Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      rak piersi

rak piersi

(26 wyników)
    • Moja mama 20 lat temu miała raka piersi, pierś usunięo wraz z węzłami chłonnymi, miała chemioterapię, która dała bardzo dobre efekty. Myśleliśmy, że rak został zwyciężony, ale niestety wrócił ze zdwojoną siłą. Dwa lata temu u mamy zaczęły się pojawiać duszności i kaszel, zbierała się woda w płucach, lekarze zdiagnozowali rak opłucnej. Było już bardzo żle z mamą ale i to przezwyciężyła. W tym roku w kwietniu kolejna diagnoza rak kości, pomimo tego że mama była przez ostatnie dwa l...
    • Przepraszam jesli bede pisala chaotycznie, ale jestem w zlym stanie psychicznym... Moja mama ma raka piersi, wlasnie nam powiedziala, jutro ma robiony tomograf, bipsje gruboiglowa i rentgen pluc. OB ma 40, podwyzszony marker nowotworowy, zrobiona mammografie (wyniki po niedzieli), zrobione USG jamy brzusznej (czysto) i USG piersi.. No i wlasnie...dr robiaca usg piersi powiedziala, ze jest spory guz, jest o rak i to w dodatku zlosliwy, sa przerzuty pod pacha....:((( Mama po uslyszeniu tego je...
    • moja mama właśnie dowiedziała się że ma raka piersi.dostała skierowanie do szpitala na ursynowie. ale tam czeka się okolo 3 miesiące na operację.dlatego zastanawiamy się nad operacją w jakieś prywatnej klinice, gdyż tam czeka się tydzień a reszta leczenia juz w szpitalu. czy ktoś coś wie na ten temat????????????? bo juz sama nie wiem co robić.
    • czy ktoś mógłby powiedzieć który z tych trzech lekarzy w warzsawie jest najlepszy:Pietruszkiewicz Jerzy,Mikołaj Matejuk,Iwaszkiewicz nie znam imienia przyjmuje na Ursynowie prywatnie, proszę tez o negatywne opinie o którymś z nich
    • dzisiaj bylam na Wawelskiej i w guzie piersi, ktory okreslano jako dysplazje stwierdzono jakies receptory na raka. Mam czekac tydzien do wynikow bo wyslali probke z biopsji gruba igła, na Ursynów. Ale na tej Wawelskiej wyszło , ze sa komorki rakowe. Lekarka powiedziala, ze operacja to usuniecie piersi wraz z wezłami chlonnymi!!!!!ale czy to konieczne ?? Ja mam 36 lat i nie chce aby mi piers usuwano!! Na operacje jestem juz zapisana. Chyba nie dociera do mnie to wszystko bo chociaz sie p...
    • Witam, moja mama od 2009 roku zmaga się z rakiem sutka. Pod poniższym linkiem zamieszczam skany dokumentow przedstwaiajacych historię choroby. czy coś jeszcze można zrobić ?? Leczy się w "Latawcu" w Świdnicy..... basol.nazwa.pl/gftuning/mat/mama.html
    • Mojej babci usunięto guza z piersi wraz z węzłami chłonnymi. Oto wynik: CA mammae sin T4N1MO carcinoma cibriformu invasium mammae G2 pT4bN1? guz 3,5cm/1.7cm/2.5cm 2 węzły chłonne zmienione przerzutowo średnio dojrzały rak sitowaty inwazyjny. Rak nacieka na skórę z rozpoczynającym owrzodzeniem.Zatory z komórek raka w naczyniach limfatycznych, w tym skóry właściwej, rak nacieka na brodawkę ER-silny odczyn jądrowy w 95% komórek PGR-silny odczyn w ok.90% HER2 1+ Jak wygląda w tym przyp...
    • Tak sobie pomyślałam, czy może nie zrobilibyśmy takiego liczenia, szczęśliwców którzy pokonali tego palanta raka ? Dla osób które właśnie zostały zdiagnozowane byłaby to jakaś nadzieja, że są ludzie którzy się nie poddali i żyją sobie szczęśliwi nadal? I zrobilibyśmy to tak, że każdy (kto ma ochotę) kto chorowała na raka, lub ktoś z jego bliskich i jest MINIMUM 5LAT pod diagnozie ( a to tak odnośnie tych statystyk dziwnych) wpisywałby jaki to był nowotwór i ile lat minęło. Myślę, a nawet jes...
    • blagam o cien nadziei. u mamy dopiero po usunieciu piersi stwierdzono ze juz przed operacja byly przerzuty na watrobe i kosci ale ich nie wykryto. Mama byla wypisywana z diagnoza o braku przerzutow i pelna nadziei. teraz gruchnela wiadomosc ze na watrobie sa rozsiane "liczne drobne" zmiany (najwieksza 1 cm) o charakterze meta (wynik z tomografii). Zajete sa tez kosci.Lekarze nie nadaj zadnej nadziei na wyleczenie watroby. Mama dotaje teraz chemie ale sugerowano nam ze najprawdop...
    • Nie dostałam Herceptyny - NFZ odrzucił wniosek w mojej sprawie. ALe usłyszałam o nowym leku dla kobiet z nadprodukcją HER2 - w tabletkach - Lapatinib. Ponoc coś jak Herceptyna, ale jeszcze lepsze. Tyle, że to jest dość nowe. 17 marca było zarejestrowane dopiero w USA. W Europie jeszcze nie jest zarejestrowany, prowadzone są dopiero badania kliniczne. Z tego, co wyczytałam to na razie robiono badania wśród kobiet z przerzutami i efekty działania leku były bardzo dobre. Teraz testu...
    • Słuchajcie w jakim czasie po operacji jest chemia (mam ja jak w banku, tak powiedział lekarz). Wyniki histop. mam mieć w piatek alb o poniedziałek. Wtedy lekarz zadecyduje o rodzaju chemii i dalszym leczeniu, Jestem dwa tygodnie po zabiegu. W poniedzialek chcę wrócić do pracy, bo to siedzenie w dom mnie wykończy psychicznie. Chcę potem brać tylko zwlnienie na chemię dni po chemii. Jak to wygląda u Was..
    • ,,,jestem piąty dzień po pierwszym wlewie. Pierwszy i drugi dzień jako, tako, ale wczoraj to już miałam dosyć. Bolały mnie stawy,szyja, nogi, stopy piekły.Pytam,czy to może po zastrzyku jaki mi dano na drugi dzień? (zwał się NEULASTA)Czy przez okres leczenia zawsze będę tak cierpieć? Czy są lepsze i gorsze dni? Jakie mogę brać środki p. bólowe. Mam w domu ketonal, ale bałam się go brać. Proszę o rady.
    • Witam serdecznie. Jestem na Waszym forum po raz pierwszy- jestem zupelnie zagubiona i nie ukrywam, ze licze, ze znajde pomoc wlasnie tutaj... 2 miesiace temu mojej mamie wycieto guza piersi- byla to operacja oszczedzajaca. Pobrano wycinek do badania- na wynik ktorego mama miala czekac 2 tygodnie. Czekala...ponad 6 tygodni- by dowiedziec sie, ze byl to nowotwor zlosliwy. W przyszlym tygodniu zatem kolejna operacja- usuniecie wezlow... Nie wiadomo jednak, ze zostanie przyjeta na te ...
    • Witam serdecznie. Podziwiam Was Kobietki, bo ja jestem pod krechą w takim dole, że żaden dzwig nie jest w stanie mnie w niego wydobyć. Stale płaczę, z Mężęm kłócę się bez powodu. Jestem tak rozdrażniona, że aż mi chwilami głupio. Pozwolicie, że dołączę do Waszego grona ? Jestem osobą po sześciesiątce. Mam dwie endoprotezy, problemy z kolanami z kręgosłupem itp... W ubieglym roku w lipcu dostałam zaproszenie na badanie mammograficzne. Nie chciałam pójść, bo i po co - mówiłam. Pr...
    • witam! mama jest 3 lata po operacji usuniecia piersi , ma pare pytan: czy po chemioterapii moze przebywac na sloncu , co jesc, jakie cwiczenia na puchnaca reke? co jeszcze powinno sie wiedziec , co robic a czego nie wolno? wielkie dzieki za odpowiedzi!
    • Witam i dziękuję za przyjęcie. Wczoraj przyszły wyniki biopsji guza mojej mamy. Guz w lewej piersi o średnicy 3cm i na węzłach ok 3cm "w głąb ciała"(ok 6mm). Na wyniku biopsji napisano tylko o kształcie nieregularnym i nazwę z tytułu... Jutro mama idzie do szpitala... Czy ktoś z Was spotkał się z tym rodzajem raka?? Dodam, że w rodzinie nie było nigdy przypadków "rakowych" mama jest pierwsza. Ok rok temu uderzyła się w tą pierś właśnie w tym miejscu - czy jest możliwe, żeby ...
    • 5 lat temu wykryto u mnie raka piersi ,czy moj syn jest w grupie ryzyka zachorowania na raka prostaty ,ma 30 lat, czy powinien zrobic jakies badania? Bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje
    • 1/2 roku temu skończyłam leczenie, chemioterapię ( rak piersi)i bardzo chciałabym jechać nad morze w te wakacje?Obecnie biorę tamoksifen. Czy są jakieś przeciwskazania do wyjazdu?Wiem,że nie bardzo mogę zmienić strefę klimatyczną.Proszę o wypowiedzi
    • Przyjaciółka mojej mamy miała kilka lat temu raka piersi. Teraz ma wodę w płucach. Czy to moze być efekt przerzutu do pluc? proszę o radę
    • Witam Was ponownie, mojej mamie zaproponowano wlew z izotopu promieniotówrczego (nazwy mama nie pamięta) (przerzut do kości miednicy lewa i prawa strona) 10 lat po amputacji piersi. 2007 radio strony prawej, 2008 radio strony lewej. Ból po radio bardzo się zmniejsza. Na pytanie mamy co może jeszcze zrobić -padła propozycja izotopów prom.we wlewie.(onkolog) Ja naradzałam się z drugim lekarzem (radioterapeuta, który kategorycznie zabronił takich cudactw. Powiedział, że izotopy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się