Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      poprawne

poprawne

(73 wyniki)
    • Czy można powiedzieć, że coś jest nie do "uniknienia"? Czy tylko poprawne jest nie do "uniknięcia"?
    • Witam, co sądzicie o poniższym zdaniu? Mój ojciec jest jednym z niewielu ludzi, który potrafi ich wysłuchać, a oni bardzo to doceniają. Czy jest ono poprawne, bo przyznam, że budzi moje wątpliwości... Pozdrawiam, skitelz.
    • Pan w radio mówi: dziś, w dniu szóstym lutym. Potem, gdzieś słyszę jak inna osoba mówi "w dniu szóstego lutego". Wydaje mi się, że ta druga forma jest poprawna, ale sama juz nie wiem. Czy np. analogicznie powiemy: "przełożył spotkanie na dzień piętnastego stycznia" czy "piętnasty stycznia"? Moim zdaniem ta pierwsza forma jest poprawna a wokół mnie wszyscy używają tej drugiej. Moje podstawy gramatyki legły w gruzach. Proszę, pomóżcie!
    • czy wg zasad poprawnej polszczyzny można zacząć zdanie od: W sobotę, dnia 18 maja 1999r w Lipnicy urodził sie Marcel jakistam? Wiem, że nie należy zaczynac zdania od daty, ale od dnia tygodnia?...A musze te info przekazac w jednym zdaniu..dziękuję
    • Dziecko w szóstej klasie miało napisać wypracowanie: Napisz list do kolegi, w którym opowiesz mu , co sie wydarzyło w czasie, gdy wiał silny wiatr. Dziecko zaczęło tak: " Piszę do Ciebie list, poniważ chcę w nim opowiedzieć, co wydarzyło sie podczas wczorajszego wiatru." Czy to zdanie jest poprawne? Z góry dziekuję za odpowiedź.
    • ......"Dodatkowo chodzę też na lekcje języka angielskiego i basen." jest to zdanie z pracy domowej mojego syna (4 kl podst) i zostało uznane za niepoprawne. przyznam szczerze, że ja nie widzę tu błędu (poprawione zostało tak: "Dodatkowo chodzę też na lekcje języka angielskiego. I basen." )
    • Zarzucono mi ostatnio, że używanie "zajść" w znaczeniu wstąpić np. do sklepu po drodze lub odwiedzić kogoś przypadkiem jest zwrotem prowincjonalnym, przestarzałym. Szczerze się zdziwiłam, ale może nie mam racji. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu towarzyskiego :)
    • Które ze zdań jest poprawne i dlaczego drodzy forumowicze... Ania nienawidziła swojego wyglądu. Ania nienawidziła swój wygląd. Bardzo proszę o odpowiedź.
    • Tak napisano na planszy w trakcie jednego z programów na TVN Style. Wiecie, o co im chodziło? :) Ja wiem, bo oglądałam.
    • PÓKI(8)

FAKTYCZNIE "POKI CO" JEST NIEPOPRAWNE ?? NO I HYMN... PODOBNO PRAWIDLOWO JEST "KIEDY MY ZYJEMY". WIEC DLACZEGO PRAWIE WSZYSCY SPIEWAJA "POKI" ?? DLA MNIE SLOWO "KIEDY" OZNACZA CO INNEGO I NIE POTRAFIE SOBIE PRZYPOMNIEC INNYCH PRZYPADKÓW UZYCIA GO W HYMNOWYM ZNACZENIU. TO JEST BEZSENS...
    • Czesto widze i slysze, ze ludzie probuja innych poprawiac, a tymczasem WSZYSTKIE cztery formy sa CALKOWICIE poprawne: - dużą literą - wielką literą - z dużej litery - z wielkiej litery Forma "z dużej/wielkiej litery" uwazana bywa za rysucyzm, i byc moze rzeczywiscie taka jest jej geneza, niemniej jest to forma tak zadomowiona, ze jest obecnie CALKOWICIE poprawna. To tak jak ktos by mowil, ze "fontanna" jest niepoprawne bo to galicyzm i zamiast "fontanna" nalezy mowic "wytrysk". Nie...
    • Jak poprawnie, lepiej... 1984r., czy 1984 r. ? 16 KB, czy 16KB (kilobajtów) ? Windowsa czy Windows'a ? Linux'a czy Linuksa ?
    • Na forum Spoleczenstwo toczy sie goraca dyskusja, czy ksiedza powinno sie tytulowac panie dyrektorze, czy ksieze dyrektorze: "Wczoraj pan Dworak nazwał pana Rydzyka Panem dyrektorem, na co zwrócono mu uwagę, że w naszym kręgu kulturowym mówi się Ksiądz dyrektor. " Ja uwazam, ze to sprawa czysto jezykowa, tzn. ze forma "panie dyrektorze" jest w takiej sytuacji jezykowo niepoprawna, tak jak jezykowo niepoprawne jest zwracanie sie do 5-letniego chlopca "prosze pana".
    • Zastanawiam się, czy niemieckie słowo Entgrenzung (pozbawienie granic, usunięcie granic) można przetłumaczyć [u]jednym[/u] polskim słowem? Może ktoś ma pomysł?
    • Poniewaz to moj pierwszy post na tym forum, mowie wiec: "dzien dobry!". I mam pytanie: jeden z kolegow w instutucie w ktorym pracuje (jestesmy jezykoznawcami) zajmuje sie klasyfikacja przeklenstw i slow obrazliwych w kilku jezykach, miedzy innymi w polskim. Poniewaz cala rezcz sie dzieje w Szwecji, ja jestem dla niego jednym z niewielu zrodel informacji. Niestety dzis nie bardzo mu moglam pomoc, bo spytal mnie czy mamy jakies obrazliwo-slangowe slowa na "onaniste"? Byc moz...
    • Witam, bardzo proszę o pomoc w kwestii czasu przyszłego: czy forma "będę musieć naprawić radio" jest poprawna, czy tylko "będę musiał naprawić radio"? z gory dziękuje i pozdrawiam
    • [i]Coś innego[/i] - popularny zwrot, ale czy poprawny? Jest kontroler [i]Jest ktoś inny[/i] Nie ma kontrolera [i]Nie ma kogoś innego[/i] Jest komputer [i]Jest [b]coś inny[/b][/i] Nie ma komputera [i]Nie ma czegoś innego[/i] Mam na myśli kontrolera [i]Mam na myśli kogoś innego[/i] Nie mam na myśli kontrolera [i]Nie mam na myśli kogoś innego[/i] Mam na myśli komputer [i]Mam na myśli [b]coś inne [/b][/i] Nie mam na myśli komputera [i]Nie mam na myśli...
    • Witam! Muszę szybko wiedzieć jaka jest prawidłowa liczba mnoga od słowa "rożen". Rożen, czyli coś na czym piecze się kurczaki itp. Szukałem w internecie i spotkałem się z dwiema formami: rożny i rożna. Która forma jest poprawna?
    • Ćwieka w głowę wbił mi cytat niedawno znaleziony w necie, oto on: "BŁĄD JĘZYKOWY A więc błąd językowy jest pojęciem względnem i poprawność także jest rzeczą względną? Tak jest; i nie może być inaczej, skoro język nie jest czemś stałem, ale, jak już chyba jasno wynika, znajduje się w nieustannym ruchu, zupełnie jak powierzchnia morza, która tylko z daleka oglądana robi wrażenie tafli nieruchomej, ale widziana zbliska przelewa się każdą z niezliczonych kropelek wody. Pozostaje nam ty...
    • Nie w odniesieniu do języka rzecz jasna. Pytam, czy takie tłumaczenia jak np. pierogi kornijskie (Cornish pasty), ludność kornijska (Cornish) itp są poprawne i uprawnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się