Forum eDziecko Inny Świat
ZMIEŃ
      specjalne

specjalne

(52 wyniki)
    • Niedługo i nas czeka wybór szkoły. I duży problem, bo gdzie pasuje dziecko, które z nauką radzi sobie świetnie, ale ma swoje "fiksy" i nawiązuje kontakt tylko z dorosłymi (dzieci ignoruje)? Jak Wy rozwiązaliście ten problem? Alternatywa jest taka (poprawcie mnie, jeśli się mylę): Klasa integracyjna - z nauką OK, ale na tle klasy będzie tym gorszym i izolowanym. Poza tym, terapii praktycznie nie ma. Szkoła specjalna - dużo terapii, małe klasy, ale jak jest z realizacją programu w rzeczyw...
    • mam wielki dylemat odnosnie dalszej nauki kajtka i nie wiem czy zostawic go w obecnej szkole (szkola masowa, ok 1000 uczniow, NI) czy przeniesc do specjalnej (dzieci z normie intelektualnej ale gluchonieme -to szkola dla gluchoniemych ale sa tez inne schorzenia-dokladnie 1 na 6 dzieci, pozostale z innymi schorzeniami-1 dziewczynka z uposl w stopniu lekkim i porazeniem, 1 z afazja, 1 z choroba genet.). zdecydowana wiekszosc specjalistow (logopeda-ta tez obstawai obecna forme nauki, pedagog, p...
    • Jak załatwić, by dziecko autystyczne mogło uczyć się według podstawy dla szkoł specjalnych a nie tej dla dzieci w normie i z upośledzeniem lekkim. Ktoś wie i pomoże?
    • Czy ktoś ma dziecko w szkole specjalnej w Warszawie? Dzieko z autyzmem plus upośledzenie umysłowe w stopniu lekkim. Mam totalny mentlik co ktoś jedną szkołe poleca to inny ją odradza :( Zastanawiam się nad Szczesliwicką (ale mam kiepski dojazd) i Karolkową....ech dylemat. Czy ktoś może napisać coś o swoich szkołach??
    • Sytuacja jest skomplikowana. mamy to orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego w przedszkolu masowym, do którego córka już chodzi. W Urzędzie Gminy złożyłam wniosek i 2 kopie orzeczenia. I teraz-może ktos wie, co dalej, urząd ma z tym zrobić. Wiem jak paradoksalnie brzmi to pytanie, ale w wydziale oswiaty pracuje tylko 1 osoba -zupełnie nowa, przeniesiona z innego działu, która się na tym zupełnie nie zna a ,że jest fajną, chetnmą do pomocy osobą i moją znajomą, to nie chcę jej robić za...
    • Właściwie pytanie jest retoryczne, bo za chwilę wrzesień i ja zdecydowałam się na dodatkowy rok Igora w przedszkolu, ale jednak zastanawiam się czy postąpiłam właściwie i chciałabym zasięgnąć Waszej opinii i rady. W moim mieście jest bardzo dobra szkoła dla dzieci niepełnosprawnych - z tego co słyszałam od znajomej mamy w szkole są świetne zajęcia rehabilitacyjne + wycieczki + różne rodzaje terapii. Z drugiej strony przedszkole (obecne) i terapeutka Igormana są zdania, że powinien uczęszczać ...
    • witam stoje przed wyborem przedszkola dla synka,ma cechy autystyczne i ma miejsce w przedszkolu masowym,oraz wczoraj udalo mi sie zalatwic mu jezeli wczesniej zrezygnuje z przedszkola masowego,miejsce w przedszkolu specjanym dla dzieci z autyzmem,co wybracc? synek jest radosny,lubi biegac za dziećmi,oczekuje ich spojżen,nie wiadc w nim az takiego autysty poza tym ze nie potrafi mowic jeszcze noi ma problemy ze zrozumieniem polecen i teraz sama nie wiem,czy masowe bedzie az takie zle?
    • Witam wszystkich :-) Podczytuję Was trochę i dziś chciałabym zapytać się Was jako doświadczonych rodziców o orzeczenie. Moje dziecko chodzi do przedszkola publicznego już drugi rok (w naszym miasteczku nie ma przedszkola integracyjnego). Ma diagnozę: zaburzenia ogólnorozwojowe. Przeczytałam na tym forum o możliwości "otrzymania" opiekuna dla dziecka ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Chcielibyśmy wystąpić o takiego opiekuna. Zgłosiłam się do poradni (mamy opinię o wczesnym wspomag...
    • witam, mam syna 6 lat z m,in aspergerem, na podstawie zasw lek psychiatry wystapiłam z wnioskiem do PPP o wydanie orzeczenie o kształceniu specjalnym, i.... psycholog nie wie co napisac bo nie widzi u bartka zadnej takiej dysfunkcji, i jest w szoku jak zobaczyła diagnoze, i w sumie nie wie jakie by mu mozna było zalecic terapie, dodatkowe zajecia czy cos, jedna mama z forum mi duzo pomogła w tym, ale czy jest to mozliwe zeby psycholog niewiedziala co zalecic przy takiej diagnozie???
    • no właśnie co mi daje ten papierek? Dałam go do przedszkola ale po za tym, że przedszkole ma z tego kasę moja córeczka nic nie ma... Czy jest jakiś obowiązek prawny że przedszkole musi coś zapewnić teraz mojej córce?? Dodatkowe zajęcia?? Córka chodzi do przedszkola masowego. dzięki za pomoc
    • Zaktualizowany informator: www.wszystkojasne.waw.pl/informator-dla-rodzicow.html
    • Witam, Mam pytanie dotyczące orzeczenia o kształceniu specjalnym, potrzebnym do przedszkola integracyjnego. W poradnie p-p powiedziano, że nie wystawią tego zasiadczenia bez opini lekarza, że dziecko ma autyzm z tego roku. Dziewczynka ma orzeczenie lekarskie z listopada 2011. Dla mnie jest to śmiech na sali, po pierwsze z autyzmu nie wychodzi się w pół roku i następuje cud. Po drugie dlaczego z tego roku, to jak bym miała 31 grudnia, to też nie błoby ważne? Ile ważne jest takie orzeczenie...
    • Witam Chciałabym aby wypowiedział się w tym wątku ktoś kompetentny, znający sprawy załatwiania kształcenia specjalnego bądź SUO. Mój syn (2,5l) uczęszcza do żłobka miejskiego. Do tej pory funkcjonował bardzo dobrze dlatego nie informowałam personelu i dyrektora o jego dysfunkcjach.Był grzeczny, jadł przy stoliczku,funkcjonował w miare dobrze. Od 2 miesięcy panie zgłaszały mi pojedyńcze przypadki gryzienia przez Kacperka innych dzieci,popychania, bicia. Jego zachowanie np. zjadanie po obi...
    • Wiem, z jakich tytułów ten papier się należy, m.in. należy się na autyzm ( w tym ZA). Mój syn ma roboczo diagnozę F84.9, czyli CZR, od psychiatry dostaliśmy kwitek na w/w orzeczenie, a w PPP je dostaliśmy. Orzeczenie przyszło, ładne zgrabne, jedyny szkopulik to informacja zawarta w nim, że orzeczenie zostało wydane ze względu na "autyzm dziecięcy". Ja to przyjęłam normalnie - stwierdziłam, że skoro jest to kryterium do ubiegania się o orzeczenie, a CZR wchodzi w spektrum, to tak wpisali i ...
    • Czy jeżeli syn ma wpisane w takie orzeczenie terapię integracji sensorycznej to szkoła musi mu w ramach tego orzeczenia to zapewnić? A jeśli my chodzimy do dobrej terapeutki to czy można jakoś to połączyć - tzn. szkoła z subwencji opłaca terapię SI ale w tym gabinecie co do tej pory?
    • Czy ktoś ma doświadczenia jak wygląda kształcenie specjalne w przedszkolu? Naczym polega? Mój syn dostał takie kształcenie w zwykły mprzedszkolu, ale jeszcze się ni rozpoczeło i nie wiem jak to wyglda.
    • Mam pytanie. Muszę załatwić takie orzeczenie o kształceniu specjalnym i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Zresztą tak samo jest z orzeczeniem o niepełnośprawności. Nie mam pojęcia jaki lekarz ma wypełnić tą całą urzędową ankietę. Czy ktoś może mi poradzić?
    • Mam pytanie do rodziców tych dzieci, które uczęszczają do klas integracyjnych i mają orzeczenie o konieczności kształcenia specjalnego - na jak długo przyznano dziecku orzeczenie? Pytam w sumie jedynie z ciekawości, bo ostatnio okazało się, że część dzieci z klasy mojej córki ma orzeczenie tylko do końca trzeciej klasy, potem trzeba je ewentualnie "odnowić". A moja ma orzeczenie do ukończenia szkoły podstawowej. Czy "na autyzm" zawsze dają na całe 6 lat podstawówki?
    • Dziewczyny, czy żeby takowe uzyskać muszę się stawić z dzieckiem na komisję w poradni? czy wystarczą same dokumenty?
    • Czy któreś dziecko ma wpisane w orzeczenie ilość godzin? chodzi mi o zalecenia, np.: terapia logopedyczna - 2 h terapia psychologiczna - 3 h SI - 2 h cy tylko zalecenia ogólne, bez godzin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się