specjalne

(26 wyników)
  • Witam, Wlasnie wrocilam z moim 4-latkiem od lekarza z diagnoza "zapalenie pluc". Zdziwienie ogromne i niedowierzanie, bo wczoraj troche kaslal, ale bez temperatury, w nocy stan podgoraczkowy i rano tez, ale dzisiaj juz mniej kaszle i to chyba niedobrze :-( Synek skarzyl sie rano na bol brzucha, wiec obstawialam jakas wirusowke, a tu masz - zapalenie pluc. Lewostronne przykregoslupowe - tak to nazwala. Lekarka przepisala oczywiscie antybiotyk, leki oslonowe, enterol i syrop wykrztusny...
  • Mojej córce wcześnie wyszły ząbki, teraz ma już ich 12 a nie skończyła jeszcze dwóch lat. Myjemy zęby codziennie, jednak pojawił się na nich osad nazębny- taki żółty na dolnych zębach od wewnątrz, oraz na górnych ząbkach taki szary nalot jakiś. Byłam u dentystki, ale jakaś niefachowa była i kazała przyjść w wakacje dopiero, jak córka skończy dwa lata i może uda się ten kamień usunąć wtedy. Martwię się jednak tymi zębami- bo wyglądają coraz gorzej, chociaż ponoć są zdrowe. Dodatkowo córk...
  • Mam do was pytanko czy któraś z mam spotkała się u swojego maluszka z przepukliną pępkową? Poszłam do lekarza z zaziębionym dzieckiem a on twierdzi że maleństwo ma przepuklinę pępkową i jeśli za miesiąć nie zniknie da skierowanie na operację. Mnie to zaskoczyło bo byłam tydzień wcześniej na szczepieniu i nikt nie zwrócił mi na to uwagi. Dodam że lekarz stwierdzający przepuklinę powiedział że mam nic nie robić i ona może sama ustąpi, ale mi się wierzyć nie chce. Poszłam do innego l...
  • Czy przechodziły przez to Wasze dzieci? Może macie jakieś ciekawe porady? Jakie wkładki stosować? Może jakaś rehabilitacja/ćwiczenia? Choroba Haglunda - Severa (apophysitis calcanei) jest jałową martwicą guza kości piętowej. Choroba Haglunda należy do jałowych martwic kości, na które chorują dzieci i młodzież w okresie wzrostu, z przewagą wśród chłopców. Choroba trwa średnio około 18 miesięcy przy czym rokowanie jest dobre. Zmiany chorobowe zaczynają się od niewielkiego, podchrząs...
  • Maly dzis sie skrzywil i mowi "boli zab". A ze juz lika razy cos tam marudzil, to zajrzalam. I jest, w zabku, ktory pokazal. Pytanie do Was: co zaradzi dentysta? leczy sie mleczne zeby? Che wiedziec, na co sie szykowac. i jeszcze jedno: teraz jestem w UK, tu dentysta dla Niego za darmo, ale w Polsce u siebie, swoj klimat, i znam dentystke, do ktorej bardzo duzo dzieci przywoza (cierpliwa, spokojna, z podejsciem). W Polsce bede na koniec stycznia - czekac???? No powiem Wam, ze sie boj...
  • Byłam dzisiaj z moim 3 mies. Łukaszkiem na szczepieniu i lekarka stwierdziła, że ma małą przepuklinę pępkową. Czy któraś z Was sptkała się z tym u swojego maleństwa ? Proszę o cokolwiek na ten temat !!
  • Synek musi mieć zrobione podstawowe badania: krew, mocz. Robi siku jeszcze w pieluchę, moje pytanie brzmi: czy ciężko pobrać mocz chłopcu do specjalnego pojemniczka? Wiem, że jest tam instrukcja, jak się to robi, ale chciałam zapytać osoby, które miały z tym osobiste doświadczenie.
  • sika juz do nocnika i za nic nie chce zrobic siusiu na stojąco do jalowego kubeczka (mocz na posiew kontrolnie). Poprzednim razem wyszorowalam i wyparzylam nocnik i z niego zlalam do pojemnika (wyszlo troche E.coli). Teraz chcialam aby wynik nie byl niczym zafalszowany, ale synek wtrzymuje mocz i nie chce siusiac we wskazane przeze mnie miejce. Jak sobie radzicie? Czy przetarcie nocnika Rivanolem zalatwi problem sterylnosci nocnika? Malgorzata
  • Witam Dzisiaj na wizycie u ortopedy usłyszałam, że moja 13-miesięczna córka ma lekką szpotawość stóp. Objawia sie to tym, że podczas chodzenia największy paluszek kieruje do środka. Podobno wiele dzieci to ma i z czasem samo zanika. Czy któraś z Was zmagała się z tym problemem? Czy dziecko z taką przypadłością ubierać w buty nawet w domu? Czy to coś da??? Prosze o radę, bo starsznie się zdenerwowałam. Pozdrawiam Jaga
  • Dziewczyny, Jak pobrać mocz do analizy??? Moja 18 m-czna Córcia jest strasznie ruchliwa, więc złapać mocz do pojemnika - niemożliwe!!! Nocnika nie uznaje (wyrywa się i krzyczy) a jej mocno odparzona pupa chyba nie wytrzyma podklejania specjalnych torebeczek. Ratujcie, bo ze zmartwienia wypadną mi chyba wszystkie włosy. Może macie jakieś cudotwórcze i sprawdzone sposoby ? Zmartwiona Husia i odparzona Julcia.
  • Mój 8- miesieczny synek ma przepukline pępkową. Pediatra kazał mi zalkejać pępek plastrem, a przepuklina " sama zniknie". Niestety tak się nie dzieje, a co gorsza, synek sie od tego klejenia okropnie odparza. Używałam już wszystkich rodzajów plastra, także tych specjalnych przeciw przepuklinie. Może znacie jakiś inny sposób? Ania
  • Jak zrobić posiew moczu u roczniaka? Nigdy tego nie robiłam i proszę o porady. Córka nie sika do nocnika, wiec jedynie mogę pobrać woreczkiem specjalnym. Ile czeka się na wynik i w ogole co daje taki wynik .
  • dostalismy skierowanie na 15 zabiegów fizjoterapeutycznych laserowych na blizne po ugryzieniu przez psa w policzek Od ugryzienia minęło prawie 3 mieiące!! Czy ,któraś z was chodziła z dzieckiem na takie zabiegi,jak to wygląda????? Nasz kochany Remik ma już MAŁŻEŃSTWEM jesteśmy już... WESOŁE MAMUŚKI-forum,które uzależnia
  • Czy któraś z Was ma może tak małe dziecko z wadą wzroku?Mój synek na 7 miesięcy, byłam z nim u okulisty, który stwierdził na jednym oczku małego zezika,zbadał wzrok i podał wadę jedne oczka +3,5 , drugie oczko +2,5.Czy jest to poważna wada?Słyszałam,że dzieci rodzą się z nadwzrocznością,która później się sama koryguje. Jakiej wady wzroku u niemowlęcia nie trzeba korygować okularkami.Nam lekarz przepisał okularki, mamy je nosić przez cały czas.Mam też problem nigdzie nie mogę znale...
  • Witam! Niedawno moja Zuzia miała robione badanie moczu (pediatra zalecił tak profilaktycznie wraz z morfologią). Po pierwszy razie o mało nie zemdlałam: białko 9,1. Skonsultowałam się zaraz z pania doktor, ta troszkę mnie uspokoiła, że to niemożliwe i kazała badanie powtórzyć. Powtórzyła dziś i znów się pojawiło białko, ale tym razem 2,1! Skonsultowałam z lekarzem no i mamy powtórzyć 3 raz, skoro sa aż takie rozbieżności w wynikach. Nadal się jednak niepokoję i stąd moje pytanie: Czy obecnoś...
  • Witam Wczoraj mój synek miał kontrolne usg bioderk. Bioderka ok, ale pan doktor powiedział , że ma trochę szpotaw nóżki. Mam przyjść do kontroli za 3 miesiące. Czy ktoś z was się z tym spotkał Pomocy Olka
  • Moje dziecko bardzo często kaszle "szczekająco" - "nieodrywający" kaszel. Aktualnie ma zapalenie oskrzeli (już drugi raz w ciągu miesiąca). Lekarka radziła zakupić inhalator elektryczny, a póki co robić inhalacje: zaparzony rumianek+sól do inhalacji i tą parę dziecko ma wdychać, a potem oklepywać. Córka nie chce tego robić, robimy to na siłę 3 razy dziennie po 5 minut i efekt jest marny. Jaki polecacie inhalator na taki kaszel "szczekający", czy to wszystko jedno jaki?
  • Witam wszystkich,urodziłam sliczna coreczke 17.01.06 i po 5 dniach dowiedziałam sie ze moja perełka jest chora i bedzie na scisłej diecie.moze jest ktos na forum,kto miał juz stycznosc z ta choroba i moze mi cos wiecej na ten temat powiedziec????Pozdrawiam. Dziekuje z odpis.
  • Czy któraś z Was odrobaczała swojego maluszka? Jak tak to proszę mi napisac na czym to polegało tzn przez ile dni się podaje jakiś środek i czy w trakcie odrobaczania są jakieś przeciwskazania odnośnie spożywania niektórych pokarmów. Dziękuję za pomoc
  • witam ,dziecko jest chore ma 2,5 roku i ma przepisany antybiotyk ,niestety nie ma możliwości żeby ją zmusić do wypicia tej zawiesiny (nie hest najgorsza w smaku ) próbowałam łyżeczką ,strykawką specjalną ,zakraplaczem ,mieszać z sokiem słodkim -już nie wiem co mam robić ,jak ją "przechytrzyć ",żeby to wypiła :( macie może jakieś sposoby ?? proszę podajcie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się