Dodaj do ulubionych

Tarczyca prośba o interpretacje wyników

27.11.12, 21:01
Prosze o porade, bo jestem strasznie skolowana i tak naprawde nic konkretnie nie wiem . Robilam badania tsh i prolaktyny wyszly tsh: 4,83 i prolaktyna cos ponad 511.
Po wizycie u endo dostalam 25 Eutyroxu i skierowanie na badania tsh, ft3 i 4, prolaktyne i anty tpo. Po 2 miesiacach brania Eutyroxsu badania wyszly:
tsh 2,38 norma 0,27-4,2
ft3 4,99 norma 3,1- 6,8
ft4 18,09 norma 12-22
prolaktyna 432,7 norma 72-511
anty tpo 117,5 norma <34

usg w jednym placie tarczyca niejednorodna

Dawka eutyroxu podwyzszona do 50 i stwierdzone hasimoto.

Dziewczyny zastanawiam sie jak zinterpretowac te wyniki bo wlasciwie oprocz stwierdzenia hasimoto nic wiecej sie nie dowiedzialam.
Czy stosunek ft3 do ft 4 jest ok i czy majac tak niewiele podwyzszone przeciwciala jest to na pewno hasimoto a nie jakies inne zapalenie albo cos. Tsh mi spadlo ale nadal jest wysokie do zajscia w ciaze czy nie? niby moge sie zaczac starac ale ogolnie boje sie i nie wiem czy nie skonsultuje sie z innym lekarzem. Zastanawiam sie tez czy ogolnie labolatorium wykonalo poprawnie badania. mam w rodzinie 2 kuzynki ktore lecza sie u endo i u nich w naszym labolatorium wszysko wyszlo zle czyli prolaktyna tsh itp a w innym wszysko ok wiec tez sie zastanawiam czy te moje nie sa przypadkiem bledem lab.
Dzieki dziewczyny
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 28.11.12, 09:49
      > Po wizycie u endo dostalam 25 Eutyroxu i skierowanie na badania tsh, ft3 i 4, p
      > rolaktyne i anty tpo

No to się lekarzowi chwali, że dał podstawowy zestaw do badań, rzadko się to zdarza!

> ft3 4,99 norma 3,1- 6,8
      > ft4 18,09 norma 12-22

Tu masz przelicznik na %
      www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
      i w/g niego Twoje (są niezłe):
      FT3 = 51.08%
      FT4 = 60.90%

Poniżej elementarz o tarczycy:
      docs.google.com/document/pub?id=1rDkHcyYGcrOu0BZkZYNvHjVrPhffy5uujFQFa9rFYR8
      > ala jest to na pewno hasimoto a nie jakies inne zapalenie albo cos.

smile Hashimoto to właśnie przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego (wg wikipedii)
      Doczytałaś, że nie jest wskazana zmiana dużej dawki, czyli jak u Ciebie z 25 na 50 od razu? Robimy to stopniowo, najlepiej od 6 jednostek, czyli 1/4 z 25 tabletki, a po paru dniach następne, aż dojdziesz do dawki polecanej.
      Dobrze jest prowadzić tabelkę ze swoimi wynikami + samopoczucie i dawka + suplementy, to ważne, bo potem można sobie porównać i analizować, ja mam swoją od 2008 roku smile
      Pozdrówka
    • milaemalka Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 28.11.12, 09:51
      oprócz badań laboratoryjnych wazne jest usg .Jezeli lekarz na jego podstawił stwierdził hashimoto to niestety je masz .Budowa tarczycy niejednorodna a jaka jest objętość-wymiary ?
      • milaemalka Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 28.11.12, 09:57
        Jeśli chodzi o zwiekszanie dawki to sprawa indywidualna .Zalezy też od stopnia niedoczynności.Czym niedoczynnośc wieksza tym wolniej zwiększamy dawkę.Przy takich wynikach i młodym wieku mozna podniesc o 25 ewentualnie najpierw o 12,5.
      • makowitka Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 28.11.12, 17:39
        tarczyca w usg jak dobrze pamietam miala wymiary 42 na 18 mm i 39 na 18 mm, sprawdze dokladnie w domu. I niejednorodna w 1 placie tylko.

Czyli wychodzi moj stosunek ft3 do ft4 ze mam za malo hormonu.

A mozecie mi okreslic czy to jest pocztek choroby czy juz zaawansowana, bo ogolnie sie czuje dobrze, mam ogolnie bardzo stresujacy czas w zyciu duzo zmian i nie wiem czy jakies zmeczenie itp jest spowodowane stylem zycia czy choroba. Ogolnie na tarczyce wpadlam przy problemach z ciaza a nie innymi objawami.
    • malutka770 Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 29.11.12, 16:16
      Dziewczyny jestem tu nowa, potrzebuje waszej pomocy. W Pazdzierniku poronilam w 11 tygodniu serduszko przestalo bic,-(( Lecze sie na Hasi juz 2 lata, musze sie przyznac ze nie bralam leguralnie hormonöw bo zle sie po nich czulam. A teraz biore regularnie mam inne tabletki " Euthyroxin" a bralam przez te 2 lata " L-Thyroxin. Bardzo zle sie czuje mam spowolniona mowe chodze jakbym byla pijana, puchne na twarzy ech szkoda gadac.
      Mieszkam w Niemczech od dziecka i moze nie pisze zbyt poprawnie ale sie staram, widze ze tu na forum wiedza jest ogromna.

To moje wyniki prosze was o interpretacje;

FT3- 2,7 norma- 1,4-5,3.

FT4 1,5 norma- 0,7- 2,2.

TSH- 2,95 norma- 0,4 -2,5 .

TPO- 559- norma- 0-35.

To sa wyniki po mojej straconej ciazy.
      • arronia Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 29.11.12, 16:40
        Malutka, załóż swój własny wątek smile

Napisz tam, jakie dawki leków bierzesz / brałaś.

Przelicz też swoje wyniki na procenty (kalkulator jest podlinkowany na górze strony).
        • malutka770 Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 29.11.12, 16:51
          Dzieki za uwage, tylko nie wiem gdzie mozna znalesc nowy watek szukam i niewidze;-((
          • pies_z_laki_2 Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 30.11.12, 11:46
            Kliknij tu:
            - [url=https://forum.gazeta.pl/forum/s,24776.html} Rozpocznij nowy wątek [/url]
          • pies_z_laki_2 Re: Tarczyca prośba o interpretacje wyników 30.11.12, 11:47
            Ooops, pomyłka, piszemy jeszcze raz:
            - - Rozpocznij nowy wątek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka