spaliny

(22 wyniki)
  • mam w samochodzie (Matiz) założoną instalację gazową; pewnego dnia zaczęły skakać mi obroty na jałowym biegu, pojechałem do serwisu, a gościu powiedział, że zawór recyrkulacji spalin zacina się i po prostu mi go wyłączył; - powiedział, że do gazu nie jest zawór w ogóle potrzebny; no i obroty faktycznie wróciły do normy; ale mam takie pytania: 1) dlaczego uznał, ze "do gazu" zawór nie jest potrzebny? Z czym to się wiąże? Z mniejszą temperaturą spalania, czy jak? 2) gdybym nie miał i...
  • Sluchajcie, czy jezeli silnik benzynowy ma za duza emisje NO i HC (za wysoka temperatura spalania) to jaki efekt spowoduje dodanie dodatku podwyzszajacego liczbe oktanowa o powiedzmy 10%? CO jest w normie (ponizej 0.5%). Czy moglby mi ktos wytlumaczyc na czym polega proces obnizania lub podwyzszania emisji NO w silniku spalinowym? Czy sa jakies znane produkty obnizajace temperature pracy w komorze spalania oprocz mechanicznego mieszania mieszanki ze spalinami? Czy wzrost li...
  • Od kilku m-cy zdaża się, ze z rury wydechowej (a czasami też w środku!) czuć straszny smród ("zgniłe jaja"). W serwisie nic nie znaleziono, inny mechanik poradził by "przepalać" katalizator jak najwięcej benzyną na "ostrej" jeździe bo nic innego nie pomoże (ponoć to normalne!!??!!). Dla sprawdzenia przez 2 tygodnie jeździłem tylko na benzynie- problemu nie było, po powrocie na gaz po kilkudziesieciu kilometrach odór powrócił:(( Jak go uniknąć? czy to wina gazu (gaz z BP), kataliza...
  • ile wam pali matiz z lpg, jak sie zachowuje samochod? pozdr.
  • czy to normalne? ostatnio wyjeźdżam z garażu i z rury wydechowej coś leci...woda? benzyna? co to oznacza? dzięki za ewentualne wyjaśnienia.
  • Jezdżąc na LPG mam pewien problem . Po rozgrzaniu , sterowanie LPG ma jakies błędne ustawienia : zubaza mieszanke , silnik slabnie . To chyba wiaze sie z leciwym parownikiem(reduktorem) , ale do konca to nie wiem . Wlasciwie jak to jest dla silnika jesli jezdzi sie na zubozonej mieszance (jesli jest slaby moment obr. i wyczuwalne zerwania ciagłości pracy silnika , to chyba musi to być zubożona mieszanka) ? Przeciez diesle na malym obciazeniu maja dardzo duży nadmiaru tlenu po ...
  • W jednym z wątków nawiązał Pan do najlepszego składu mieszanki . adam.grabalowski napisał: > skład mieszanki, która w > idealnej sytuacji powinna mieć tzw. charakterystykę stechiometryczną tzn. > stosunek powietrze-benzyna ok. 14,5/1 Szanowny Panie , czy przypadkiem ta "idealna" sytuacja nie powinna być nazwana "graniczną sytuacją" (pełne obciążenie silnika przy danej prędkości obrotowej) ? Wydaje mi się , że idealny skład mieszanki dla obrotów jałowych , na przykła...
  • witam!właśnie byłam na przeglądzie samochodu.ford fiesta 1.3 r.92.miły pan powiedział mi ,że normy spalin mam przekroczone.max to 3.5 a ja mam 12.podobno to wina katalizatora.czy naprawde?co ja mam teraz zrobić?ile to może kosztować?ni jeszcze to auto pali ok.8l.czy to normalne?bardzo prosze o rade.z góry dziękuje!
  • Do rzeczy, zapaliła mi się lampka check (silniczek) w Yaris 99. Zasadniczo autka wówczas jeździła ok ale postanowiłam sprawdzić na diagnostyce komp. w czym rzecz. Poinformowano mnie, że być może problem z wtryskiem ale być mże od kiepskiego kościowo paliwa. Skasowali komputer, lampka zgasła, polecili dotankować lepsiejszej 98 i pojeździć aby sprawdzić czy znów ikonka się zaświeci. Postąpiłam zgodnie z zaleceniami ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, znów świeciło, wcześniej były wy...
  • Wlasnie, wystepuja mi bledy na sondzie lambda. Samochod jezdzi na LPG ale tez czesto na benzynie. Mam wyciety katalizator i wstawiona strumienice. Czy jest sens wymieniac sade labda???? Ponoc bez katalizatora i tak nic sie nie zmieni. Dziek za jakies wskazowki.
  • zawór ten podaje częsc spalin do dopalenia jest to podyktowane ekologią ponoć, czego moze się spodziewać ktos kto taki zawór zaslepił(na wyjsciu spalin) po za tym,ze naraza się na zabranie dowodu w przypadku kontroli, oraz kłopotów z przejsciem badan technicznych, czy oprócz tego cos popsuje,czy rzeczywiscie poprawi sobie moc, po przez odcięcie spalin ,które spalają się napewno gorzej niz powietrze
  • Witam. Dzisiaj przy sprawdzaniu stanu oleju w moim Oplu Corsa zobaczyłem żółty galaretowaty nalot na bagnecie i koru wlewu oleju. Czy to coć poważnego ? Mogę z tym jeździć? Pozdrawiam. Marek
  • Co sie stanie gdy wytnę katalizator.Oczywiście oprócz tego że zaczne zatruwać środowisko.Jaki to ma wpływ na silnik, zasilanie etc pozdrawiam
  • czy to normalne, że po 100 tys nie jest najlepsza czystość spalin w uno z LPG? czy można jakoś przedłużyć żywotność katalizatora? czy są na rynku tańsze katalizatory niż po około 2 tys zł?
  • w reno clio 1.8 mam gaz, ale ostatnio sobie poregulowałm trochę i starcil na mocy, co może być przyczyną, za duża dawka gazu?, może zamała?-pomóżcie
  • Witam! zanim zadam pytanie, opowiem krotko o aucie: cc 700, przebieg 70 kkm, 96 rok. od 15 kkm instalacja gazowa. mam do od 16 kkm. silnik generalnie chodzi ok, jedyny problem to na benzynie szarpie przy ruszaniu, jak sie doda ostro gazu. wystarczy odjac gaz i jest ok. co dziwne na gazie nie ma tego problemu, chodzi plynnie. nagrzewa sie super, etc. jak powiedzialem, nie ma problemu, albo nie bylo... jakis czas temu dolalem jakiegos "uszlachetniacza" do oczyszczania silnika i uk...
  • Jakie przeznaczenie ma sonda lambda w golfie II? Miałem kłopoty, po przejechaniu ok. 50-70 km samochód gasł mi na wolnych obrotach, potem w ogóle gasł. Po ostygnięciu wszystko było okey. Dzisiaj byłem u elektryka. Zrobił diagnostyke i stwierdził że to wina sondy. Aha, silnik gaznikowy. No i oczywiście skasowal za sonde 140 zł plus wymiana 70. Co wy na to . Czy to trafna diagnoza??
  • Co to może być? Jak jest nawet lekki mróz po odpaleniu z rury daje białym dymem, im bardziej silnik sie rozgrzeje to dymi coraz mniej. W temperaturze powyżej zera wszystko jest o.k. Jaka może być tego przyczyna? Dym jest biały prawie jak mleko. VW passat 1.6 lpg
  • mam peugeota 306 1,6 (rocznik '99 , przebieg 113 tys km, instalacja gazowa ).Po wymianie oleju i przejechaniu 8 tys km mam bardzo niski poziom oleju,nie zauważyłem zeby gdzieś były wycieki.W czym może byc problem?Proszę o pomoc
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się