Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      rodzice

rodzice

(2016 wyników)
    • Dobrze, wiem, ze maja. Ale opisze wam pewna historie do oceny. Trafila do mnie dziewczynka 14 letnia, ostatnia klasa gimnazjum, niewazne z jakiego powodu. Ma lekka nadwage, jest juz na poczatku roku szkolnego zmeczona. Z wywiadu (w tym rodzinnego) wiem, że: Rodzina przeorowadzila sie rok temu z Gdanska do Gdyni, ale córce bardzo zalezalo napozostaniu w swoim gimnazjum, więc dojezdza. Czasem ma jakies godziny zerowe, czyli lekcje na 7:15, wtedy wstaje po 5. Kiedy ma na 8 tez musi wstawac...
    • Zabrałam dzieci w weekend na zajęcia organizowane przez muzeum. Zajęcia przeznaczone dla [b]dzieci[/b] w wieku podstawówkowym, polegające z grubsza na tym, że najpierw uczestnicy oglądają z osobą prowadzącą wystawę tematyczną i dowiadują się rozmaitych rzeczy na temat X, a potem wykonują sobie w ramach rękodzieła pamiątkę "jak X". Otóż w grupie blisko 30 osób dzieci, którym rodzice nie wyrywali z rąk materiałów i przyborów oraz nie raczyli ich pouczeniami "nie tak to trzymaj, mocniej/delika...
    • Sytuacja u znajomych: córka, lat jeszcze 17, zaraz 18, uczy się w LO. I właśnie obwieściła radośnie, ze wychodzi za mąż. Rodzice są po rozwodzie, ojciec płaci alimenty. Coś mi się kojarzy, ze jeśli dziecko zawiera związek małżeński, to obowiązek utrzymania przechodzi na współmałżonka. Dobrze mi się kojarzy? Że ojciec będzie miał podstawę do wystąpienia do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego? Ale z drugiej strony, panna wciąż się uczy.... Ktoś mądry wie, jak to wygąlda?
    • jak w tytule dostałam w mailu informację, że rada rodziców chyba? po raz pierwszy w historii działalności szkoły postanowiła nie kupować nagród dla dzieci z wysoką średnią(tzw. zgłoszonych do nagrody, czy tam z paskiem) jeśli ich rodzice nie dokonali wpłat na fundusz RR. podkreślono w piśmie, że przez cały rok dzieci korzystały równo z działalności rady, nie było podziałów i rozliczania, ale jednak na koniec, przy tak dużej ilości dzieci nagrodzonych - RR nie wyrabia, nie chce już dłuże...
    • Kiedys tu był taki wątek, w którym napisałam, że nie wyobrazam sobie picia alkoholu, jezeli w domu jest dziecko, czy dzieci, bo gdyby sie coś stało to... Zostałam wyśmiana i nazwana paranoiczką. Czyzby to ematka była?: wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,W-Zakopanem-zmarlo-dziecko-ktorym-opiekowali-sie-pijani-rodzice,wid,15711290,wiadomosc.html Nie, nie sądzę, żeby wina była po stronie rodziców, po prostu pech. Ale nie dość, że zmarło im jedyne dziecko, to jeszcze może zostaną oskarż...
    • Obejrzałam właśnie Uwagę na tvn. Rozumiem przepisy, budżety itd., ale krew mnie zalewa, gdy liczy się kasa, budżet, a nie człowiek. Facet wyrwał się z domu, gdzie był alkohol, zaniedbanie. Założył rodzinę, a teraz przychodzi mu płacić za błędy tych samych rodziców, którzy go zaniedbywali. I MOPS, który teraz wyciąga rękę po kasę za pobyt rodziców w DPS, a wtedy pewnie nie umieli zastosować przepisów, by chłopakowi pomóc. Mam nadzieję, że uda mu się wywinąć z opłacania pobytu rodziców w tym ...
    • Ciekawa jestem jak daleko jeszcze mocno dorosłe osoby mogą się posunąć w obwinianiu rodziców (matek) za własne takie czy inne wybory życiowe. U nas babcia tj. matka mojego partnera (dla Gazety - konkubenta) w końcu wyartykułowała, że ma dosyć bycia psychologiem, psychiatrą, poduszką i że nie życzy sobie zawracania jej głowy ciągłymi problemami. Siostrze mojego chłopa wyartykułowała, bo panna dobijająca 50-tki znów ma jakich kryzys i wygarnęła jej, że to przez matkę i jej decyzje nie ułożyła ...
    • W wątku o agresywnym przedszkolnym gryzoniu zarówno autorka jaki kilka komentatorek reaguje oburzeniem na informację, o przekazanie przez przedszkolankę numeru jej telefonu matce innego dziecka. Stąd pytanie: czy też jesteście zdania, ze wasz numer telefonu powinien być traktowany przez szkołę/przedszkole jako wiadomość tajna? A jeżeli tak, to dlaczego? W szkole mojego dziecka co roku dostajemy książkę telefoniczną, zawierającą numery/maile do rodziców wszystkich lub niemal wszystkich dziec...
    • Wklejam fragment książki 'jak wychować szczęśliwe dzieci'-Wojciech Eichelberger w rozmowie z Anną Mieszczanek "Bardzo często ludzie mówią: zrobię wszystko, żeby moje dzieci nie zaznały tego, co było moim udziałem. Na przykład jeśli dzisiejszy ojciec czy matka byli jako dzieci zaniedbywali, opuszczeni przez rodziców- bardzo chcą o własne dzieci dbać , nie odstępują ich na chwile, chronią je. Wydaje im się , że się o te dzieci troszczą, że ich nie zaniedbują, nie opuszczają. A w istocie funduj...
    • Zawsze sadzilam ze mam bardzo fajnych rodzicow - ze dogadujemy sie bardzo dobrze, jestesmy zwiazani, czesto sie kontaktujemy, dzieci przepadaja za dziadkami ze wzajemnoscia i jest ok. Jednak ostatni nasz wspolny wyjazd wielkanocny z dziadkami troche rozwial moje zludzenia. Mieszkalismy w domku, my z dwojka dzieci na innym pietrze niz moi rodzice, ale wspolna kuchnia i salon. Na porzadku dziennym byly komentarze odnosnie naszego stylu zycia i zachowania - a to robimy u siebie balagan, a to...
    • bezokazyjnie na kawki, herbatki czy obiadki? Czy może sami wpadają? Moi teściowie za chiny w życiu nie przyjadą dopóki nie zadzwoni się i oficjalnie nie zaprosi:) moja mama często wpada do mnie w tygodniu sama z siebie. A jak jest u Was?
    • Mam nadzieje, że na dobrym forum piszę, ciekawa jestem Waszych opinii. Czy według Was jest to normalne, że dziewczyna 20-letnia słucha się rodziców? Mam znajomą, która ma właśnie 20 lat, mieszka z rodzicami i musi tłumaczyć się, o której wróci do domu. Jakieś wyjście się przedłuży, bo np. spektakl w teatrze trwa dłużej niż myślała, to denerwuje się, że wróci po 22, a przecież mama się będzie martwić, bo miała być przed 22. Nie pojedzie ze znajomymi na dwa dni kilkaset kilometrów od domu, bo ...
    • tak mnie naszło.....my do tej pory, tj od 10 lat małżeństwa w każde święta zawsze jeździmy do rodziców i teściów. po części uważałam to za swój obowiązek spędzenia z nimi czasu w te dni. Ale zaczyna mnie to męczyć coraz bardziej. Do tego teściowa zawsze życzyła sobie żebyśmy byli u niej w pierwsze dzień świąt, to dla świętego spokoju zawsze tak robiłam, kosztem mojej rodziny do której zawsze jeździmy w drugi dzień i nie widzimy się np. z moimi braćmi bo oni już zwykle wtedy spędzają czas ze s...
    • Rodziców z wózkami dziecięcymi i osób na wózkach inwalidzkich najwyraźniej spore sieci nie chcą widzieć jako klientów. Niedługo święta, sklepy robią takie zaopatrzenie, że nie wyrabiają się na swojej powierzchni magazynowej/zapleczu. Wystawiają wszystko tam, gdzie chodzą klienci - wszystko musi być pod ręką, wszystko dostępne na wyciągnięcie ręki. Weekendowe wizyty w trzech sklepach: Empik, Smyk oraz Alma doprowadziły mnie do delikatnie mówiąc - stanu zdenerwowania. Bezmyślność osób...
    • Nowy nick, bo się wstydzę. Forum emama, bo wiem, że są tu mądre babki. Piszę, żeby to z siebie wyrzucić. Może liczę tez na jakąś radę, o ile można tu coś poradzić. Jestem samotną matką, pracuję, zarabiam. Utrzymuję się z własnych zarobków i alimentów, żyjemy skromnie, odmawiam sobie bardzo wielu rzeczy (na ogół bez większego żalu), ale dziecku niczego nie brakuje (również dzięki jego tacie). Co miesiąc odkładam niewielkie kwoty na czarną godzinę, moja praca nie jest w 100% pewna. Gdyby n...
    • Mam dylemat niedługo urodzę, za około pół roku moje dziecko pójdzie do żłobka drugie do przedszkola, i zaczna się choroby, a mi branie chorobowego w pracy..mąż nie bardzo może, poza tym w okresie letnim dużo pracuje tzn od czerwca do października, a ja sama zostanę z dwójką. Nie mam rodziny blisko- w sumie to 300 km od mojego miasta mieszkają moi rodzice. Rodzice są w stanie przeprowadzić się do nas, ale do domu gdzie będziemy mieli oddzielne wejścia narazie mieszkamy w bloku. Problem poleg...
    • Zgryza mam i nie wiem co robić :-( Rodzice poprosili mnie dziś o pożyczkę, a ja powiedziałam że nie mam i teraz mnie serce boli. Sytuacja wygląda tak: Rodzice mają małą firmę, wiadomo - jest kryzys i brakuje im kasy. Kredyt obrotowy mają wykorzystany. Nowego raczej nie dostaną. Chcieli ode mnie 10tys. Ja mam odłożone 60tys., ALE: 1. Rok temu pożyczyłam im 10tys i do tej pory nie oddali, nic o tym nie wspominają, odsetek żadnych nie płacą (nie żebym chciała), więc raczej spisałam tą kasę n...
    • Tak mnie natchnęło po przeczytaniu jednego z wątków. była tam mowa, że babcia ochrzciła wnuka / wnuczkę bez wiedzy rodziców. Tak się zastanawiam jak ksiądz może ochrzcić dziecko, z którym przychodzi babcia/ ciocia (wpiszcie co chcecie). Babcia wciska kit, że to ona wychowuje a ksiądz wierzy w to i nie sprawdzając papierów chrzci? Jak to jest? W końcu za dziecko odpowiadają rodzice i nikt bez ich zgody nie ma prawa niczego zrobić.
    • Jakie jest wasze stanowisko w tej kwestii? Oraz stanowisko waszych rodziców? U mnie rodzice przekazali majątek dzieciom już dawno, temu kto został z nimi w domu i z racji tego będzie się nimi opiekował zapisali więcej niż tym, którzy sobie poszli z domu i żyją w innych miejscowościach. Wszystko odbyło się spokojnie, nikt się nie szarpał że chce więcej i czuje się niesprawiedliwie potraktowany, bardziej to było na zasadzie że co dacie to będzie dobrze, wasz majątek to wasza wola, rod...
    • Ciekawa jestem jak to u was było. Kiedy rodzice "pozwolili" wam oficjalnie sypiać z chłopakami pod ich dachem? Moja siostrzenica ma 19lat, od 3 lat ma chłopaka, często u niej zostaje na noc ale śpi wtedy w salonie. Jej rodzice taką mają zasadę, że dopóki nie jest to oficjalny "narzeczony" z terminem ślubu, to nie ma oficjalnej zgody na bara-bara w domu rodziców, choć chłopaka bardzo lubią. Mnie problem nie dotyczył bo od 15 roku życia u rodziców jestem gościem, więc życie erotyczne było w ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna