Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      pacjenci

pacjenci

(32 wyniki)
    • Może brutalnie to zabrzmiało, ale tak czuję i jestem wściekła. A tak wogółe z\dziekuję że ktoś założył takie forum, ja bym nie wiedziąła jak, bo na onkonecie bałam się pisać żeby nie zostać ususniętą, a czuję ogromną potrzebę wygadania. Historię mojej mamy i rodizny opisałam w wątku jak to byo z nami, więc nie będę się powtarzać, jednak chciałam bardzo mocno pwoiedzieć że denerwuje mnie podejście lekarzy i wogołe medycyny. Gdy dwa tygodnie temu chcieliśmy rpzewiźć mamę na odział o...
    • Witam! Jestem nowa na tym forum, szukałam wszędzie informacji, ale nigdzie ich nie znalazłam. Proszę o pomoc. U mojej babci wykryto raka płuc z przerzutami na węzły chłonne, rak jest złośliwy. Dostała już trzy chemie i wyniki są bardzo dobre, rak się powoli zmniejsza, babcia przytyła 3 kilo, nie ma na razie więcej przerzutów. Wszystko byłoby dobrze, ale wydaje mi się, że coś się porobiło z jej głową. Wiem, że to źle tak mówić, ale my wszyscy powoli nie dajemy rady. Babcia gada od rzeczy...
    • pojak radziliscie sobie ze skutkami leczenia? Podpowiedzcie mi prosze co musimy zrobic zeby w miare lagodnie to przezyc- co robic a czego nie, jak sie odzywiac, czego unikac itp. Chodzi o terapie w guzie piersi. dziekuje za kazda rade. wiem ze kazdy inaczej to przechodzi ale wiem tez ze sa rzeczy o ktorych warto pamietac
    • czy badanie PET to prześwietlenie rengenowskie? pytam bo czstu jest to określenie używane na forum TK to tomografa komp. a PET? czy to RTG? proszę podpowiedzcie... pozdrawiam
    • Czy kimś opiekowała się w czasie chemioterapii w Klinice Nowotworów Tkanem Miękkich i Kości dr. Anna Nowak-Dement. Chyba wzbudza strach w pacjentach? Jest kompetentna? Jakie są Wasze doświadczenia z tą Panią dr.?
    • U mam wykryto guzy na tarczycy. Usg pokazało jeden okolo 2cm litopłynowy i jeszcze dwa mniejsze o zmiennej echogenności. Co mogą oznaczac te sformułowania. Czekamy na biopsję bardzo sie boję, dodam że jesteśmy z mamą obciążone getetycznie chorobami tarczycy ( mamay uszkodzony gen CHEK 2)
    • Im dłużej czytam wszystkie posty na tym forum, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że żyjemy w przedziwnym kraju. Jak to jest możliwe, że pacjenci lub ich rodziny muszą na własną rękę zbierać podstawowe zupełnie informacje? Gdyby lekarze wywiązywali się z obowiązków opisanych w Karcie Praw Pacjenta, nie pisalibyśmy wszędzie gdzie się da z prośbą o objaśnienie wyników badań,nie prosilibyśmy o przetłumaczenie na polski słów użytych w epikryzie. Im dłużej żyję,tym bardziej d...
    • Chodzi mi o postac ograniczoną. Wiem, ze operacja wchodzi w gre w bardzo wczesnej fazie rozwoju tego raka, ale czytajac zagraniczne strony wyczytalam, ze czasami po radio- i chemioterapii, kiedy guz znacznie sie zmniejszyl i nie dal przerzutow do innych narzadow wykonuje sie takie zabiegi. Gdzie moge sie dowiedziec czy taka operacja wchodzi w gre? Od czego tak naprawde to zalezy tzn. zakladajac, ze nie ma przerzutow, co jeszcze bierze sie pod uwage - to pyt. gl. do lekarzy? Wy...
    • Mama jutro idzie do szpitala na mastektomię, operować ma ją znany profesor, do którego dostała namiar od radioterapeuty i poszła do tego profesora prywatnie poprosić by ją kierował w leczeniu i w ogóle. chodziła do niego raz do kliniki a raz prywatnie bo tak chciał, teraz powinno mu się jakoś "POdziękować" ale nie wiem jak to zrobić i kiedy. czy wypada iść przed operacją gdzieś do jego gabinetu w szpitalu?? chyba się powinno przed operacją skoro to chirurg i jego główne zadanie w pomocy...
    • To jest opis moje własnej historii z prostatą, jaka zdarzyla mi sie w ciągu ostatnich dwóch i pół miesiąca w Australii, gdzie mieszkam. ============== Mam 53 lata. Mieszkam od wielu lat w Australii. Doroczne badania u lekarza domowego zawsze obejmowały badanie krwi. Kiedy miałem skończyć 50 lat, doktor zalecił żeby do listy testów krwi dodać PSA i zaczął badać prostatę palcem przez odbytnicę. Zero jakicholwiek objawów moczowych kiedykolwiek, wszystkie badania per rectum neg...
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5326205,Prof__Andrzej_Sz__przyznal_sie__ze_bral_lapowki.html ten czlowiek zasluguje na piekło, zasługuje na to całe cierpienie na które był obojętny, kiedy oszukiwał i dawał złudne nadzieje chorym ludziom. moj tatao pokladal w nim swoje pokłady wiary i nadziei w wyzdrowienie, zal wielki,ze pozwoliłam na to...czemu dobrzy ludzie odchodzą a takie szuje smieja się nam za plecami...
    • Moja mama 8 lat po amputacji piersi ma od roku wykryte przerzuty do kości-talerz biodrowy. Podobno nie miała badania na HERy, bo wtedy jeszcze nie robili, ok, nie przeczę, że tak było. Czytam o tej herceptynie i widzę jak dużą korzyść mogłaby mieć w przypadku rozsianego raka piersi. A mojej mamie mówią NIE i koniec, bo nie miała HERów oznaczonych. I dziś natknęłam się na takie cudo na forum pod artykułem o herceptynie: Napisane przez Wanda, 17-09-2007 po 11 latach od operac...
    • Z perspektywy czasu i wciąż pojawiających się wątków i pytań na tym forum, doszłam do wniosku: pacjent "leczony" paliatywnie jest pozostawiany w bardzo wielu przypadkach sam sobie. Gdyby nie zaangażowanie i poświęcenie rodziny - to nie przeżyłby godnie, normalnie nawet jednego dnia. Nie rozumiem tych lekarzy, którzy nie podejmą nawet małego wysiłku rozwiązac jakiś problem ,który powstał. Ci pacjenci i tak są już na gorszej pozycji, nie ma dla nich możliwości dojścia do zdrowi...
    • czy ktoś z Was miał kontakt z dr Jeziorskim (chyba ma na imię Krzysztof)? Doktor jest chemioterapetą i przyjmuje w klinice na Ursynowie. W piątek jesteśmy umówieni do niego na wizytę.
    • Witam, czy strajk lekarzy moze wplynac na leczenie osob z nowotworem? Czy beda dokonywane operacje, chemioterapia? Mam nadzieje, ze strajk lekarzy nie uderzy w chorujacych. Z pozdrowieniami, Joanna
    • do lekarza. A lekarz "O, panie Jurku, pan jeszcze żyje?" Warszawa, centrum onkologii, całkiem niedawno. No comments.
    • Witam, jestem po intensywnym kursie ESTRO i jestem wypluty... To chyba mój ostatni wpis przed długim urlopem - chciałem tylko zwrócić uwagę na coś, co mnie uderzyło w jednym z dzisiejszych wykładów profesora JW Leera z Nijmegen w Holandii. Rzecz jest odnośnie terminalnego stadium choroby nowotworowej, z czym - sądząc po wpisach - wielu z nas boryka się na wszystkich frontach (i lekarza, i pacjenta, i rodziny). Na jednym ze slajdów profesor przedstawił wyniki pewnej wieloletniej obse...
    • Kiedy czytam sobie zagraniczne serwisy dotyczące nowotworów to odsetek wyleczeń jest porażająco wyższy niz Polsce. I zastanawiam sie, dlaczego tak się dzieje. Oczywiście na pewno z tego że te nowotwory wykrywane są we wczesniejszym stadium. No ale chyba przecież nikt nie robi badań przesiewowych pod katem r.trzustki a ostatnio gdzieś znalazłam info, że w Japonii w niektórych osrodkach odsetek wyleczonych sięga 15%. Tak samo jesli chodzi o raka żołądka - czy tam robi się profilak...
    • żeby tu nie zaśmiecać, założyłam nowe forum, traktujące o naszych przejściach z lekarzami, skutkach ich niekompetencji, zaniedbania i błędów, a także o formach pomocy ofiarom takich zdarzeń, w miarę możliwości forum będzie rozbudowywane o kolejne wątki. Docelowo pragnę uzbierać wystarczająco dużo materiału aby wydać te historie drukiem. Zapraszam wszystkich. pozdrawiam kaśka
    • że nie chcą, że nie umieją, czekają na łapówki. Trochę wkurzają mnie te dyskusje. To, że ja miałam nowotwór złośliwy-na nodze-i leczyli mnie tak jak leczyli nie znaczy, że jeśli koleżanka ma nodze taki sam nowotwór a leczą ją inaczej to robią to źle!. Ja jestem inna, koleżanka jest inna, mamy inne ciało, tkanki organy, rak może mieć inną wielkość i nie wiem co jeszcze. Takie porównywanie jest beż sensu. Dołuje nas, a lekarzy mamy ochote udusić.Miałam operacje, radioterapię. Nie dałam ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się