-
Polećcie proszę coś do nauki ortografii dla 3 klasy. Córka niby zna zasady ale robi sporo błędów, potrafi na jednej stronie dany wyraz napisać dobrze i źle. Niestety nie czyta sama zbyt dużo a wiem, że to bardzo dużo daje ( nigdy nie uczyłam się ortografii ale duuuużo czytałam i nie miałam z nią problemów).
-
Poszukuję lekkiej (o ile w przypadku ortografii można mówić o lekkości) i przyjemnej dla dziecka w wieku 6 lat (Polak mieszkający w Stanach) książki do nauki ortografii/pisowni. Coś, co dziecko zainteresuje i przykuje uwagę a nie zniechęci. Dziękuje za podpowiedzi.
-
Mój pierwszak czyta sprawnie od 2 lat. Dość szybko także zaczął pisać pomijając kompletnie reguły ortografii. Pisałam o tym jakiś czas temu zastanawiając się nad kupieniem mu jakiejś książki z zasadami, słownika itd. Odpuściłam. Wydawało mi się, że skoro dziecko dość sporo czyta - powinna mu się pisownia utrwalić wzrokowo.
Okazuje się, że to nie takie proste a płynne czytanie pogarsza sprawę. Syn czyta już na tyle sprawnie, że ogarnia wzrokiem całe zdania, nie skupia się na konkretnych wyraz...
-
Przepraszam za awakacyjny wątek, ale mój syn ostatnio bardzo dużo pisze. Nie zna zasad pisowni, pisze tak jak słyszy - np. "ulubjony pszysmak". Do tej pory przymykałam na to oko, ale zastanawiam się, czy mu się taka pisownia nie utrwali.Znacie podręcznik lub słownik przybliżający w przyjazny sposób zasady pisowni? I który słownik wart jest zakupu?
Na początek pogrzebałam w merlinie:
Słownik ortograficzny dla dzieci. Klasy I-III szkoły podstawowej - Europa
Bajkowy słownik ortograficzny ...
-
Miałam kiedyś książkę z wierszykami trochę zwariowanymi uczacymi wymowy i
ortografii. Pamiętam tylko ten fragment który podałam w temacie, nie pamietam
tytułu ani autora. Może ktoś wie o co chodzi, będę wdzięczna. Książkę komuś
kiedyś pozyczyłam i nie wróciła a często ją wspominam i bardzo przydałaby się
mojej córce