Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      pacjenci

pacjenci

(5 wyników)
    • Migrene odziedziczylam po Matce, a moze po Babce...W kazdym razie mam ja w genach..brrr.Po raz pierwszy w zyciu poznalam jej zasadniczy ”smak” w wieku lat dziesieciu-gdy sie zbytnio naslonecznilam podczas pierwszego dnia przebywania na plazy...Pamietam tez upiorny dzien, gdy zawladnela mna podczas pewnych ferii zimowych, gdy zaszalalam na sankach bardziej niz zwykle...A potem-gdy pojawily sie u mnie pierwsze miesiaczki-migrena zaczela mnie nawiedzac dosc regularnie..Dz...
    • autorstwa prof. Prusińskiego: 1. Wstęp. Miejsce migreny w praktyce lekarskiej Mało jest chorób, które by były dokładnie znane medycynie od tak dawna, jak migrena. Dzieli ona przywilej wielowiekowej historii z padaczką. Anonimowy sumeryjski poeta napisał w 3-cim tysiącleciu przed naszą erą o bólach głowy, z powodu których dotkliwie cierpiał, a które były zawsze połączone z chwilowym oślepnięciem. Jest to nic innego, jak krótka prezentacja napadów migreny z aurą wzrokową. Dokł...
    • www.info-med.pl/katalog/choroby/indeks/migrena.html OPIS: napadowy, zwykle jednostronny silny ból głowy trwający 2-72 h, któremu często towarzyszą zaburzenia żołądkowo-jelitowe, objawy wzrokowe lub inne zaburzenia ze strony układu nerwowego; w okresach pomiędzy napadami migreny nie występują żadne objawy chorobowe; częstotliwość napadów jest różna; od jednego tygodniowo do jednego w roku lub nawet rzadziej; według międzynarodowej klasyfikacji bólów głowy rozróżnia się 7 podtypów m...
    • ... czy moge prosic o przypadki kliniczne migreny w ktorych bol glowy NIE wystepuje? THNX Venus
    • Naukowcy na 128 dorocznym zjeździe American Neurological Association ogłosili, że prosty test trzech pytań (Headache Screen) dotyczący bólu głowy może pomóc lekarzom w szybkim rozpoznaniu bólów migrenowych u pacjenta. Dr Roger Cady, dyrektor The Headache Care Center w Springfield, zaprezentował wyniki dotyczące 3 014 pacjentów, u których rozpoznano migrenę za pomocą prostego testu trzech pytań (Headache Screen). Pacjenci cierpiący na migrenę najczęściej szukają pomocy u lekarzy pie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się