szkodliwy

(17 wyników)
  • Jestem po wizycie u kolejnego cud lekarza alergologa. Zaciekawiła mnie sprawa nastepująca. Pani nie pozwoliła gotować zup na wywarze z miesa (każdego). Stwierdziła ze czy bedzie to rosól z indyka czy kury jest on szkodliwy dla alergika, bo podczas gotowania chemia i hormony którymi sa karmione zwierzaki uaktywniaja sie. Może to wywoływać uczulenia. Kazała wiec gotować osobno miesko do zupki i osobno zupe. Czy słyszałyście taką teorie? Ania
  • Szukałam ostatnio informacji na temat mleka ryżowego i trochę się przestraszyłam... Podobno ryż i produkty ryżowe (głównie chodzi o "mleko ryżowe"), które tak chętnie podajemy naszym dzieciom, zawierają rakotwórczy arsen. W Wlk. Brytanii odradza się podawanie mleka ryżowego dzieciom do 5. r.ż. (a dokładniej do 4,5 lat) !!! Oto garść info w skrócie: 1. Arsen występuje naturalnie w przyrodzie - w postaci organicznej i nieorganicznej, przy czym przyjmowanie/spożywanie arsenu w postaci nie...
  • no właśnie, jak to jest z alergią pokarmową objawiającą się jako AZS - czy podawanie dziecku alergenu jest szkodliwe dla organizmu, tzn. czy może uszkodzić narządy wewnetrzne, mózg, czy jedynie alergia jest uciążliwa i przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu społecznym?
  • Witam wszystkie mamy, Od jakiegos czasu zaczelam bardziej wnikliwie czytac informacje odnosnie metali ciezkich kumulujacych sie w naszych organizmach oraz innych zwiazkow i natknelam sie miedzy innymi wlasnie na fluor. Strony internetowa, ktore zaraz wkleje, zebyscie mogly same przestudiowac naprawde nie mowia nic dobrego na temat fluoru. Sa tam opinie lekarzy, mowiace wrecz o rakotworczych wlasciwosciach fluoru, ktorego jest mnostwo w naszym zyciu(pasty do zebow, woda do pic...
  • Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Olej mineralny, parafina, olej parafinowy : Produkty destylacji ropy naftowej. Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regener...
  • witam lekarz przepisał maść mojemu synkowi ale skład inny niż zawsze ..może sie znacie vit A 400.000j 3% sol. acidi borici 5,0 eucerini ad 200 m.f.ung....wiem że to maść cholesterolowa ale co to jest acidi borici i eucerini????
  • Trujące związki w wózkach: info światkonsumenta Chemiczny koktajl W ramach testu sprawdzono, czy w materiałach, z jakich wykonane są wózki dla dzieci, występują następujące substancje chemiczne: Policykliczne węglowodory aromatyczne (PAK) są uznawane za rakotwórcze. Ich źródłem są oleje smołowe obecne w procesie produkcji gumy. Szczególnie czarne, miękkie części gumowe o nieprzyjemnym zapachu, są podejrzane o rakotwórcze działanie. Związki PAK to mieszanki bardzo wielu różnych...
  • Po złych doswiadczeniach z lekarzami (głównie pediatrami), którzy nie zawsze orientuja się i przepisuja alergikom leki np. na przeziebienie, takie które zawieraja substancje silnie alergizujace, proponuję utworzyć liste leków szkodliwych dla alergików. Dla przejrzystosci proponuję nazwę leku wpisywać w temacie a ewentualny opis i wyjasnienie w treści postu. Puza
  • Czy oliwę z oliwek dodając do potraw 5 miesięcznego alergika należy zagotować, czy można na "surowo"???
  • Szczerze ich do tej pory nienawidziłam. Dyni dalej nie przełknę. Ale biorąc sobie do serca wasze rady, wczoraj jedząc pierwszego w tym roku arbuza, nie wyciągałam co do jednej pesteczki, ba, nawet nie gryzłam tych pestek, tylko od razu połykałam (byle szybko, byle bezboleśnie)... już w nocy mi wszystko w gardle stanęło, jakbym się miała zadławić. czy macie podobny efekt jedząc pestki z dyni np? pora wykupić Zentel.
  • Witam, Moj 10 tyg. syn ma uczelenie na policzkach i brodzie i probouje od pewnego czsu wylapac co to moze byc, w zwiazku z tym postanowilam odstawic wszystkie herbatki. Pytanie czym je zastapic. Maly pije ich dziennie ok 300-350 ml. Probowalam dawac mu sama wode, ale nie chce nic a nic. Slodzenia czymkolwiek wolalbym uniknac bo oprocz alergii cierpi na zaparcia, a glukoza itd. to tylko poglebia. Czy moge robic tak ze np. do 150ml wody dosyywac pol miarki mleka (Nutramigen)? Warto...
  • byc moze bede miala mozliwosc wedzenia "wlasnych" wedlin, ale mam problem z czyms, co pamietam jako akroleiny. chodzi mi o to, czy wedzenie jest zdrowe i czy moge dac swojemu ciezkiemu alergikowi wedzone. czy w dymie jest cos szkodliwego? czy zjedzenie takiej wedliny moze miec szkodliwy wplyw na alergika? pytanie kieruje zwlaszcza do izado alias monaluiza i innych szpeni od biochemii. dzieki.
  • Czy ktos z Was wprowadził np algi do menu dzieci? Zastanawiam sie czy nie spróbowac, na poczatku ilości śladowe rzecz jasna, ale gdyby ktos mógłby mi doradzic w tej kwestii, na co zwrócic uwage byłabym wdzięczna; Mój synek (2lata 3miesiace) nie je praktycznie nabialu, raz na tydzień zje kubek serka, pije mleko sojowe, ale nie wzbogacane jak standardowo wersje dla małych dzieci, tylko takie "dorosłe"; Czytałam sporo o algach, ich właściwościach, i pasowalby mi urozmaicic mu menu;
  • Drogie mamy alergicznych maluchów Ostatnio zainteresowałam się składem kosmetyków i włos zjeżył mi się na głowie. Większość z nich zawiera szkodliwe substancje, część z nich jest rakotwórcza (są też w produktach dla dzieci). Może jest tu jakaś mama chemiczka? Może niepotrzebnie się martwię?? Część z tych kosmetyków wpływa naegatywnie na płód, inne właśnie mogą powodować alergie, jeszcze inne nawet raka skóry. Powklejam troszkę artykułów, może któraś z Was będzie zainteresowana tematem.
  • miesiac temu wprowadzilam synowi maslo [trafilismy na to ,ktore go nie uczula-wreszcie] do tej pory nie ma zadnych objawow kupa ok,skora super, co w dalszej kolejnosci wprowadzic z nabialu? moze bialko jaja,serki, jogurty ,ser bialy,doradzcie mamy.
  • Jeżeli wasze dziecko jest alergikiem zalecam pozbycie się wszystkich garnków stalowych, aluminiowych i teflonowych. Ponadto należałoby zaprzestać używania sztućcy metalowych. Nikiel zawarty w stali szlachetnej jest rozpuszczany przez tłuszcze np. przy smażeniu, smarowaniu masła metalowym nożem. Często powoduje on alergię, a ponadto odkłada się w organizmie, karmi wirusy i pasożyty . Aluminium to pierwiastek toksyczny i powoduje wiele ciężkich chorób. "Teflon może być niebezpieczn...
  • witam serdecznie! właśnie wczoraj przeżyłam wstrząs, okazuje sie po wizycie u alergologa, że mam nagle moją 9 mies. córeczke karmić jedynie nutramigenem i nestle sinlac! robiłam małej niedawno testy i okazało sie że jest uczulona nam.in. mleko ,soje, marchew, ziemniak. jajko,jabłko....w sumie wszystko co jej daje..dziwie sie , poniewaz te alergeny są ledwo wykrywalne ,ledwo dochodzą do 1 poziomu(jest 6),dlatego jestem zaskoczona że mam tak poprostu wszystko wykluczyć i w kółko daw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się