Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      pacjenci

pacjenci

(35 wyników)
    • Jak w temacie. Dr Beata z Krakowa i dr Tomek nie przyjmują nowych pacjentów. A jak z pozostałymi lekarzami? Nie wiem, do kogo kierować chore osoby, a sporo ich mam :(
    • Świetny artykuł, warto przeczytać: www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm Warto przyjrzeć się tarczycy i sprawdzić czy nie ma problemów. Często chorzy np. na niedoczynność tarczycy lub też hashimoto przechodzą całą wędrówkę po specjalistach, którzy nie wiedzą co im jest (brzmi znajomo). Osobiście znam też jedną osobę, której czołowy lekarz LLMD z ILADS zdiagnozował boreliozę (jak to nazwał, cytuję: "klasyczna borelioza"), a okazało się, że problemem była tarczyca, nieodpowiednio ...
    • Chciałam przestawić przypadek mojej mamy i prosić Was o radę. Może ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją i bedzie mógł nam pomóc. Mama ( lat 53 ) od 1986 r. ma zdiagnozowane SM po nakłuciu lędźwiowym. Podawano jej Nitrogranulen, Enkorton, a w 1999 oraz 2000 roku przyjęła 2,5 serii pochodnej Interferonu ( bardziej Betaferon ). W 2003 r. wykonano badanie krwi w kierunku neuroboreliozy. Wyniki IgG-2,8 IgM- 16,1 ( podano antybiotyk Lendacin przez 2 tyg. dożylnie ). W związku z uc...
    • "Przypadki śmiertelne pośród pacjentów z CFS"(-CFS-Chroniczny Zespół Zmęczenia) winmlm.neostrada.pl/cfs/cfs_mortality_jason.pdf nie wiem czy to już postowalem :) wiec sorry jesli ponownie pojdzie na stronie 5 tego raportu jest tabela z najczęstszymi przyczynami śmierci u osób z chronicznym zmęczeniem wynika z danych fundacji CFIDS na pierwszym miejscu są samobójstwa 29 na 144 przypadków (20%) na drugim problemy z sercem 29 przypadków na 144 (20%) na trzecim miejscu i brązowy meda...
    • :) Kolejka w aptece. Pierwszy klient podchodzi do okienka, daje receptę, aptekarz mówi mu: - 320 zlotych proszę. Drugi podchodzi, daje receptę, aptekarz mówi mu: - 340 zlotych. Trzeci podchodzi, aptekarz mówi mu: - 390 zlotych. Czwarty facet w kolejce się lekko poddenerwował i mówi: - Panie mgr, wszyscy idziemy od tego samego lekarza, wszyscy mamy taki sam lek na recepcie, dlaczego jedni placą mniej, a inni więcej? Mgr odpowiada: - No wie pan, mamy taki kod z lekarzem, taką umow...
    • Histroia Karla z forum Cpn Długie poszukiwanie przyczyny złego samopoczucia w koncu daignoza, Progresywne Sm - (ponad 18 zmian demielinizacyjnych w mózgu i rdzeniu) Stan pacejnta powazny (lekarz mówi ze ma szczescie ze ma Sm a nie guz mózgu). Leczenie sterydami i interferonem. Neurolog na twierdzi ze to nie borelioza. Daje mu jedank monocykline (wymyslono ze mino pomaga pacjeną z Sm bo dziła przeciwzapalnie) Po jakim czasie znowu leczenia klasyczne na Sm (sterydy etc) L...
    • Definitywnie malo o tym wiadomo. Wszakze, badania autopsyjne i posiewy z tkanek sugeruja, ze mozg jest czestym celem infekcji. Natomiast pacjenci, ktorzy czuja pekanie cyst pod wplywem metronidazolu lub tinidazolu (nie wszyscy to czuja, ale wybrani pacjenci tak) sugeruja, ze lokalizacja jest nastepujaca: 85% wszystkich cyst - mozg i glowa (w tym takze oczy, galki oczne, lub inna tkanka w obrebie oczodolow) 5% serce (okolica serca) 10% inne tkanki (skora, stawy, sciegna, duze miesnie,...
    • Drodzy użytkownicy forum. Często nie wiecie do jakiego lekarza kierować się z problemem boreliozy, ponieważ mimo iż od tego są zakaźnicy, nie leczą oni nas niestety dobrze. Nasuwa się wiec pytanie: Jak zdobyć dobre leczenie od jakiego lekarza??? Jest w moim przekonaniu na to pare rozwiazań. Dzis byłem u mojej pani alergolog, ponieważ w przeszłości miałem problemy z alergia itp. Powiedziałem jej ze jestem chory na borelioze i jak byłem leczony na początku. Pani doktor powiedziała ...
    • Witam Forumowiczow! Byc moze Ktos pogniewa sie za to co napisze,ale mysle ze bedzie to,wg mnie prawdziwe. Mianowicie,rozumiem Wszystkich bladzacych uczestnikow tego Wspanialego Forum,sam wielokrotnie z Niego korzystalem bladzac.Teraz jestem bardziej biernym-czytajacym.Widze ze nic sie nie zmienilo.Uczestnikow przybywa a problem ten sam. Mysle ze niepojetym jest Wasze pytanie typu:Zaczynam Unidox.Wg was jaka dawke powinienem brac? Przeciez w wiekszosci piszacy tu Uczestnicy nie s...
    • Radio- rozmowa na temat kleszczy www.rdc.pl/index.php?/pol/artykuly__1/warto_wiedziec/co_nowego_w_rdc/co_zrobic_jak_ugryzie_kleszcz Mowa o możliwości zakażenia poprzez picie nieprzegotowanego mleka (potem wywiązała się dyskusja na temat mleka w kartoniku, twarogu itp i tu już Pani dr "wybrnąć" nie potrafiła, należało uspokoić społeczeństwo). bzdura na temat ugryzienia- wirus kleszczowego zapalenia mózgu jest w śliniankach, borelioza nie... :/ jak się zrobi mały odczyn po ugryzi...
    • Pare dni temu odbyła się konferencja "Dr. Ryser to Hold Spring 2009 Conference in KC Lyme and Chronic Illness: New Tools to Promote Accurate Diagnosis and Treatment" Jednym z przemawiających był dr Stephen Fry. Nie wiem czy są jakieś oficjalne materiały dostępne z tej konferencji, ale jak narazie wiadomo pewne nowości od pacjentów doktora Fry. Otóż - dr Fry jest lekarzem LLMD ale także prowadzi swoje laboratorium w którym można zrobić różnego rodzaju testy na choroby odkleszczowe...
    • Tłumaczenie artykułu: [b]Klinghardt D.K., Lyme Disease and Co-Infections: The Problem, Diagnosis and Treatment[/b] dostępne tutaj: Artykuł stanowi wybór obszernych fragmentów porotokołu Klinghardta leczenia boreliozy (2006r.), który można w całości (w j. ang.) znaleźc tutaj:
    • Znacie takie rozne stare filmy w ktorych wystepowali lekarze? W jednym z nich z izby chorej wychodzi lekarz w marynarce i z lekarska torba i zwracajac sie do zestresowanego malzonka mowi: zrobilismy absolutnie wszystko co tylko mozliwe, ale nie udalo sie uratowac panskiej zony. I byla to zapewne prawda. W tamtych czasach latwo bylo zrobic wszystko co tylko mozliwe by kogos ratowac. Niedawno dane bylo mi przegladnac podstawowy podrecznik dla lekarza z poczatkow dwudziestego wieku. W...
    • Obecnie, w moich problemach z boreliozą, przeszedlem jak wspominalem w innym wątku, okolo 6 tygodniowe leczenie doksycykliną, ktora troche pomagala ale sumarycznie nie za bardzo podzialala - a wrecz mi sie pogorszylo (bole rak i nog roszerzyly sie na skronie i tyl glowy) Lekarz kompletnie nie uwzgledniajac tego co ja mam do powiedzenia jako chory teraz powiedzial ze jestem przeleczony i ze tyle dla mnie moga zrobic - zostaje mi chyba wiec tylko branie lekow przeciwbolowych i czekani...
    • Na tym forum informujemy o dwoch sposobach leczenia boreliozy. Chetni moga wybrac sobie jeden ze sposobow i jakos przekonac do niego swojego lekarza, co ma sens o tyle, ze uzywane w medycynie sposoby leczenia boreliozy sa nieskuteczne. Nie da sie jednak uzywac tych dwoch metod jednoczesnie: jest albo, albo. 1. dlugoletnia, nieprzerwana antybiotykoterapia, wysokimi dawkami lekow przez 3-4.5 roku (celem terapii jest wybicie bakterii i jej form przetrwalnikowych co do nogi). Leczenie jest...
    • Witam po krotce historia mojej choroby wy glą da tak;3-lata temu ugryzl mnie kleszcz objawy zaczely się jakieś 2.5 roku temu no i oczywiście mialem zrobione wszystkie wyniki ekg,testy na tarczyce,prześwietlenie rtg klatki piersiowej,holter,echo serca ppo ktorym pani kadiolog stwierdzila u mnie lekkie zapalenie osierdzia uwierzyem bo bardzo bolalao mnie w okolicach serca mialem duszności itp.mimo to leczenie nie przynioslo efektow potem byly kolejne wizyty u lekarzy no i oczywiś...
    • cytat za onetem: W ustawie zebrano najważniejsze prawa i obowiązki pacjenta. Obok oczywistych praw do udzielenia pacjentom świadczenia w stanie nagłego zagrożenia zdrowia czy porodu, zapisano też prawo do świadczeń zdrowotnych odpowiadających aktualnej wiedzy medycznej, a w sytuacji ograniczonego do nich dostępu - do "rzetelnej, opartej na kryteriach medycznych, procedury ustalającej kolejność dostępu do tych świadczeń". Zgodnie z ustawą, pacjent ma też prawo żądać, aby udziel...
    • Przepraszam, ale troche muszę sobie ulżyć. Otóż mój mąż leczony 4 tygodnie antybiotykami ma nadal rumień (choć teraz przez środek biegnie pas "normalnej" skóry i tym sposobem - podzielił sie na dwa rumienie) i dziś "specjalistka" z kliniki chorób Zakaźnych w Krakowie stwierdziła,że jest zdrowy i nie widzi dalszej potrzeby leczenia. I do widzenia. Stwierdziła, że to na pewno była borelioza (choc sugerowałam, że może ocś innego i trzeba to coś zdiagnozować) i nie ma potrzeby szukać c...
    • No bo pomyslcie. Przychodzi pacjent do lekarza. Lekarz cos tam przepisuje i w zasadzie zaraz potem traci kontakt z pacjentem na dlugo lub na zawsze. Tzn nie wie czy leczenie pomoglo czy nie. Chyba, ze przypadkiem pacjent wroci z innego powodu, albo leczenie pomoglo troche i pacjent przyjdzie z nadzieja, ze pomoze wiecej. W innych przypadkach lekarz juz tego pacjent nie zobaczy i nie przekona sie, czy jego leczenie podzialalo. Pacjent wyleczony nie przyjdzie bo po co? Zeby sie pochwali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się