Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      specjalne

specjalne

(44 wyniki)
    • Witam, chcę mieszkanie pomalować Tikkurilą akrylowo-lateksową z mieszalnika. Czy pod tę farbę muszę zastosować jakiś specjalny grunt? Czy wystaczy Unigrunt albo zwykła biała farba emulsyjna typu np. Śnieżka lub Ekonowinka? I czym sie różni guntowanie Unigruntem od grutowania zwykłą farbą? Co polecacie? Dziękuję za porady
    • Witam. Czy ktoś podpowie jak sa mocowane lustra w łazienkach, które sa wpuszczone w kafelki? Coraz częściej widac takie kompozycje w salonach łazienek, tylko zastanawiam się czy nie popęka bo mieszkam na ślasku a u nas domy niestety dośc fajnie lubię się ruszać.
    • czy macie pomysł jak wyciszyć hałas kroków z klatki w sypialni która znajduje się obok klatki schodowej w bloku? czy budować dodatkową ścianę z karton gipsu i wełny mineralnej czy może poprosić administrację o wyłożenie schodów jakąś specjalną wykładziną - tylko czy administracja się na to zgodzi?
    • Na jednej ściane mojego pokoju sa rury , na tej sciane sąsiedzi mają kuchnie i bardzo słuchac jak puszczają wode i jak plynie woda rurami. Jak najlepiej wyciszyć tą ścianę i czym aby tez zajęlo jak najmniej miejsca. Jest to nieduzy pokoj 17,5m2 i zarazem to goscinny pokoj. Wiem ze ,można wyciszyć watą szkalną i płytami g-k ale to zajmuje sporo miejsca. Czy są inne sposoby na wyciszenie i rownie skuteczne?
    • Kochani mam wątpliwości do tego co "fachowiec" chce zrobić, a mianowicie pomalować grzejnik tą samą farbą co ściany wydawałomi się, ŻE DO GRZEJNIKA POWINNA BYĆ OLEJNA Czy ściana powinna być zaimpregnowana z góry dzięki za informacje farba firmy Dekoral
    • Przymierzam sie do wymiany okna i zastanawia mnie jedna rzecz. Ostatnio jak przyszli cpecjaliści od montażu na pomiar to mi wmawiali że zamontują parapety na zakładkę. Znaczy się dwa parapety marmurowe zewnętrzny i wewnętrzny zamontują następująco. Najpierw zewnętrzny potem na to wewnętrzny na zakładkę a potem na to okno. Zastanawia mnie to rozwiązanie z kilku powodów. Połozenie dosć duzego i cięzkiego okna nie spowoduje uszkodenia parapetów w miejscach zakładek. Po drugie pod par...
    • Musze przeciągnac przewód antenowy przez rurkę w ścianie. Jak to zrobić. Jaki i w jaki sposób wczesniej tam włozyć kabel, linkę zeby doczepić przewód i go przecisnąć na odległośc 12 metrów ??? Dzieki za rady...
    • ------------------------------------------------------------------------------ -- Temat poruszany kilka razy na forum, a mianowicie na silikonie w uszczelniającym szczelinę pomiędzy kabiną prysznicową a brodzikiem pojawił się grzyb. Podejrzewam, że spece od wykończeń użyli zwykłego sylikonu. Oczywiście używałem różnej chemii, ale pomaga to na kilka tygodni i potem pasożyt wraca. Postanowiłem zatem wymienić ten sylikon i mam w związku z tym kilka pytań "technicznych": 1) Rozumiem,...
    • Wiem, ze nalezy z raz - dwa razy w roku przejechac podloge olejem, ale czym to myc na co dzien (no, moze co tydzien ;-) )? Wilgotnym mopem? - Troche sie boje, wiedzac, ze po kroplach wody zostaja biale plamy, ale moze nieslusznie? Czy sa jakies specjalne srodki do mycia olejowanych podlog?
    • witam za tydzień ekipa chce wejść i zacząć murować nam piętro potem dach....ale nam się wydaje ze temperatura na murowanie jest jeszcze za niska !! w nocy jest minus w dzień pada śnieg- slask- słyszałam ze ma być min. 5 stopni na dworze.....oni twierdzą ze można bez problemu?? jednak coś mi się nie wydaje...budowa z maksów mur gruby na 38 chyba...kto się orientuje?? nie nabijają nas w butelkę?
    • Czym wypełnić ściankę Gipsowo-Kartonową? Wełna mineralna - to wiem :-). Ale czym jeszcze? Styropian? Może są inne wypełniacze? Jaką ściankę działową lepiej postawić (na stelażu) 50mm czy grubszą? (Siana pokój-przedpokój 2,5wys x 3 długość z drzwiami na środku [drzwi 80]) Sprzedawca sugerował mi, że trzeba zastosować na sufit i podłogę pod stelaż specjalną piankę. Więc trzeba? czy tylko chodzi o wyrwanie kasy ??
    • pytanie jak w temacie: fachowiec ( w tym przypadku niestety w cudzysłowie ) położył mi glazurę. Poprosiłem go żeby zostawił miejsce (dziurę) na lustro. I teraz pytania: na co przykleić lustro czy pomiędzy lustrem (kiedy już je przykleję) można użyć normalnej fugi ? pozdrawiam p.
    • kompletnie sie na tym nie znam ale chcialabym sie dowiedziec jak to jest...rura od wc to 100 - łacze do niej ma 120, co zrobic z ta roznica? czy daje sie jakas uszczelke czy tez roznice wypelnia sie pianka? Pytanie drugie: jak obstawia sie oscieznice? czy na sruby czy znowu na pianke? Prosze o wskazowki bo strach sie bac..
    • Chodzi mi o taką, z której będzie można zetrzeć ew. tłuste plamy (jak to w kuchni...), kryjącą. Czy Dekoral jest ok? Jeśli tak, to KTÓRY? Akrylit W czy specjalna emulsyjna farba do kuchni i łazienek? Chciałabym zastosować taką farbę również w łazience. Aha, wszystko ZAMIAST PŁYTEK, a nie oprócz. Doradźcie!!!
    • Witam, Chce pomalowac pokoj w tzw. "przecierke". No i mam pytanie: czy koniecznie trzeba kupowac jakas specjalna farbe (plus jakies plyny do "rozpuszczania" farby), czy mozna to osiagnac przy uzyciu np. Duluxa czy Beckersa? No i jak to zrobic, czy raczej specjalnym pedzlem, walkiem, czy gabka? Ostatnia watpliwosc: czy na wierch sie maluje jasnym czy ciemniejszym kolorem? Pozdrawiam i czekam na jakies sugestie doswiadczonych "malarzy". P.
    • Witam, mam problem z zamocowanie rożnych rzeczy typu karnisz, półki do ścian z płyty kartonowo- gipsowej. Sciany są z cegły, potem przerwa i płyta, czy mocować bo jak chciałam tylko do płyty przykręcić to mi karnisz odpada........chyba da się to jakoś zrobić? Dodam że przerwy pomiędzy cegłą a płytą są różne w różnych miejscach.
    • Chcę ocieplić od zewnątrz łazienkę, znajomi podpowiadają, że najlepiej będzie poprostu okleić styropianem piątką. Jak to się robi, czy wystarczy przykleić płyty styropianowe na zaprawę/klej (do styropianu) do muru? Czy potrzebny jakiś stelarz, czy przyklejać od samego gruntu?
    • mam do podłączenia płytę ceramiczną i piekarnik. Czy można oba urządzenia podpiąć do jednego gniazdka, w tym wypadku siły?
    • no ja z grubsza wiem. Sek w tym ze spoldzielnia w ktorej kupilem mieszkanie ma inna definicje. W trakcie budowy mozna bylo sobie takie zamowic za odpowiednia doplata. to sobie zamowilismy a jakze. Pozniej podczas rozmowy z budowlancami okazalo sie ze wstawiona nam normalne bo tak jakos lecieli po calosci (chyba tylko my bylismy zainteresowani) ale pozniej nam wymiania. Jakos czesto zagladalismy na budowe i nie zarejestrowalismy tej wymiany. Po odbiorze nmieszkania okazalo sie ze o...
    • Witam Mam pytanie jak estetycznie pomalować styki ścian np. sufit/ściana różnymi kolorami, tak aby kolory nie zachodziły na siebie. Może jest jakiś specjalny pędzel to tego celu...Jak bym nie malowała zawsze coś wlezie na sąsiednią ścianę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się