Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      specjalne

specjalne

(22 wyniki)
    • W zeszłym roku na wiosnę ślicznie zakwitły te posadzone jesienią 2007r. Mam nadzieję, że na wiosnę też zakwitną. Słyszałam różne opinie nt sadzenia krokusów na trawniku. Zdania są podzielone ale ja się nie zrażam. Jeśli nawet część nie wzejdzie to nic najwyżej dosadzę jesienią. Zresztą ja trawnik koszę dopiero pod koniec maja więc nie ma strachu, że coś pójdzie nie tak. Natomiast słyszałam jeszcze jedną rzecz, że rzekomo jest jakaś odmiana krokusów nadająca się specjalnie do sad...
    • Czy udało Wam się wyhodować takie super-bujne surfinie? Moje miały w najlepszym razie ok. 30 cm długości i rzadkie kwiatki. Co do choinki trzeba z nimi robić? Nawozić codziennie czy co? Posadzić do jakiejś specjalnej ziemi albo do większych niż standardowe skrzynek?
    • Opiekujemy się drzewkiem Boże Narodzenie kojarzy się nam z ustrojoną świecidełkami choinką – symbolem Świąt. Jeśli chcemy, aby długo pozostawała ona ozdobą naszego mieszkania, powinniśmy otoczyć ją prawidłową opieką. Cięta czy w doniczce? Minęły już czasy, gdy cięte świerki uszczuplały powierzchnię młodych zalesień. Mimo to handlowcy często sięgają po reklamowy chwyt, określając choinkę nazwą „ekologiczna”, aby sprzedać towar. Jednak obecnie, gdy wszystkie drz...
    • Wiam, mam problem z odpaleniem kosy z silnikiem dwusuwowym. Jak jes zimna to muszę ciągnąć wiele razy aż zaskoczy. Jak ciepła to pali od pierwszego kopa. Nie wiem czy daję dobry olej bo czytałem że Mixol się nie nadaje. Leję w proporcji 4 %. Bardzo dziękuję za rady. Zib
    • Mam pytanie kiedy należy pomalować drzewa rozpuszczonym wapnem,
    • No właśnie jak to się robi? Mam wąż ogrodowy na wózku, mam spryskiwacz na końcu z regulacją strumienia, ale zupełnie nie wiem jak się zabrać do nawożenia trawnika. Gdzie ten nawóz się leje i w jaki sposób oraz jak często?
    • Na targach kwiatów w Amsterdamie kupiłem sobie rosiczkę(roślina mięsożerna). Póżniej gdy otworzyłem opakowanie okazało się że trzeba ją zasiać od nasionka. Postępuje według instrukcji i po tygodniu mi wykiełkowała. Nie jestem pewien czy to rosiczka, czy może jakieś zielsko, które było w ziemi. Chciałbym się dowiedzieć jak taką rosiczkę powinno się hodować i ile trzeba czekać aż wyrosną jej "łapki", które łapią owady? Jestem też ciekaw jak często powinno ją się podlewać i czy jak n...
    • Jak w temacie. Wysiałam zebrane w zeszłym roku nasiona, nie liczyłam za bardzo na to, że wzejdą, ale wzeszły. Niestety wkoło nich jest coraz większy kożuch pleśni... Da się to jakoś uratować? Dodam, że siewki są jeszcze bardzo malutkie - dopiero co pojawiły się pierwsze listki.
    • Pomocy, poradźcie poczatkującemu ogrodnikowi - kiedy należy wykopać cebulki tulipanów ? I czy łodygi się wcześniej zalamuje, czy po prostu odcina od cebulki ? Chcialabym to zrobić afchowo, ale literatura, którą dysponuję, zaklada, iż takie rzeczy się wie.. Dzięki AgaT
    • panie Jurku co to jest uprawa hydroponiczna czy kazda roslina nadaje sie do takiej uprawy czy wymaga to jakiegos specjalnego traktowania roslinek czy na rynku wydawniczym sa jakies pozycje dotyczace własnie tej uprawy
    • chodzi mi o korę kupowaną w sklepach ogrodniczych, taką zwykłą mieloną, co podsypuję iglaki. Czy kora będzie dobra? chcę uniknąć plewienia, bo mam b.dużo zasadzonych róż. dziękuję za wszelkie rady
    • Prosze poradzcie co mam zrobic by kolejny raz slimaki nie zjadly moich margaretek. Kupione w sklepie odstraszacze nie dzialaja
    • witam serdecznie właśnie kupiliśmy kawałek zaniedbanej ziemi... w tej chwili jedynie ją posprzątaliśmy, jest trawa (brzydka), teren nierówny i brzydki. chciałabym ją wyrównać i zasadzić piękną, zieloną, gęstą trawę a dookoła tuje tworzące żywopłot. i proszę o radę - czy jest możliwe aby cieszyć się urokami trawki już tego lata? jak to zrobić? myślę o przeoraniu i wyrównaniu działki ale czy to nie za bardzo wydłuży prac. czy ktoś mi doradzi jak przystąpić do prac? na dzień dzis...
    • Mam kłopot z czteroletnim żywopłotem ligustrowym. Tak się cieszyłam z wyjątkowo dużych przyrostów do czasu gdy nie zajrzałam do jego środka. Wewnątrz mnóstwo więdnących i żółknących liści. Z zewnątrz okaz zdrowia. Co to może być (podlewam go co drugi dzień). Błagam o pilną pomoc!!!!!! Serdecznie pozdrawiam Tosia
    • Prosze o poradę - jakiego iglaka można kupić, aby służył za drzewko bożonarodzeniowe, a po świętach można było go wystawić i uprawiać, trzymac dalej na balkonie? Rozumiem, że świerki raczej odpadają - czy są jakieś specjalne gatunki? Miniatury? Podobno w sklepach często oszukują i w donice wsadzają drzewa cięte. Co poelcacie z doświadczenia?
    • Mam pytanie do eksperta:posadziłam na działce kilka lat temu kasztana jadalnego.Przez dłuższy czas "stał w miejscu",dopiero w tym roku zauważyłam nowe przyrosty i uważam,że jest bardzo piękny.Prawdę mówiąc niewiele wiem na temat tego drzewka/krzewu?/jak wysoki rośnie,czy należy go ciąć i wogóle jak go pielęgnować?Nigdzie nie mogę znaleść publikacji na ten temat. I jeszcze jedno pytanko:posadziłam w tym roku kilka krzaków borówki wysokiej między drzewami iglastymi,co w założeniu ma ...
    • Witam, własnie na moim tarasie wylądowało 10 skrzyń-donic z grubego plastiku o wymiarach wys. 50 szer 50 długosc ok. 80. Z racji ich czarnego koloru chciałabym je jakoś zakryć, zatuszować :):) Mysłałam juz o czymś wiklinopodobnym, ale to bardzo droga impreza :( Aha dodam, że taras wyłożony jest puzzlami betonowymi, wiec wbicie czegokolwiek w podłoże jest niemożliwe Proszę o wszelkie rady i propozycje Moze pomalować tylko czym??
    • Wynajmuje mieszkanie, ktore jest wyjatkowo ciemne. Nie znam sie dobrze na roslinach doniczkowych, ale lubie ich widok i chcialabym miec ich jak najwiecej. Niestety moje kwiatki jeden po drugim umieraja i winie za to wlasnie moje mieszkanie. Jakie kwiatki lubia polmrok? Moze bluszcze? Jak im pomoc przezyc? Dziekuje za porady.
    • Niedługo wprowadzam się do nowego mieszkanka, a ponieważ bardzo lubię bluszcze, chciałbym aby dominowały u mnie jako rośliny doniczkowe. Hodowałem już wcześniej różne odmiany bluszcza, ale niestety roślinki te nie rosły już tak gęsto jak np. te w OBI, tzn. rosły na długość, ale miały bardzo małe i rzadkie listki. W sklepie polecano mi różne nawozy, lecz to nie za bardzo pomagało. Stąd moje pytanie do doświadczonych hodowców bluszczy - co jest najważniejsze w ich hodowli? Przypom...
    • Co zrobił? Zabetonował cały teren swojej działki. Przyznam się,że nie rozumiem tego. Pracy wcale nie jest mniej, bo ciągle to zamiata, a wydaje mi się,że bardzo nieprzyjemnie obcować z kawałkiem betonu. Jeszcze kilka tygodni temu pośrodku betonowego placu stało drzewo, ale teraz obserwuję, że już go nie ma. Dziwię się temu, bo sąsiad wychował się na wsi i już jako dorosły wyemigrował do Wawy. Kilka lat temu inny sąsiad też ze wsi odkupił plac na naszej ulicy i co widzę? Cały wyłożo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się