tu o pomoc. Studiuję filologię polską, w tym roku piszę prace licencjacką na temat "Ortografia w Internecie". Ogólne założenia mojej pracy są następujące: 1. Wstęp na temat specyfiki komunikacji internetowej, podział na publikacje i rozmowy w czasie rzeczywistym. 2. Opis specyficznej w stosunku do polszczyzny ogólnej ortografii: a) zaniku stosowania wielkich liter; b) zaniku polskich znaków; c) fonetycznej pisowni słow...
    • dzis Polityka znowu zaczela dworowac sobie z naszej ortografii - tym razem pod kątem jej totalnej nieprzydatnosci w UE. Ja tam do Unii nic nie mam, ale zostawcie naszą ortografie w spokoju i przyjrzyjcie sie jak najbardziej unijnej ortografii francuskiej... Pokochacie od razu ó, rz i ch =) A swoja droga, kilka zmian by sie przydalo. Jakies propozycje?
    • Pamiętacie taką książkę? Może ktoś ją ma? Poszukuję jednego wierszyka, który na 100% jest tam i chyba tylko tam.
    • Niejako poklosiem pewnej dyzkusji moze byc nastepujace doniosle odkrycie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20430 juz cale forum jest zarazone ta choroba i zdaje sie ona przybierac na sile. Nie wiem, czy jest sens z tym walczyc, czy tylko sie smiac, czy plakac...
    • Odbyłem niedawno małą dyskusję dotyczącą poprawności i ortografii. Przeciwnik użył argumentu "a sprawdź w google jak ludzie piszą i jak jest naprawdę". Lekko poirytowany zwróciłem mu uwagę, że google to słownik frekwencyjny a nie ortograficzny. Ale poszedłem za jego radą i sprawdziłem. I co odkryłem: ktury - 6200 dżewo - 511 hleb - 980 chlep - 557 (swoją drogą dlaczego raczej hleb niż chlep???) Dwa pytania: primo: czy rodacy już zupełnie pogłupieli? Przecież nie chodzi tu o jakie...
    • Jesli ktos chce wyrazic na forach internetowych swa pogarde dla programu III PR to pisze "trujka". Oczywiscie jest tu wykorzystanie gry slow, ale mam inny pomysl - moze np. o zlym doktorze pisac "lekaż" itp? To tak do przemyslenia na swieta. Wesolych!
    • ...ortografia, czy po prostu zasady pisowni?
    • przełączam ja sobie kanały, padło na MTV, zatrzymałam się chwilę bo leciał jakiś miły kawałek, patrzę w górny róg ekranu a tam info że jest konkurs Sarahy Connor - dopełniacz od Sarah no i się wzruszyłam ;))))))))) ortograficznie :) i gramatycznie :)
    • Turne(9)

www.sport.pl/pilka/1,65080,5073207.html "Chelsea ma pojechać do Malezji na przedsezonowe turne." Co sądzicie o takich spolszczeniach. Bo ja muszę przyznać, że za pierwszym razem, gdy to zdanie czytałem, nie wiedziałem co ten wyraz znaczy.
    • Zaliczenie małej wpadki z "ogonkami" skłoniło mnie do przejrzenia tutejszych forów pod kątem dyskusji i opinii o stosowaniu na necie znaków diakrytycznych (a polskich w szczególności). Ponieważ lokalna wyszukiwarka podrzuciła ponad 5,000 postów (a to tylko za '05 i '06), ograniczyłem się do pobieżnego przejrzenia tych wątków, które "ogonki" miały w temacie. Odniosłem wrażenie, że nadal trwa święta wojna. Głównie między Polonią a krajanami, i głównie na dwóch polach: dostępności i prostoty ust...
    • Chciałbym poznać Waszą opinię w następującej kwestii: Podniosły się głosy (w tym mistrzów ortografii), że na sarkofagu jest błąd, bo między "Mackiewicz" a "Kaczyńska" powinien być łącznik. Panuje w tym względzie zadziwiająca jednomyślność, a wszyscy powołują się na przepisy ortograficzne dotyczące - uwaga! - [b]nazwisk złożonych[/b]. Nie mam nic przeciwko temu, żeby do nazwiska złożonego stosować przepis mówiący o nazwisku złożonym. Nie zamierzam podważać złożoności nazwisk Korwin-M...
    • Zawarty w tytule wątku przykład ortografii ludowej zaświadcza o dalszej ekspansji podwójnego 'i' - poza dotychczasowe przypadki zależne rzeczowników zakończonych na -ia. Trzydzieści lat temu to by było niemożliwe!
    • Właśnie zostałem pouczony, że "było by" pisze się oddzielnie. Ta sama osoba argumentuje, że pisze się przecież "by było". Co poradzić takiemu egzemplarzowi?
    • Czy w Polsce ortografii już nie uczą? Gramatyki, składni? Na tych forach od byków aż się roji.
    • Witam! Kilka miesiecy temu prosilam na tym forum o wypelnienie ankiety na temat ortografii w Internecie do mojej pracy licencjackiej. Otoz praca powstala. jesli ktos jest zainteresowany jej przeczytaniem, wystawieniem oceny, poprawieniem bledow itp., prosze o prywatny kontakt. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc
    • Pomieszało mi się zupełnie z mianownikową liczbą mnogą nazw zawodów, funkcji lub tytułów mających obce pochodzenie. W słowniku ortograficznym PWN czytam, że: profesor - profesorzy albo profesorowie doktor - doktorzy albo doktorowie (tylko dla stopnia naukowego!) majster - majstrzy albo majstrowie ale dlaczego: magister - magistrowie i brak formy magistrzy? oraz geolog - geolodzy albo geologowie (tak samo archeolog, filolog) Dlaczego szukam? Spotkałem się z krytyką jednej z for...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się