makowitka
27.11.12, 21:01
Prosze o porade, bo jestem strasznie skolowana i tak naprawde nic konkretnie nie wiem . Robilam badania tsh i prolaktyny wyszly tsh: 4,83 i prolaktyna cos ponad 511.
Po wizycie u endo dostalam 25 Eutyroxu i skierowanie na badania tsh, ft3 i 4, prolaktyne i anty tpo. Po 2 miesiacach brania Eutyroxsu badania wyszly:
tsh 2,38 norma 0,27-4,2
ft3 4,99 norma 3,1- 6,8
ft4 18,09 norma 12-22
prolaktyna 432,7 norma 72-511
anty tpo 117,5 norma <34
usg w jednym placie tarczyca niejednorodna
Dawka eutyroxu podwyzszona do 50 i stwierdzone hasimoto.
Dziewczyny zastanawiam sie jak zinterpretowac te wyniki bo wlasciwie oprocz stwierdzenia hasimoto nic wiecej sie nie dowiedzialam.
Czy stosunek ft3 do ft 4 jest ok i czy majac tak niewiele podwyzszone przeciwciala jest to na pewno hasimoto a nie jakies inne zapalenie albo cos. Tsh mi spadlo ale nadal jest wysokie do zajscia w ciaze czy nie? niby moge sie zaczac starac ale ogolnie boje sie i nie wiem czy nie skonsultuje sie z innym lekarzem. Zastanawiam sie tez czy ogolnie labolatorium wykonalo poprawnie badania. mam w rodzinie 2 kuzynki ktore lecza sie u endo i u nich w naszym labolatorium wszysko wyszlo zle czyli prolaktyna tsh itp a w innym wszysko ok wiec tez sie zastanawiam czy te moje nie sa przypadkiem bledem lab.
Dzieki dziewczyny