Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      szkodliwy

szkodliwy

(16 wyników)
    • Ja uważam, że nie. Podarowałam moją kilkuletnią jukę znajomym, nie mieściła mi się w mieszkaniu. A oni twierdzą, ze juka jest szkodliwa (mają małe dzieci) i nie moze stać w pomieszczeniu gdzie przebywają ludzie. Przeszukałam internet, ale nic nie znalazłam na ten temat. Byłabym wdzięczna za pomoc, bo trochę mi głupio, ze podarowałam im "trującego" kwiatka.
    • Podoba mi się to drzewo, ale wyczytałam, że "Drzewo zaliczane do gatunków inwazyjnych, szkodliwych dla rodzimych gatunków flory." Czy ktoś może wie co w praktyce może to dla mnie oznaczać? Chciałam posadzić w pobliżu żywopłotu grabowego, sosny czarnej, jodły kaukaskiej, no i teraz nie wiem, czy ich nie zeżre :). Aha, i jeszcze coś tam u niego śmierdzi. Ma ktoś z Was takie drzewo i mógłby się wypowiedzieć, sadzić czy nie?
    • W zeszly poniedzialek dostalam swedzacej wysypki na przedramieniu. Poniewaz cala niedziele rylam w ogrodzie, myslalam, ze to jakas roslina zawinila, ale wzruszylam ramionami i pozwolilam wysypce rosnac, myslac ze sama sobie pojdzie. Przedwczoraj znowu spedzilam caly dzien w ogrodzie a w nocy wysypka ruszyla do akcji i swedzila i palila tak strasznie, ze nie moglam spac. Popedzilam wczoraj do lekarza, ktory powiedzial ze to jakas roslina (faktycznie bable i spuchniete czerwone plac...
    • Chcę założyć ogród podobny do leśnej dziłki (brzozy, sosny,...). jakich drzew nie należy sadzić na takiej działce jeśli przewiduję na niej posadzenie również kilku drzewek owocowych. Działka ma 22 ary.
    • Czy to prawda że kaktusy źle oddziaływują na człowieka i nie powinno się ich mieć w domy??
    • męczy mnie to, że w sklepach środki ochrony roślin to głównie 99,9% toksyczna, szkodliwa ze wszech miar - dla wszystkich i do tego nie zawsze skuteczna (walka z prędziorkami, tarcznikami, wełnowcami i innymi czerwcami) CHEMIA!!! DLACZEGO prawie wogóle nie są propagowane metody w 100% wykorzystujące wyłącznie naturalne sładniki..Dlaczego nie udoskonala się i nie rozpowszechnia tego co jest proekologiczne? Zaśmieca się tylko Ziemię i przy każdym opyrysku (uwaga!! każdy kontakt z substanc...
    • Witam ponownie:) Odkryłam dziś że mój wypuszczający od jakiegoś czasu nieco zdeformowane liście fikus ma współlokatorów- dwie nieźle odżywione dżdżownice :/ Czy mogą mieć one na niego zły wpływ? I tak go przesadziłam, bo pękła doniczka. Ale ten był półmetrowy, a mam jeszcze niemal dwumetrowca który też niezbyt dobrze się ostatnio miewa. Czy dżdżownice szkodzą???
    • Proszę o radę - ostatnio coraz częściej dokuczają mi infekcje górnych dróg oddechowych - wiadomo jak jest z czystością powietrza w Warszawie. Dlatego chciałabym stworzyć w swoim mieszkaniu swoistą barierę z roślin, nie wiem tylko z jakich. Podobno duże możliwości pochłaniania substancji szkodliwych ma araukaria? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    • Pomocy, Na moich świerczkach pojawiły sie narośla w kształcie owoców ananasa (oczywiście mniejsze:). Tuz pod gałązkami na pieńku głównym. Nie mam bladego pojęcia co to jest i czy szkodliwe... Co z tym robić? Może ktoś z Was miał podobny przypadek?
    • Hej, ostatnio zauwazyłem w ziemi w Yuce maluteńskie białe małe robaczki - duzo bardzo :( co to i jak sie pozbyc tego świństwa ? Pozdrawiam
    • W moim ogródku grasuje ogromne stado czerwonych robaków - ok 0,5cm długości, są płaskie i mają charakterystyczny czerwony "pancerzyk" z czarnym wzorkiem. Jest ich na prawdę bardzo dużo. Siedzą stadami - na roślinach (szczególnie na rododendronach) i na ścianach domu. Moje pytanie brzmi - co to za robaki? Czy są szkodliwe dla roślin? Czy nie będą się wgryzać w styropian ocieplający budynek?
    • Dwa dni temu wpadłam na Twój wątek o piołunie. Przypomniałam sobie, że kiedyś tworzyłam różne napitki i zaczęłam szukać - absyntu nie znalazłam /ponoć szkodliwy i jego produkcja jest zakazana /ale znalazłam to: Wermut domowy.Do 5 litrów jakiegokolwiek wina dodajemy po 2 gramy piołunu, ziela tysiącznika, kłącza tataraku, korzenie arcydzięgla, tymianku. Wzmacniamy wino 100 ml czystego spirytusu. Odstawiamy na 24 godz.Często wstrząsamy, a następnie przecedzamy przez gęste płótno i dos...
    • w zwiazku z piekna pogoda, ogarnela mnie chęc spedzenia czasu w ogrodzie, Niestety napotkalam na baaaardzo niepryzjemne dla mine towarzystwo. , szukam więc recepty, na wykurzenie z ogrodu- a dokladniej- z betonu - tam zwykle sie pojawiaja - obrzydliwe robaki , chrabaszcze?(wiem wiem to niefortunne okreslenie wynika z mojej niewiedzy zapewne) nie wieem co , podluzne- moze na 4-5mm, czerwone robaki z czarnymi plamkami..
    • Pytałam już na forum, co do zrobienia jest aby... z placu budowy otrzymać ogród. Nikt nie odpisał:(, ale czytajac watki mniej więcej dowiedziałam się, jaka praca przede mną. Trudniejsza kwestia to Fobos M-2. Robotnicy wylali na ziemie resztki (nie wiem ile) tego środka do impregnacji przeciwogniowej, przeciwpleśniowej itp. więźby. Wypaliło w tym miejscu trawę i spłnęło na część działki, gdzie nic teraz nie wyrasta. Sa to podobno sole boru. Jak zutylizować ziemię w tym miejscu? Cz...
    • Czy na tym forum jest ktoś zainteresowany podkładami kolejowymi?. Zostały mi po urządzaniu ogrodu i oddam za darmo lub za bardzo niewielką opłatą. Jestem z zachodnich okolic Warszawy. Dorota
    • Mam problem z różami posadzonymi w zeszłym roku. Zaatakowały je larwy w kolorze ciemnografitowym o długości ok 5 mm i grubości ok. 1mm. Larwy zjadają liście. Jak się przed nimi bronić ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się