Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      szkodliwy

szkodliwy

(55 wyników)
    • hej, od 3 m-ca życia mojej córki gotowałam wodę na mleko w czajniku bezprzewodowym elektrycznym, jakiś czas temu była afera z bisfanolem który był w plastikowych butelkach dla niemowląt, teraz są butelki bpa free. Bisfanol prowodzi do nadpobudliwości, otyłości, nadmiaru cholesterolu, chorób układu krążenia, i wreszcie nowotworów, u dziewczyn piersi i chłopców prostaty. A mnie wciąż nurtuje pytanie co z tymi czajnikami które są też przecież plastikowe i wysoce prawdopodobne ze ten bisfanol wyt...
    • Witam. Mój półroczny synek jest bardzo ruchliwy i lubi skakać w huśtawce - skoczku. Zaniepokoiła mnie jednak opinia pediatry w programie "Mamo to ja". Wszystkie huśtawki są podobno szkodliwe dla dziecka, a już wszelkie skoczki to koszmar dla percepcji ruchowej dziecka. Zaznaczam, że synuś jest silnym, zdrowym dzieckiem, sztywno trzyma główkę i jest bardzo sprawny ruchowo. Skoczka uwielbia. Staram się go wkładać do huśtawki nie dłuzej niż pół godziny dziennie, ale i tak mam wątpliwości c...
    • Dziewczyny, dzis synek dostal cos co nazywa sie "walker", taki pchacz z koleczkami. Czy to rowniez jest szkodliwe? Ponizej link do tego chodzika: smyk.com/index.php?option=com_sklep&task=product&Itemid=55&idPRODUCT=1554 prosze o rade.
    • Moja lekrka zaleciła mi walczyć z pleśniawkami synka za pomocą aphtinu co też czyniłam przez ponad już miesiąc aż do dzisiaj kiedy przeczytałam tu na forum, że może zaszkodzić maluchowi..Moje pytanie: czy to prawda, a jeśli tak to w jaki sposób i jakie mogą być objawy tego "zaszkodzenia"??
    • No ręce mi opadły. Dziś spotkałam koleżankę, usłyszałam, że szkodzę własnemu dziecku, bo nadal karmię je piersią. Pytam dlaczego? Usłyszałam, że na prawdę tak jest, że słyszała, że nawet z brodawkami po takim czasie dzieje się coś złego, ale co to już się nie dowiedziałam. No i powiedzcie dziewczyny skąd biorą się takie poglądy? Ja na prawdę nie rozumiem, czemu z chwilą ukończenia roku przez dziecko mleko matki zaczyna być toksyczne (dosłownie i w przenośni):D No i dlaczego leka...
    • Wlasnie moj synek (2,5m-ca) odkryl, ze mozna ssac kciuk!!!! Ratunku. czy mozna oduczyc dziecko ssania palca? co mam robic, powiedzcie co jest mniej szkodliwe smoczek czy kciuk ????? Smoczek tez dopiero od niedawna polubil, wczesniej wypluwal na metr - co mnie bardzo cieszylo, teraz jestem w kropce, czy mam mu pozwalac ma ssanie kciuka???? poradzcie dziewczyny. Pzdr. Aga i Kubus
    • witam wiem o chodzikach ze sa szkodliwe, nie mam zamiaru kupowac. a te autka jezdziki to tez sa szkodliwe? podobaja mi sie . czy ktos uzywa takich autek? pozdrawiam src="<a href=" fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rh/jc/0gn3/8rUL7m4SNRebCicWjB.jpg"" target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rh/jc/0gn3/8rUL7m4SNRebCicWjB.jpg" </a> alt="Milesia juz zdrowiutka :))" title="Milesia juz zdrowiutka :))" /></a>
    • czy wiecie, ze Polska jest jedynym krajem w Europie, gdzie podaje sie jeszcze witamine D. Nawet w krajach norweskich czy w uk, gdzie slonca malo zaprzestano juz jej podawania.UWAZAJCIE , bo przedawkowanie moze bardzo maluszkom zaszkodzic.
    • Moja roczna Marysia bardzo lubi siedzieć w pozycji klęczącej, nie chodzi jeszcze sama, ale z raczkowania bardzo często przyjmuje właśnie taką pozycję. Dziś będąc u moich rodziców znajoma powiedziała, że taka pozycja siedzenia na nóżkach jest bardzo szkodliwa dla bioderek. Czy to prawda?? Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z taką opinią. Otóż wg owej znajomej dziecko powinno cały czas przy zabawie i nie tylko siedzieć w szerokim rozkroku. Coś wiecie na ten temat, bo moja pediatra ni...
    • Drogie mamy, co sadzicie na ten temat? Mowa o kremie do pielegnacji posladków. Jest bardzo skuteczny, ale zawiera parabeny i zastanawiam sie czy dlatego nie ma atestu ImiD. Ostatnio glosno o szkodliwosci parabenow, wiec wyprobowalam inne kremy bez parabenow i z atestem (Bambino, Nivea, Cleanic), ale wszystkie uczulaja moja corcie. No i dylemat, bo chyba musze wrocic do Ziajki. Co ciekawe, znana marka Linomag, ktora uzywaly jeszcze nasze mamy, tez zawiera parabeny i nie ma atestu. Na Lin...
    • Mam dylemat. Jak zabezpieczacie maluszka podczas spaceru w taką pogodę jak dzisiaj (silne słońce i 6 stopni). Czychodzicie z odsłoniętą budką czy zasłoniętą? Mój maluszek ma trzy miesiące i ja mam tendencje do zasłaniania budki aby słońce nie podrażniło skóry maluszka. Niestety moje obie mamy (mama i teściowa) stwierdziły, że robię dziecku wielką krzywdę bo powinno spacerowac z odsłoniętą budką bo jak nie to nabawi się krzywicy. I kto ma rację?
    • Dziewczyny, właśnie się dowiedziałam o szkodliwości niektórych kremów do pupy, dokładne namiary w wątku "czym smarujecie pupę 6-cio miesięczniaków" lub jakoś tak. Dominika P.S. Osobie, która mi zwróciła na to uwagę (nie pamiętam kto), serdeczne dzięki. Boże, mam nadzieję, że nic złego się nie stało. Makabra, że nic się o tym nie mówi
    • Koleżanka powiedziała mi dziś,że lekarz radził jej nie kłaśc dziecka w leżaczku dłużej niz 40 minut dziennie. Podobno może to skończyć się skrzywieniem kręgosłupa. Moja 3,5 miesięczna córeczka uwielbia leżaczek, tam wszytsko widzi i jest w centrum wydarzeń. Radzicie ograniczac leżenie w leżaku? mam taki leżak fisher price, ma 3 poziomy leżenia/siedzenie, ale fakt, żaden poziom nie jest całkowicie leżący. Wasze dzieci często sadzacie w leżaczkach?
    • właśbie przeczytałam że nadmiar wit C u dzieci i dorosych może prpwadzić do powstania kamicy nerkowej. tak dziwnie się składa z e moja 22mczna córeczka dostaje już od dłuzszego czasu dodatkowo cebion, tak profilaktycznie, i ostatnio w moczy wyszło strasznie dużo szczawianów wapnia, dodam ze ta witamina na zalecenie lekarza. zamierzam witaminę odstawić, i ponownie wykonać badania za miesiąc. zobaczymy. czy ktoś się z tym spotkał?
    • Hej. Czy takie nosidełko, jak to: www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=334c84d7838f3cac jest dla dziecka w jakiś sposób niewygodne czy niebezpieczne? Wydaje się nam, że kiedy dzicko usypia, jest zwinięte w kłębek w wygiętymi plecami a głowa opiera mi się o obręcz zewnętrzną. Napiszcie, używacie takich? Co robicie, kiedy dziecko uśnie? Pozdr, FC3
    • Unikaj plastikowych butelek do karmienia zawierających poliwęglany (PC). Zdecydowana większość plastikowych butelek do karmienia niemowląt wykonana jest z poliwęglanu zawierającego bisfenol A, środek zaburzający pracę hormonów, który może przedostawać się do płynu wewnątrz naczynia. Poliwęglan ten można zidentyfikować szukając na opakowaniu symbolu PC7 lub szukając cyfry 7 wewnątrz trójkąta symbolizującego recykling; zawsze, gdy tylko to możliwe, karm małe dziecko piersią, jest...
    • Moja córka ma 6 tygodni. Od urodzenia układam ją do spania na jednym lub drugim boczku, śpi tylko w tych pozycjach. Ma lekko splaszczona potylice po lewej stronie, co jej zostało jeszcze "z brzucha". W czym problem ? Otóż moja "wspaniala i wszechwiedzaca" teściowa, z uporem maniaka wmawia mojemu mezowi, ze dziecko nie moze tak spac bo bedzie mialo splaszczona glowe i ona zna takich ludzi i takie przypadki. I ze mamy ja klasc na wznak i podpierac glowke z obu stron kocykiem czy pie...
    • Ostatnio nie moge dostac ani kleiku kukurydzianego Nestle ani kaszki kukurydzianej Bobo Vita. W jednym sklepie powiedziano mi ze kukurydziane sa wycofywane z produkcji a zostaja tylko ryzowe. Bardzo mnie to zdziwilo bo tak nagle zaprzestanie produkcji tych kaszek moze swiadczyc o tym ze odkryli jakas szkodliwosc (odpukac) tych produktow. Zadnych informacji na ten temat nie moge znalezc w internecie, moze ktoras z e-mam wie cos na ten temat? Niepokoje sie bo ja do tej pory zageszcza...
    • Moja 2,5 m-czna córcia uwielbia wprost przebywac w domu "siedząc" w foteliku- kołysce (autofotelik 0-13kg). Jest w nim bardzo spokojna bo ma mozliwośc obserwowania świata i mnie przy okzaji, sama w nim zasypia kiedy ma ochote. Jednak pediatra stanowczo odradziła mi sadzanie dziecka w takim nosidełku twierdząc że tak małe dziecko powinno wiekszośc czasu leżeć na płask. Niestety moja mała nie ulezy w łózeczku dłuzej niz 5-10 min, i to tylko wtedy gdy gra jej karuzela. O zasypianiu ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się