Dodaj do ulubionych

Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujacy

20.10.11, 21:50
Posiadam fotelik Cybex Solution 15-36 i na dniach mam zamiar go wlozyc do auta dla mlodego i pytanie:
Na allegro znalazlam przypadkiem takie cudo co sie zwie pas stabilizujacy do tego fotela jako dodatkowy punkt mocujacy fotela i pytanie brzmi czy ten pas jest potrzebny? czy on w czym pomaga? jakie sa plusy a jakie minusy?
Czy jest to tylko niepotrzebny gadżet do tego fotela? czy wogole spelnia on swoja funkcje? warto go kupic i zamontowac? Czy moze lepiej te 40 zl wydac na cos innego ?
Pas wyglada jak gruba smycz do kluczy

Drugie pytanie ktore mnie zastanawia (tak sobie siedze i mysle) czy ma jakies znaczenie lub czy jest jakis wymog po ktorej stronie w aucie powinno siedziec dziecko 3 letnie a po ktorej dziecko roczne ? czy to nie ma znaczenia i jest obojetnie kogo gdzie posadze ?
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujac 20.10.11, 22:22
      na pewno nie można mocować fotelika na stałe ta smycz w czasie wypadku zrywa się i fotelik porusza się razem z dzieckiem czy warto kupić i tak trzeba zapinać fotelik pasem samochodowym nawet bez dziecka

lepiej młodsze wsadzić za kierowcą żeby 3 latek sam nie wychodził na ulice ale jak jeździmy sami to lepiej mieć młode za pasażerem bo łatwiej podać smoka a 3 latkowi zablokować drzwi
      • my_cha1 Re: Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujac 23.10.11, 11:48
        ilhenny napisał:

> i tak trzeba zapinać fotelik pasem samochodowym nawet bez dziecka

hmm, o tym wcześniej nie myślałam, ale jeszcze nie mamy fotelika 15-36;
        czy taki montowany na isofix rówznież trzeba przypinać pasem bez dziecka?
        • ilhenny Re: Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujac 23.10.11, 12:11
          w codziennym użytkowaniu fotelik zamontowany na isofix będzie stabilny i nie będzie latał po samochodzie a czy zachowa się tak samo w czasie wypadku i nie uderzy nas w głowę nie wiem bo nie widziałem takiej symulacji i sądzę że będzie to zależne od fotelika i prędkości dlatego dla pewności zapina się pasem
          • bbuziaczekk Re: Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujac 04.11.11, 17:11
            To mam jeszcze jedno pytanie odnosnie fotelika cybex solution 15-36
            Zamontowalismy mlodemu fotelik do auta, kilka razy juz jechal i teraz pytanie:
            Czy ten fotelik przy skretach ma latac po aucie? a dokladnie gibac sie na prawo i lewo. A jeszcze dokladniej to mlody jak w nim siedzi i maz skreca to mlody z fotelikiem leci np w lewa strone siedzac za pasazerem i czasami w takiej pozycji zostaje ze fotelik gibniety jest na bok razem z dzieckiem, trzeba recznie spowrotem fotelik postawic. Czy to jest normalnie? tak to ma byc? bo jakos dla mnie to srednio przyjemne i bezpieczne przewracac sie prawie na bok i w takiej pozycji zostac dopuki mama czy tata nie podniosa spowrotem!
            Czy moze my źle zamontowalismy fotelik? ale przeciez tam nie ma zadnego konkretnego montazu fotela do kanapy.
            Samochod to Opel Astra III
            I co zrobic zeby mlody nie gibal sie na boki w tym fotelu przy skretach i zeby fotelik "nie latal"
            Pomimo ze jest pasami samochodowymi dziecko zapiete to i tak fotelik przewraca sie z dzieckiem troche na bok przy skretach

Drugie pytanie:
            Jak dziecko 3 letnie, wzrost 100 cm powinno miec oparcie tzn zaglowek na jakiej wysokosci? czy calkiem w dole czy moze podniesc zaglowek wyzej? chodzi o to ze jak mlody ma calkiem opuszczony zaglowek to pasow nie ma na ramieniu tylko nizej na rece, zaglowek ten pas obniza i jest pomiedzy ramieniem a zgieciem a nie przechodzi pomiedzy ramieniem a szyja
            • ilhenny Re: Fotel Cybex Solution 15-36 i pas stabilizujac 04.11.11, 17:39
              musisz poprosić męża żeby jeździł wolniej i nie szarżował smile dociągnij mocniej pas samochodowy i sprawdź czy fotelik dobrze przylega bardzo często przeszkadza zagłówek samochodowy
              zagłówek musi być na takiej wysokości żeby pas barkowy przechodził przez środek ramienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka