blanka110 08.05.07, 10:24 Przyjaciółka mojej mamy miała kilka lat temu raka piersi. Teraz ma wodę w płucach. Czy to moze być efekt przerzutu do pluc? proszę o radę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurna1 Re: woda w płucach 10.05.07, 08:22 Jeśli jest płyn w opłucnej to zapewne będzie miała punkcje podczas której zostanie pobrany płyn dpo badania na obecność komórek nowotworowych.Możliwe,że są przerzuty.W raku piersi najczęsciej są do płuc,wątroby,kości i mózgu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lynett Re: woda w płucach 10.05.07, 17:37 witaj Blanko, moja mama miała raka piersi i również w pewnym momencie zaczęła jej się zbierać woda w płucach. Woda zaczęła sie zbierać po radioterapii - mama miał 68 lat i, z tego co mówili lekarze, te dwie kwestie (wiek i naświetlania) były głównymi przyczynami. Poradź przyjaciółce mamy, aby skontaktowała sie z jak najszybciej z onkologiem - mama była leczona antybiotykami na oddziale internistycznym (i pulmonologicznym) co w przypadku zmian nowotworowych jest (z tego co wiem a nie jestem lekarzem) bez sensu. Konsultacja onkologiczna została przeprowadzona dopiero po ok 3 tygodniach (i dopiero na moją wyraźną prośbę). Guzy w płucach pojawiły sie ale dopiero po kilku tygodniach od zbierania się wody w płucach i być może gdyby trafiła na konsultacje wcześniej stan mamy można by było jeszcze opanować. pozdrawiam kaska Odpowiedz Link
dyzurna1 Re: woda w płucach 11.05.07, 18:33 woda w płucach zbiera sie z choroby nie od lamp.Antybiotyki są stosowane również podczas leczenia onkologicznego. Odpowiedz Link
blanka110 Re: woda w płucach 15.05.07, 07:30 Ta kobieta, która miała wodę w płucach, wczoraj rano zmarła. Dziękuje za rady. Odpowiedz Link