pasy

(237 wyników)
  • Witam, W naszym foteliku nie wiem kiedy i jak skrecil sie pas naramienny? Lub klamra? Nie mam pojęcia jak to odkrecic. Moze ktos wie?
  • Jak to jest możliwe że przy maksymalnie wyciągniętym do góry zagłówku pasy są już minimalnie poniżej linii ramion. Synek ma 2,5 roku ok 94cm wzrostu. Faktycznie należy do "długokorpusowych" no ale bez przesady, przecież ten fotelik powinien nam min do 3 lat starczyć. Chciałabym choć tyle wozić synka tyłem. Już dawno wyjęłam wkładkę, zima się skończyła więc jeździ już w normalnych spotniach i lekkiej kurteczce. Czy to możliwe że coś robimy źle? Pisaliście wiele razy że jak pasy są poniżej ra...
  • Witam, mam problem, dużo jeżdżę z dzieckiem a mój 2-latek potrafi jakimś cudem wyjmować rączki z pasów i siada sobie prościutko w foteliku i np. gapi się przez okno lub próbuje otworzyć tylne drzwi. mamy fotelik Roemer King a syn waży 13 kg, zaciągam te pasy jak tylko mogę na siłę ale on i tak się z nich potrafi wyswobodzić. Widziałam że fotelik Ramatti ma system pasów krzyżowych , czy warto zamienić Roemera na Ramatti ? Albo może go już przesadzić do większego fotelika zapinając na pa...
  • Panowie i Panie, chcę poznac wasze zdanie. Co prawda już z jednym z Was pisałam ale chciałabym poznać opinię innych i ewentualnie co z tym faktem zrobić. Otóż chodzi mi po zapinianie dziecka w w/w foteliku. Instrukcja obsługi mówi, by część biodrowa pasa trzypunktowego w samochodzie szła pod rączką siedziska fotelika a część, która idzie od klamry do góry ponad rączką siedziska. Sami zobaczcie w okienku nr 10 widać to dokładnie: casualplay.pl/files/12/instrukcja/protector.pdf Do momentu...
  • Hej, Mam, może głupie pytanie, ale odwiedziłam już kilka sklepów z fotelikami i sprzedawcy raczej nie byli w nich skłonni do pomocy albo nie posiadali wiedzy, więc postanowiłam Was podpytać: Czy w foteliku 15-36kg zapięte pasy powinny działać w zasadzie tak samo jak pasy zapięte przez dorosłego? Chodzi mi o to czy dziecko powinno móc SWOBODNIE np. pochylić się, a potem wrócić do normalnej pozycji i pasy powinny bez problemu wyciągnąć się i wciągnąć? Czy może jednak może być tak, że pasy...
  • witam. moje bliźniaki mają 3 lata, ok 100cm wzrostu i ok 17 kg. i niestety lada moment wyrosną z besafe izi combi. jestem obecnie na urlopie w Polsce i te foteliki, które mają tutaj też są do 18 kg, więc byłoby dobrze gdybym mogła je kupić już teraz. szukam fotelików z własnymi pasami dla w/w. myślałam o kolejnym besafe izi up, ale one też są bez pasów. proszę o podpowiedź, jakie foteliki są godne uwagi? które mają swoje pasy? jakoś nie przemawia do mnie zapinanie 3 latków tylko w pas samoch...
  • Witam. Mam wątpliwości z jaką siłą naciągać pasy dziecka. Wczoraj odbyliśmy pierwszą podróż, naciągałem pasy praktycznie z całej siły i nie słyszałem kliknięcia. Fakt że dziecko było w sweterku który trochę amortyzował ucisk pasa i może dałoby się go jeszcze dociągnąć ale było to już naprawdę mocno. Jak to jest z tym klikaniem(słynne click & safe), działa to czy nie? Jak mocno trzeba ciągnąć?
  • To znów ja z moim niekończącym się problemem z zakupem fotelika. Chyba chcę dokonać wyboru zbyt idealnego. Ostatecznie zapadła decyzja, że nie będzie montowany tyłem, a przodem i tej opcji już nie biorę pod uwagę. Fotelik dla córy w wieku 13 miesięcy, wzrostu 80 cm i wagi prawie 11 kg. Na stałe fotelik ma być zamontowany w Peugeocie 307 z 2006r. na isofix, ale mniej więcej raz w miesiącu (czasem częściej czasem rzadziej) będzie musiał być przeniesiony do vw passata 2004r., gdzie isofixu ...
  • Czy można użyć takiego przedłużacza allegro.pl/przedluzacz-przedluzenie-pasow-bezpieczenstwa-pasy-i2534900319.html aby dobrze zapiąć fotelik? Na tylnej kanapie dwa boczne siedzenia już zajęte przez foteliki, a środkowe siedzenie ma bardzo krótki pas (samochód peugeot 307), co zrobić? Kupić ten przedłużacz czy może macie już jakiś sprawdzony pomysł?
  • Tak się ostatnio zastanawiam, czy w Recaro pasy są wyżej niż w Priori i teoretycznie dziecko dłużej w nich pojeździ? Doczytałam ostatnio, że foteliki z przedziału 15-36 są lepiej dostosowane, niż te przekształcone z 9-36 na 15-36, więc może lepiej drugi priori jako dodatkowy może nawet SPS a później będę myśleć nad następnym. Może do tego czasu zmienię auto i będzie z isofixem. Do jazdy o mieście mam Polo '95. Córka w tej chwili ma 2 lata, 13 kg ok 90 cm wzrostu, czubkiem prawie dosięga krawę...
  • kuzynka mojego syna właśnie skończyła 3 lata i dobiła do wagi 20kg (wiem, dramat); fotelik - Young Sport, więc 9-36, powinni zapinać już pasem samochodowym no ale, mała jest niska w stosunku do wagi i przy zapinaniu tylko pasem wyjeżdża dołem pytanie: czy istnieją jakieś przeciwwskazania do zapinania podwójnego - i wewnętrzną uprzężą i pasem samochodowym? jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt, że w razie wypadku osoba wyciągająca ją z samochodu zdziwi się, że po odpięciu pasów nadal...
  • Byłam już zdecydowana na ten fotelik (lub jego poprzednika x2), ale powstrzymał mnie brak regulacji uchwytów biodrowych w tym foteliku. Jak to się ma do niewykształconej miednicy dziecka, czy przebieg pasa po brzuchu, a nie płasko po udach nie pogarsza bezpieczeństwa??? fotelik.info/pl/art/foteliki_samochodowe_dla_dzieci_4_12_lat,9.html "POPRAWIAJĄ PRZEBIEG BIODROWEJ CZĘŚCI PASA Drugą z tych różnic, która sprawia, że dziecko jest bardziej podatne na obrażenia, jest nierozwinięta miednica....
  • zmieniłem besafe 9-18 kg na besafe na isofixie 15-36 kg, dziecko odpina mi lub sciaga pas podczas jazdy, mówi, że też boli ją kark. czy zle dobrałem fotelik czy kazdy 3 latek sciaga pasy ?!
  • Witam, czy ktoś z forumowiczów spotkał się w swojej karierze użytkownika (lub sprzedawcy :)) z problemem regulacji pasów dziecka w foteliku Romer King Plus? U nas to jest totalna katastrofa, a mamy nowy fotelik (używany od 3 miesięcy), pasy zupełnie nie dają się wyciągnąc, pomimo wielu prób moich i męża postępowania zgodnie z instrukcją (udało się to ze 2 razy, potem raz troche dociągnęłam pasy i teraz dziecko w zimowej kurteczce się nie mieści :(). A w ogóle to wydaliśmy tyle forsy żeby by...
  • Witam, chcialabym sie dowiedziec czy sa foteliki z pasami dla starszego dziecka, nie wiem ktory przedzial wiekowy, obecnie jezdzi w 9-18kg roamer duoplus na isofixie w hondzie jazz (glownie) i roamer king na pasach w vectra. Nie spotkalam sie w sklepie z takimi wiekszymi fotelikami posiadajacymi wlasne pasy, a wolalabym taki, bo wydaje mi sie znacznie bezpieczniejszy w 5 punktowych pasach, w koncu to ciagle male dziecko Pozdrawiam --
  • Posiadam fotelik Cybex Solution 15-36 i na dniach mam zamiar go wlozyc do auta dla mlodego i pytanie: Na allegro znalazlam przypadkiem takie cudo co sie zwie pas stabilizujacy do tego fotela jako dodatkowy punkt mocujacy fotela i pytanie brzmi czy ten pas jest potrzebny? czy on w czym pomaga? jakie sa plusy a jakie minusy? Czy jest to tylko niepotrzebny gadżet do tego fotela? czy wogole spelnia on swoja funkcje? warto go kupic i zamontowac? Czy moze lepiej te 40 zl wydac na cos innego ? P...
  • Poradźcie proszę forumowi eksperci: Samochód - Nissan Almera 2006 (brak isofix). Dziecko ponad 5 lat, ok 97-98 cm wzrostu, 13,5-14 kg, drobnej, delikatnej budowy ciała. Obecnie jeździ w MC Tobi, ale powoli linia oczu dochodzi do krawędzi oparcia, a dzieć już zimną wiosną narzekał, że ciasnawo i pasy cisną w ramiona (bez kurtek już nie jest ciasno, ale pasy i tak już cisną - mocowanie pasów lekko poniżej linii ramion). Powoli chciałabym rozglądać się za trochę większym fotelikiem, ale ni...
  • Mam prawie 4 letnie dziecko mierzące 97 cm i ważące 14 kg. Jeździ od miesiąca w foteliku Recaro Young Sport. Zastanawiam się kiedy zacząc zapinac go pasem samochodowym. Oczywiście nie teraz, jest za niski i za lekki. Chodzi mi o to czy zrobic to wtedy, gdy będzie można (powyżej 100cm i 15 kg), czy lepiej dopiero wtedy gdy będzie trzeba (18 kg). Teoretycznie w przyszłym roku będę miała możliwośc odsprzedania Younga za godziwą cenę i zakup np. Roamera, Monzę czy Montereya. I zastanawiam się czy...
  • witam, chciałam zapytać czy jest możliwość dokupienia gdzieś nowych pasów do fotelika Maxi Cosi Tobi?? ponieważ tamte zostały przegryzione przez psa! a przecież nie kupię nowego fotelika...bardzo proszę o szybką odpowiedź.
  • Jestem w kropce :/ Mam małe auto (Mitsubishi colt 97) Z tyłu mam za krótkie pasy do montażu fotelika Maxi Cosi CabrioFix, więc woziłam fotelik z przodu przy wyłączonej poduszce powietrznej. Teraz wiem, że to też jest niebezpieczne i niezgodne z przepisami :( Poszukuje fotelika następnego, od 9 kg, który będe mogła zapiąć z tyłu na tych krótkich pasach. Na dodatek chciałabym montowany tyłem, ale nie wiem, czy to w ogóle ma sens przy 3 drzwiowym aucie. Marzę o zmianie samochodu, ale na razie ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się