Forum Nauka i edukacja Savoir vivre
ZMIEŃ
      poprawne

poprawne

(4 wyniki)
    • Który zwrot jest poprawny jeśli chodzi o zapytanie o imię? byłam pewna, że pierwszy ale ostatnio w trzech książeczkach dla dzieci spotkałam drugi zwrot. też chodziło o imię nie nazwisko? dziękuję za podpowiedzi
    • Dwie kwestie mnie interesują: 1. Czy są jakieś zasady dotyczące tego, czy potrawę należy "nakłuwać" na widelec czy też "nakładać" na widelec? Według mnie to zależy od rodzaju potrawy. Pytanie - jakie potrawy należy nakłuwać a jakie nakładać? Np. od technicznej strony mięso można i nakłuwać i nakładać. 2. Jeżeli chodzi o "nakluwanie" to czy kierujemy widelec do ust grzbietem do góry czy też do dołu (wtedy należałoby dokonać pewnego manewru odwrócenia po odkrojeniu potrawy). N...
    • Witam Chciałbym się dowiedzieć, która forma jest waszym zdaniem poprawna: 1.Wchodzę do sklepu i mówię na wstępie "dzień dobry" 2.Wchodzę do sklepu i mówię na wstępie "dzień dobry" i również to samo do sprzedawcy kiedy przyjdzie moja kolej. 3.Mówię "dzień dobry" tylko do sprzedawcy. Zakładamy, że w sklepie są inni klienci. pozdrawiam
    • Słyszałam gdzieś, że tak! Mówiąc tak mamy na myśli np. autora artykułu - "W gazecie [x.x.] pisze, że..." O ile pamiętam z lekcji języka polskiego jest to podmiot domyślny :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się