Dodaj do ulubionych

rak piersi

21.05.06, 14:32
witam!
mama jest 3 lata po operacji usuniecia piersi , ma pare pytan:
czy po chemioterapii moze przebywac na sloncu , co jesc, jakie cwiczenia na
puchnaca reke?
co jeszcze powinno sie wiedziec , co robic a czego nie wolno?
wielkie dzieki za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • liina Re: rak piersi 21.05.06, 19:04
      Hej,

czemu reka puchnie i od kiedy?
    • amelka810 Re: rak piersi 21.05.06, 22:39
      Witam!
      Ja jestem po operacji oszczędzającej pierś, nie byłam poddawana chemioterapii,
      jako leczenie uzupełniające zastosowano radioterapię.
      Mam po operacji również problemy z ręką, ale codziennie wykonuję ćwiczenia.
      Proszę, podaj adres prywatny, prześlę zestaw ćwiczeń, który dostałam, gdy
      chodziłam na rehabilitację, trudno byłoby go zamieścić w wątku.
      Bardzo ważne jest, aby na odpowiedniej wysokości trzymać rękę, na przykład w
      pozycji siedzącej na oparciu krzesła, stole lub biurku, podobnie, w czasie snu,
      rękę można układać na specjalnym "klinie", aby ułatwić odpływ chłonki.
      Jeśli występuje obrzęk limfatyczny, co bardzo często się zdarza po radykalnej
      operacji, można samemu wykonywać masaż ręki strony operowanej, tzw. automasaż,
      aby usprawnić odpływ chłonki. Masaż można wykonywać dwa razy dziennie, rano i
      wieczorem, przez około 10 minut. Wszystkie ruchy podczas masażu wykonuje się w
      kierunku dośrodkowym - do siebie. Ważne jest, aby rękę ułożyć wtedy na "klinie"
      lub oprzeć o ścianę, tak, aby była uniesiona do góry.
      Masaż rozpoczyna się od "głaskania" barku, następnie przechodzi do "głaskania"
      całej kończyny górnej od palców do barku. Następnie ujmuje się kończynę górną
      chwytem obręczowym w okolicy nadgarstka (kciuk od spodu, palce od góry) i
      przesuwa się na początku ruchem ciągłym, lekko przyciskając, a następnie ruchem
      ugniatającym. Równocześnie wykonuje się oklepywanie kończyny, zaczynając od
      palców.
      Bardzo trudno jest to opisać, łatwiej byłoby pokazać, napisałam tak, jak uczono
      mnie podczas rehabilitacji i taki mniej więcej opis dostałam od rehabilitanta,
      może na coś się przyda.
      Jeśli chodzi o obrzęk, to ważne jest, aby nie nosić obcisłych rękawów, raczej
      luźne i swobodne.
      Zestaw ćwiczeń, już z obrazkami, jak je wykonywać, prześlę ewentualnie na adres
      prywatny.
      Jeśli chodzi o chemioterpię, z tego, co się orientuję, raczej nie należy w
      nadmiarze przebywać na słońcu.
      Pozdrawiam serdecznie!
      • kimmi14 Re: rak piersi 22.05.06, 08:01
        DO Amelki810.
        Witaj,mam prośbe.Czy mogłabys przesłac mi ćwiczenia na ręke?Ja równiez jestem po operacji oszczędzającej (3tyg temu),Teraz czeka mnie chemia a potem naświetlania,niestety w szpitalu nie dostałam zadnych zestawów do samodzielnego ćwiczenia.Moj adres to: kisia2004@o2.pl
        Z góry dziękuje i pozdrawiam
        Kinga
      • kimmi14 Do Amelki810. 22.05.06, 08:02
        Witaj,mam prośbe.Czy mogłabys przesłac mi ćwiczenia na ręke?Ja równiez jestem po operacji oszczędzającej (3tyg temu),Teraz czeka
        mnie chemia a potem naświetlania,niestety w szpitalu nie dostałam zadnych zestawów do samodzielnego ćwiczenia.Moj adres to:
        kisia2004@o2.pl
        Z góry dziękuje i pozdrawiam
        Kinga
    • samodzielna.mama Re: rak piersi 22.05.06, 10:25
      bardzo prosze o przeslanie na mail gazetowy wielkie dzieki!
    • amelka810 Re: rak piersi 22.05.06, 19:35
      Witam! Przesłałam już zestaw ćwiczeń, mam nadzieję, że maile dotarły bez
      problemu. Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka