soki

(17 wyników)
  • Sok pomarańczowy zapobiega odkładaniu się kamieni moczowych Z badań tych płynie wniosek, że wbrew powszechnej opinii nie wszystkie soki cytrusowe w równym stopniu przeciwdziałają odkładaniu się kamieni moczowych, podkreślają autorzy pracy. W swoich najnowszych badaniach naukowcy z Univeristy of Texas Southwestern Medical Center w Dallas porównali skuteczność dwóch soków cytrusowych w zapobieganiu kamieniom - pomarańczowego i cytrynowego, które mają podobną zawartość cytrynianów. D...
  • Mam pytanie o sok żurawinowy. Czy można go podawać 7 m-czbnemu dziecku? czy jest skuteczny? I czy jako doświadczeni polecacie? Jak tak to jaki? Dzięki Basia
  • Dziewczyny, zastanawiam się ciągle nad Mikołajkowymi kupkami. Są zwykle zielonkawe. Dodam dla klarowności, że mały wypija ze 2,5 litra dziennie różnych płynów, w tym głównie na soku żurawinowym (takim butelkowym soku do herbat itp), na średnio słodko. Ostatnio przeplatamy słabymi kompocikami porzeczkowymi, albo wiśniowymi, bo wody ten mój łobuz nie toleruje. Ostatnio na przestrzeni 3 tyg robiliśmy bad ogólne moczu + posiew ---wszystko wyszło ok. Jestesmy tez po badaniach krwi - tez ra...
  • Tyle razy przechodizlam obok niego, aż wreszcie poczytałam i proponuje tez wam ;-))) www.oskola.pl/ Wygląda to bardzo zachęcająco. Zacznę próbować na sobie, a i spytam lekarza co sadzi o stosowaniu, ewentualnym, u dzieci.
  • Byliśmy wczoraj na wizycie u urologa. Matylda miała wykryty reflux III st. obustronny w 1-pierwszym m-cu życia, ZUM wykryto 14 dni po narodzinach. Do tej prory nerki były ok. ale wczoraj lekarz wykrył bliznę na prawej nerce-bardzo się martwie czy to możliwe że ta blizna dopiero teraz powstała po tamtym ZUMie? Zaczełam wszystko analizować i jestem wśiekła na ginekologa, że nie wykrył w ciąży wady nerek(a wiem że można wykryć) i na szpital, gdzie rodziłam, że mimo pokaźnej żółtacz...
  • Czesc dziewczyny! co miesiąc robie konrolny mocz.Mała ma refluks II stopnia lewostronny no i wychodzi jej coraz wyzsze ph moczu do tego dochodza bakterie w pochwie i sklejanie warg sromowych (nawracające).Mysle ze powinna miec ph nizsze to wtedy te bakterie by sie tak nie czepiały.Podaje jej rano herbatke zurawinowa i okresowo vit.c, ostatnio odstawiłam za rada urologa doktora Gastoła.Powiedził ze vit c moze powodowac kamienie i inne swinstwa i wystarczy sama zurawina.Jak jeszcze mogę z...
  • Proszę poradźcie mi w jakiej formie moge podawać dziecku w tym wieku żurawinę???? Dodam, że sok raczej odpada, bo mał nie pije nic innego niż pierś, a podany na łyżeczce będzie chyba za kwasny. Są jakieś tabletki, albo syropki zurawinowe? Czekam na rady doświadczonych mam:)
  • Co polecacie? Ja kupuje na razie synkowi takie soki tloczone zurawinowe, ale nie zawsze sa w sklepie. Oprocz tego herbatka zurawinowa herbapolu. A Wy co radzicie? W jakiej postaci najlepiej podawac mu zurawine i w jakich ilosciach?
  • Moja córeczka 2 latka 2 miesiące, w wieku 14 mies. stwierdzono obustronny refluks.Od wiosny 2004 pozostaje na Furaginum+Urotrim wymiennie w różnych konfiguracjach,potem kolejna mikcja. Od grudnia skarży się co jakiś czas na ból sisi, nie chce robić kupki, kupka ciemna i kawałkowata.Okolice układu moczowego i pochwy zaczerwienione.Nefrolog stwierdzila uczulenie na mandarynki, zalecila wanny z kory dębowej, kalium lub rumianku, a także krople do oczu do podawania na cewkę moczową. ...
  • www.vater.pl/PagEd-index-topic_id-1-page_id-6.htm Moje dziecko jest na to zywym dowodem pije już 2 lata żurawinkę :)))))
  • Chodzi mi o preparaty zurawinowe, jak dlugo je stosowac...czy tylko do czasu gdy mocz odzyska sensowny odczyn, czy jakos tak przewlekle...bo moze mozna z tym zakwaszaniem przesadzic...?????? Sama stosuje vitabutin i Ola wypija w herbatce ok. 1kapsulki dziennie, jest to dosc smaczne, wiec nie musze przynajmniej wmuszac(a ma 19m-cy). Wyczytalam juz tez na tym forum, ze nalezaloby zrezygnowac z zurawiny przy podawaniu bactrimu, moze jeszcze sa jakies ograniczenia?
  • Czy podajecie swoim dzieciom jakis syropek zurawinowy? Nasz nefrolog o nim wspomniał ale nie zapytałam o nazwe . Czy macie cos godnego polecenia? Redorek
  • Mam problem z odpowiednim ph moczu. Najczęściej wynosi 7, a czasami więcej. Synek ma dość często e.coli w moczu, jest oczywiście leczony, ale wg naszej lekarki pomogłoby zakwaszenie moczu, bo w środowisku kwaśnym bakteria zginie. Póbowałam wit. C, ostatnio daję 2 kapsułki Vitabutinu (synek ma 14m.), ale niestety nie pomaga. Jakie wy macie sposoby? Bo ja juz nie wiem co robić.
  • Witam! Pisalam juz kiedys - mam niejadka (obecnie 11 m-cy) ze slabym przyborem masy ciala i nasza diagnostyka poszla w dwoch kierunkach - drogi moczowe i uklad pokarmowy. Co do ukladu moczowego - cystografia OK, brak odplywow, niestety infekcje wracaja :-( Z moich obserwacji wynika, ze ujscie cewki moczowej u synka nie jest umiejscowione centralnie tylko lekko do gory, a dodatkowo napletek jest dosc dlugi (wg nefrolog), juz sie odsuwa dobrze, po smarowaniu hydrocortizonem. W zeszl...
  • Vitabutin to nie to samo co żurawina herbapolu. Żurawina herbapolu to suszone owoce, a vitabutin to suszony sok - stąd różnica w cenie i działaniu. suszone owoce nie rozpuszczają sie w wodzie , sróbuj rozpuscic zawartosc kapsulek w szklance to zobaczysz roznice. poza tym z vitabutiny usuwane sa szczawiany - to jest wazne przy dlugotrwalym podawaniu, lub rownoczesnym podawaniu witaminy C. W wypadku zwyklej lub suszonej zurawiny zachodzi ryzyko powstawania kamieni nerkowych. mechani...
  • Witam. Chciałam się dowiedzieć, czy podajecie swym dzieciom sok z żurawin? Nefrolog zalecił mojej córce podawanie tego soku 3x5ml dziennie z wodą lub herbatką. Żurawina uniemożliwia osadzanie się bakterii w drogach moczowych więc zmniejsza ryzyko infekcji. My stosujemy ją dopiero od 26.09.06, to za krótko by stwierdzić jej działanie. Na razie mocz jest prawidłowy, bez bakterii (nawet ten łapany do woreczka). Może warto spróbować? Sok kupiłam w aptece.
  • Skąd bierzecie żurawinę?Pod koniec lata widywałam ją na bazarze, ale teraz? (chyba do Was dołączę:(()

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się