Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      specjalne

specjalne

(20 wyników)
    • mam kilka pytań do rodziców których dzieci w wielu 3 lat miały opinię o kształceniu specjalnym
    • z waszych doswiadczen - plusy i minusy tego typu placowek? Musze wybrac miedzy dwoma - oba maja swietne opinie, porownywalne standardy, zajecia rehabilitacyjne, itp. Jedno jest integracyjne - to duza placowka oferujaca edukacje na rozych poziomach - od zlobka, przez przedszkole do szkoly. Chodza do nich dzieci z roznym rodzajem i stopniem niepelnosprawnosci, zarowno umyslowej jak i ruchowej + dzieci zdrowe (przewaznie rodzenstwo dzieci niepelnosprawnych chodzacych do innych klas). Drugi...
    • Myślimy o przeniesieniu Eryka, bo ma w przedszkolu problemy z zachowaniem (najprawdopodobniej Zespół Aspergera), diagnoza na NFZ w Warszawie ciągnie się bez końca i na pewno nie dostaniemy jej przed styczniem. Zastanawiam się czy nie da rady pociągnąć Eryka pod kategorię "niepełnosprawność ruchowa". Ma zaburzoną koordynację wzrokowo - ruchową (przewraca się, jak jest zmęczony to chodzi jak pijany), równowagę, mimowolne ruchy kończynami górnymi (w chwilach ekscytacji). Dodatkowo obniżoną spr...
    • Hej Przenosił ktoś może dzieciaka z normalnego przedszkola do integracyjnego lub specjalnego. Jak to się odbywa? Jakie dokumenty są potrzebne? Pozdrawiam Anka
    • Poszukuję studentki/a pedagogiki specjalnej lub psychologii, najchętniej po stażu w Synapsisie lub z innym doświadczeniem z autystycznymi dziećmi. Jestem mamą 2,5 latka z CZR i opóźnieniem psycho-ruchowym (wcześniak). Synek ma prowadzoną terapię indywidualną w domu i SI. Potrzebuję osoby do pracy z dzieckiem wg programu pisanego przez terapeutę prowadzącego. Początkowo na 2h raz w tygodniu, najchętniej w godzinach przedpołudniowym. Zainteresowanych proszę o kontakt na adres polaa27@gaze...
    • Dostaliśmy przedszkole, ale oddział specjalny. Mam mieszane odczucia. W związku z tym proszę o radę. Czy wasze wcześniaczki chodziły do specjalnych oddziałów? (Nie integracyjnych). W jakim wieku poszły do przedszkola? Co ciekawe, Synek nie ma orzeczenia o niepełnosprawności. Diagnozę wydali nam w poradni psychologiczno-pedagogicznej na podstawie podejrzenia autyzmu, ale teraz już wiadomo, że nie ma nawet cech autystycznych:) Tylko opóźnienie w rozwoju. Przejawia się to w ten sposób, że w ...
    • Witam. Jestem nowa na forum ale wasze forum czytam od lat i jest ono dla mnie skarbnicą wiedzy. Moje dziecko (4,5roku) uzyskało w poradni pedagogiczno-psychologicznej opinię o wczesnym wspomaganiu i do tej poradni uczęszczamy na zajęcia (2x45 minut tygodniowo) niestety tylko tyle nam przyznano. Prywatnie córeczka jest rehabilitowana i uczęszcza na zajęcia SI. Pani psycholog z poradni podpowiedziała mi, że przedszkole na podstawie wydanego orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego może ...
    • W zeszłym roku pisałam o załatwianiu opinii z poradni psycholog. przed pójściem do zerówki, nałaziłam się wtedy po zaświadczenia do lekarzy, kopiowałam karty zdrowia, trwało to kilka tygodni, bo nikt od ręki nic mi nie da, nie skseruje, nie podpisze. Po wielkich trudach komisja z poradni orzekła wczesne wspomaganie rozwoju. W rzeczywistości to całe orzeczenie do dupy mi potrzebne i szkole też, a właśnie szkoła najbardziej naciskała na tą opinię. Szymek nie miał ani jednego zajęcia dodatkowego...
    • okazało sie ze mały nie kwalifikuje sie do ingeracyjnego... Dziecko ma załozonego pega jest nadpobudliwy , problemy z koncetracją a ja się dowiaduje ze jest ok... rece opadają!!!!!!!!!!!!!! Jak można to załatwić?? Zapisałam nas nawet na ocene rozwoju- wiem ze jest do tylu w stosunku do rówieśników co widać było w klubie malucha.... Macie jakieś pomysły? Pan przyznał ze nie nadaje sie do normalnego z dziura w brzuchu ale podobno przepisy nie przewidują dzieci z chorobą somatyczną w takim pr...
    • Mam pytanie do osób, które przez to przechodziły. Chciałabym posłać moje dziecię do przedszkola integracyjnego (jest niepełnosprawne ruchowo, MPDz, gł. nogi). Co prawda na razie sobie tego nie wyobrażam (jak ona sama sobie tam poradzi?), ale może później będzie ciut bardziej samodzielna i spróbuję. Doradźcie mi proszę, na co zwracać uwagę, o co pytać Panią Dyrektor? Czy w takim przedszkolu mają obowiązek rehabilitować dziecko? Co ja mogę załatwić (dla córki, dla przedszkola) i gdzie, ab...
    • Gosiu , Składam na Twoje ręce przeogromny bukiet zyczeń dla Twojego synusia . Andrzejku rośnij zdrowo i szczęśliwie i dawaj jak nawięcej szczęścia Swoim rodzicą . 100 lat 100 lat niech żyje nam Andrzejek Kasia i Jaś
    • ufff zdążyłam ... Krystianku składamy Ci najsereczniejsze 100 lat ... ogromne ilości usmiechu , zdrówka , sczęścia i miłosci oraz to czego sobie tylko zamrzysz by sie spełniało. A dla Kasi i Szymona gratulację za takiego super synka ! Pozdrawiamy WSPÓŁFOREMKI
    • Wiem, że na tym forum większość mam ma małe dzieci, takie, które nie chodzą jeszcze do przedszkola. Czy są jednak wśród Was mamy, których dzieci chodzą do grupy integracyjnej w przedszkolu jako dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych? Jeżeli tak, to jakimi formami terapii sa tam objęte, czy jesteście zadowolone z opieki nad nimi? Pytam, bo integracja coraz szerzej rozwija się w placówkach oświatowych, zwłaszcza wobec najmłodszych dzieci, a jej powodzenie zalezy nie tylko od w...
    • Mam dylemat, pojawiła się szansa na przyjęcie do państwowego przedszkola integracyjnego.Młoda chodzi na razie do normalnego przedszkola i radzi sobie, myślę że m.in. dlatego, że jest to przedszkole nowo otwarte, są małe grupy, przypadkiem trafiła się w jej grupie pani po pedagogice specjalnej.Przedszkole jest prywatne, ale nie kosztuje kosmicznie dużo, więc na razie nie ma to większego znaczenia.Paulinka ma zaburzenia SI, duże problemy z równowagą i na razie nie mówi ( tzn. mówi jakieś 4 słow...
    • Moje dzieci znowu dostały orzeczenia o niepełnosprawności (wcześniej miały na trzy lata, teraz na kolejne dwa). Od września idą do przedszkola integracyjnego. W orzeczeniu był punkt o kształceniu specjalnym i lekarz wpisał "nie dotyczy". Czy w takim wypadku moim dzieciom (na podstawie samego orzeczenia) przysluguje w przedszkolu opieka pyschologa i logopedy? Czy wówczas jest jakiś inny wymiar czasu przebywania dziecka w przedszkolu?
    • czy nam, jako matkom wczesniaków przysługuje opieka 60 dni, która mozna wziac po wykorzystaniu macierzynskiego? czy musza byc jakies powody zeby z nej korzystać?czy samo to ze dziecko jest wczesniakiem i potrzebuje specjalnej opieki, dodatkowo jest rehabilitowane jest podstawa to wziecia opieki? bo mi własnie skończył sie juz macierzyński, wykorzystałam urlop wychowawczy i nie wiem co dalej? wychowawczy-wiem, ale...wiadomo o co chodzi:)
    • Mam pytanko, a jak liczyć wiek dziecka jak pójdzie do szkoły? Co w przypadku jeżeli dzidziuś urodził sie w listopadzie a poród przewidziany był na styczeń następnego roku???Czy dziecko powinno pojsc do szkoły razem z dziecmi z roku w którym się urodziło, czy raczej z dzieciaczkami z roku w którym powinno się urodzić???
    • Witam, Moja rehabilitantka zasugerowała aby z moim Frankiem ( podwyższone napięcie w rączkach, które ładnie ustępuje,a obniżone w plecach) udała się na basen. Niestety w mojej okolicy są 2 baseny,ale nie znalazłam rehabilitanta, który mógłby zająć się Frankiem w wodzie. Stwierdziłam ,że sama będę bawić się z nim w basenie, może go nie utopię.... Mały ma 12 miesięcy i niestety jeszcze nie siedzi.Rehabilitantka twierdzi, że musimy na to jeszcze trochę poczekać,najpierw trzeba wzmocnić m...
    • Mam pytanie do wcześniaczkowych mam:czy pierzecie jeszcze w specjalnych proszkach typu LOVELA czy JELP czy też w tradycyjnych takich jak sobie pierzecie?Ja zdecydowałam, że przestawię Alana na zwykłe proszki, konkretnie VIZIR bo tego używamy. Na razie wyprałam mu poszewki na pościel i nic niby się nie dzieje. Dodam, że gorsze ciuszki, takie w których "szura" po domu piorę w pralce, a lepsze ręcznie. Na razie jeszcze nie piorę ich z naszymi. A jak to u Was?Pa
    • W tych "sterylnych" czasach-to chyba strach-jeszcze z wczesniakiem.Chociaż ja bym chętnie poszła:) Ale Hanti chodzi z Karolką na basen,prawda?A czy jest może ktoś z K r a k o w a kto był z wczesniakiem na basenie i nic się nie stało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się