szkodliwy

(16 wyników)
  • Czy Usg jest szkodliwe dla płodu? Chętnie robiłabym je przynajmniej raz w tygodniu. Mogłabym mieć częściej na oku mojego dzidziusia.
  • www.zdrowemiasto.pl/wlodar/ USG - szkodliwe, czy nie? Badając pacjentki (jako ginekolog-położnik zwykle spotykam się z tą piękniejszą częścią naszego społeczeństwa) bardzo często słyszę pytania o szkodliwość ultradźwięków. Na ten temat można napisać kilka grubych książek, krócej zaś rzecz można określić następująco: Znane są tzw. biologiczne efekty działania ultradźwięków, które w trakcie eksperymentów są w stanie spowodować działanie teratogenne, zahamowanie wzrostu płodów (m...
  • jak w temacie
  • Dziewczyny czy któraś z was miała leczone zęby w pierwszym trymestrze ze znieczuleniem? Okropnie boli mnie ząb - jestem w 8 tc i boję się iśc do dentysty. Bo boję się, iż nie dość, że tego bólu nie mogę znieść ( brałam wczoraj i dzisiaj panadol w syropie dla dzieci dlatego żeby trochę syrop potrzymać na zębie - wtedy mi szybciej przechodzi na chwilę) to jeszcze mi tam będzie wiercił i chyba mu tam pawia puszczę. Nie dość, że ja nie cierpię dentysty to teraz jeszcze jestem tak wrażliwa na bó...
  • Ale emocji wywołał mój wątek "malowanie w okresie zapłodnienia". Zacznijmy od początku komórki rozrodcze czyli plemniki i jajeczka mogą mieć zaburzoną strukturę chromosonów (stąd są choroby genetyczne u dzieci). Na te komórki źle działa np wysoka temperatura, promieniowanie np rtg a także czynniki chemiczne. Nie znam się zbytnio na chemi więc nie wiem czy np farby do malowania ścian mają właśnie takie szkodliwe substancje. Proszę mnie nie atakować , dziękuję za rozsądne odpowied...
  • Rozmawiamy tu o różnych szkodliwych czynnikach dla naszej ciąży, o niepokojących objawach, problemach itp. Czy zastawiałyście się ile codziennie czasu spędzacie przy komputerze? Jak to jest szkodliwe dla Dziecka? Istnieją ograniczenia prawne regulujące czas pracy przy komputerze kobiety ciężarnej, który nie powinien przekraczać 4 godzin dziennie. Czy przestrzegacie tego limitu? Mnie zwracają o to uwagę moi rodzice stąd ten temat...
  • Witam Drogie Panie;) Mam pytanko odnosnie komarow... Zaczely gryzc jak wsciekle i zastanawiam sie,czy moge podlaczyc do gniazdka ten preparat (zdaje sie,ze Rajd) przeciw komarom. Czy to nie zaszkodzi?? Wiadomo,ze to wydziela jakis zapach i cala noc czlowiek to wdycha i nie mam pojecia,czy moze to zaszkodzic dziecku? Dziekuje za odpowiedzi!! Buziaczki!:*
  • Hej, Mam małego doła... od kilku miesięcy juz lecze sie na zatoki, tyle samo też czasu odkładamy starania o dzidzie, niby sie staramy, ale zawsze jest jakies ale w srodku cyklu... Ostatnio dostałam skierowanie i zapisałam sie na zabiegi laserowe na moje zatoki, zabieg jeden trwa ok. 5 minut a mam ich miec 10 przez 10 kolejnych dni i tu moje pytanie... Czy moge się starac? Moze sa tu jakies rehabilitantki/fizjoterapeutki, które wiedzą jaki jest wpływ urządzeń do rehabilitacji na...
  • Zrobiłam test tydzień temu. Jest pozytywny :) Palę!!!!!!!! Wiem to bardzo Żle MUSZĘ rzucić i nie umiem Wytrzymałam bez fajki kilka godzin robię się nerwowa i to bardzo - jem jak oszalała. Mam w domu trzylatka i nie chcę żeby musiał to znosić bo moja nerwowość na nim odbija się najbardziej Kiedyś nie paliłam przez parę mieięcy i wtedy rzuciłam stosując plastry Spotkałam się z opinią że w ciąży nie można ich stosować ale nie wiem dlaczego Może ktoś z Was wie Możecie mi pomóc bo to ważne
  • Witam Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest bo zdania są podzielone. Czy jest szkodliwe robienie żelowych paznokci w ciąży czy nie? Pewności jeszcze nie mam że jestem (testuje jutro) ale jakoś dziwnie się czuje i z objawów-miejmy nadzieje ze nie wymyslonych przeze mnie, wydaje mi się że mogło się udać. Jutro jestem umówiona własnie na żel. Nie znam się kompletnie ale jedni mówią że niby w czym ma zaszkodzić a drudzy że ten smród i ogólnie ta substancja moze przenikac do krwioobiegu:O To...
  • ile razy w czasie ciąży miałyście robione USG? chodzi mi o takie po brzuchu.. ja jestem w 25 tc, i dopiero raz mialam, wczesniej lekarz robil mi dopochwowe i powiedzial ze zewnetrzne jest szkodliwe dla dzidziusia (choc ma nowy sprzet) i lepiej nie robic go co miesiac.. a wiem ze moje kolezanki maja na kazdej wizycie..
  • Wapń(9)

mam prosbe - czy ktos moze sie wypowiedziec na temat zalecanej ilosci wapnia w czasie ciazy? moje tabletki wapnia nie zawieraja, bo podobno utrudnia ono wchlanianie zelaza, ktore w tych tabletkach jest. podobno jesli zelazo bierze sie rano, to calcium popoludniu i odwrotnie. dlatego chce kupic sobie dodatkowy suplement wapniowy, tylko nie wiem jaki 300mg? 600? czy 1000? na necie znajduje jakies sprzeczne informacje - lacznie z takimi, ze wapnia brac nie mozna, bo powoduje skur...
  • Jestem w 10tc a już dwa razy byłam przeziębiona, teraz pozostał tylko delikatny katar i myślałam że w końcu przestanę się martwić a tu dzisiaj doszła jeszcze opryszczka w dwóch miejscach na ustach. To jest wirusowe, czy może być szkodliwe dla ciąży? Dodam,że wizytę mam za dwa tygodnie i do tego czasu pewnie będę się bardzo zamartwiać.
  • Normalnie grypa lub przeziębienie. Ale dlaczego akurat teraz. Mam powyżej 38 stopni i boję się jak to wpłynie na jajeczko i plemniki. Zamiast do pracy zaraz do lekarza dzwonię się umówić na wizytę, ale boję się brać jakiekolwiek leki.
  • CZy w ciąży można korzystać z jacuzzi? Szczególnie w I trymestrze? Czy jest to bezpieczne dla płodu?
  • Można robić?A jak tak to w jakich odstępach czasowych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się