specjalne

(27 wyników)
  • pierwszy raz gotowałam ryz w specjalnym garnku do gotowania ryżu i wyszedł mi strasznie rozgotowany a robiłam wszystko jak w instrukcji. czy może ktoś ma doświadczenie z takim garnkiem ? jaki macie przepis?
  • Witam kupiłam papierowe foremki do mufinek i zrobiłam kilka razy ciasto (raz babkę raz czekoladowe i nawet gotowe ciasto z dodanymi foremkami kupiłam) foremki układam na blasze(za którymś razem nawet potrójnie) a i tak foremki zrobiły się kwadratowe a ciasto wypłynęło rogami i się skleiło...mam ochotę właśnie zrobić mufinki dla gości ale pewnie znowu wyjdą mi kwadratoew czy WDPD macie na to jakąś radę? z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Kochane WDPD:) Mam dosyć chyba nietypowy problem: przepaliła mi się żarówka w lodówce. I to nie po raz pierwszy, tylko TRZECI w ciągu ostatnich 8 miesięcy:( Co robić? Nie wymieniać i żyć bez światła w lodówce? A może są jakieś specjalne żarówki do lodówki bardziej wytrzymałe? Zaznaczam, że wymiana lodówki nie wchodzi w grę: jest stara (odziedziczona po poprzednich właścicielach), ale sprawna.
  • Dziewczyny, jak czyścicie podajnik kawy w ekspresie ciśnieniowym? Bo w pracy mamy taki specjalny proszek do kofemy, który wsypuje się do wody, do tego te siteczka i przez noc się dokładnie "wymaczają" i są czyściutkie. A w domu nie mam takiego proszku i mój podajnik wygląda już okropnie. Macie może jakieś domowe sposoby na wyczyszczenie osadu z kawy? Albo znacie jakieś detergenty specjalne? Myję po każdym użyciu te kolby ale kurcze, chciałabym żeby tak lśniły jak te w pracy :)
  • Pomozcie wyczyscic jasna zamszowa torebke.Po kilku miesiacach uzytkowania zrobila sie brzydka.Slyszalam ze uzywa sie do tego celu skorki od chleba.
  • Witam Nieśmiało zaproponuję stworzenie wątku, w którym WDPD będą dzielić się patentami na idealne święta. Przyznam się, że zakładam go nie bezinteresownie :) W tym roku po raz pierwszy Wgilia będzie u nas i chciałabym aby wszystko wyszło idealnie, tylko że brak mi doświadczenia...szczególnie w gotowaniu po cichu liczę, że w wątku tym znajdą się przepisy na dania śwątczne wasze domowe zwyczaje i tradycje związane ze świętami pomysły na dekorowanie domu itp itd... Ja np wymyśliłam ...
  • potrzebuje patent na czyszczenie szklanej plyty gazowej a wlasciwie tych metalowych kolek na ktorych sa osadzone palniki jedno z tych kolek metalowych jest bardzo narazone na pryskanie z patelni z sasiedniego palnika i ten przysmazony tluszcz jest okropny, nie daje rady ;( probowalam juz sposoby babuni i rozne mocne srodki boje sie tez porysowac to szklo
  • Teraz są zmywalne farby, więc można ściany umyć. Ale czym? Czy są może specjalne płyny? Chodzi mi o to, by zmyć plamę, a nie farbę. A jak pozbyć się tłustych plam na ścianie? Jakich ściereczek używacie? A może macie swoje patenty?
  • Cześć dzis upadła mi mokra szmatka na rozgrzaną płytę indukcyjną. Szybko ją zabrałałm ale teraz pozostał po niej ślad. Nie mam pojęcia jak to zabrudzenie usunąć. Probowałam płynem do naczyć, kamienia, szyb...nie dałam rady. Proszę podpowiedzcie jak się do tego zabrać. Gdzieś przeczytałam, żeby jeszcze raz włączyć płytę i spróbować wypalić to zabrudzenie - chociaż jakoś nie wydaje mi się...HELP:(
  • Można szmatką zanurzoną w wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku z drzewa herbacianego czy może odbarwić czy coś?
  • Dziewczyny mam wielki problem z moja kuchenka a konkretnie plyte ceramiczna. Juz jakos znalazlam sposob zeby ja umyciu i unikanac smug - chociaz doprowadza mnie to do szalu:)) Mam tylko klopot z zabrudzeniami w poblizu pola grzejnego. Brud tam jest niestety zaschniety i dla mnie nie do doczyszczenia. Wiem ze nie powinnam szorowac np. drucianym czyscikiem zabrudzonej powieszchni bo to takie działanie mogłoby trwale zniszczyć płytę. Macie jakies sprawdzone sposoby??
  • Witajcie! Po latach męczarni z 15 letnimi lodówkami wys 60cm, kupiłam dużego (pieknego) wihrpoola-szklane półki, światelko działające, osobna zamrażarka 90l. Zaczynam bowiem mrozic dania, które zostaną z obiadu i mam zamiar dzięki temu schudnąć, bo nie będzie się ich podjadać z patelni wieczorem ;). Chciałam prosić Was o podzielenie sie patentami na układanie żywności w lodówce. Czy macie wszystko w specjalnych pojemniczkach, pudełkach? Jak tak to w jakich, jakich firm? Jak przechowu...
  • Przejechalam rękawem polaru po goracej płycie :( I teraz mam paskudna przypaleniznę. Na razie próbowałam usunac plynem do plyt i nic z tego. Zastanawiam sie czy można by spróbować takim sztyftem do czyszczenia żelazek na goraco?
  • moja zmywarka cos mi zaszwankowala, tylko jeszce nie mogę dojść co... resztki jedzenia zaschniete na talerzach, kubkach i miskach... i to resztki jedzenia jakby rozchlapane po zmywarce... no i wymysliłam że obejrzę i umyję wszystko co da się umyć, może pomoże...
  • Mój mąż prawie godzinę stał po kostki w wodzie w butach z hydrotexem. Od tej pory buty cuchną potwornie, dosłownie na cały przedpokój. Nie pomogło ani pranie, ani wyłożenie esencją herbacianą, a dezodoranty do butów skutkują chwilowo. Czy ktoś zna inny sprawdzony sposób?
  • Mam do Was ogromna prosbę :) Czy któraś z Pań prała już kiedyś w pralce kurtkę a'la narciarską brugi lub podobna w pralce? Na mojej pisze ze można ją prać mechanicznie w temp. 30 stopni, ale ja dalej mam obawy że może się zniszczyć.. Jest chyba jakoś zaimpregnowana bo nie przemaka, więc nie do końca jestem pewna że pralka jej nie zniszczy.. Pomocy.. Z góry dziekuję za wszystkie fachowe porady :)
  • Właśnie wykańczam zapasy z zamrażarki i szykuję się na nowy sezon. Chciałabym zamrozić trochę truskawek, malin. Na co dzień mam też zamrożone mięso. A Wy co mrozicie i w jaki sposób? W torebkach czy w pojemniczkach? Ja i tak i tak, ale zastanawiam się czy całkowicie nie przejść na mrożenie w specjalnych pojemnikach plastikowych. W jaki sposób opisujecie zawartość? O ile z pojemnikami nie ma problemu, to zazwyczaj nie wiem co jest w torebce. Zdarzyło mi się kilka razy rozmrozić ...
  • Wiem że istnieje forum kuchnia i czasami z niego korzystam, ale teraz potrzebuję opinii nie maniaków -:) gotowania, ale uczciwych i rzetelnych, a w Was wierzę. Czy opakowanie 2,5 czekolady do fonntann starczy na długo ? Znaczy się wiem o tym, że jest to uzależnione od częstości używania tejże czekolady, ale tak normalnie, do przeciętnego urządzonka do fondue czekoladowego ? Czy któraś z Was może wie, na ile takowe opakowanie może wystarczyć ? Mam oooooogromną ochotę zaku...
  • Czy któraś z Was ma może specjalny garnek do gotowania ryżu??? słyszalam o takim urządzeniu (z wtyczką do prądu, a nie do postawienia na gazie lub płycie) już jakiś czas temu, nawet koleżanka mojej znajomej - Angielka przywiozła sobie taki do Polski, bo nie wyobrażała sobie ryżu gotowanego czy wypiekanego w inny sposób, a przedwczoraj widziałam taki garnek w Electro World. Zastanawiam się czy kupić, ale nie mam tak naprawdę większego pojęcia, czy ryż z takiego garnka jest: lepsz...
  • Pytanie dotyczy choinki, o którą mam z mężem ogromny spór aktualnie. Otóż on chce choinke wsadzić w wiadro z wodą po to by "przedłużyć jej żywotność", co ja uważam za zbędne- w moim domu nigdy tak nie robiliśmy i choinka była ładna dosyć długo. Dodam, że to nasze 1 święta. A co Wy o tym myslicie? może któraś ma podobne doświadczenia? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się