19.06.13, 13:44
Ostatnio robiłam badania krwi pod względem tarczycy.TSH wyszło 7,09 mU/l przy normie 0,27 - 4,2. Powtórzyłam badania,które ukazały P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 479,5 IU/ml przy normie <35.Pani doktor zasugerowała iż może to być hashimoto zaś lekarz skomentował wyniki badań iż są bez istotnych odchyleń.Czy powinnam się tym przejmować czy raczej lekarz ma rację że ilość przeciwciał ATPO o niczym nie świadczy?
Obserwuj wątek
    • yellow.yellow Re: Tarczyca 19.06.13, 14:54
      Ilość przeciwciał choć ponad normę to jeszcze dość niska, niemniej w połączeniu z wynikiem TSH (ewidentna niedoczynność) wskazuje na ch. hashimoto. Aby mieć pewność co do diagnozy należy jeszcze zrobić USG tarczycy.

Tak czy inaczej masz niedoczynność którą jak najszybciej powinnaś zacząć leczyć, bo pewnie się słaniasz.
      • yellow.yellow Re: Tarczyca 19.06.13, 14:55
        ... a jeśli się nie słaniasz, to z pewnoscią lada dzień będziesz.
        • marty_na28 Re: Tarczyca 19.06.13, 15:03
          usg mam na 1 lipca ale trochę mnie to wszystko martwi:(..nie wiem raczej wszystkie swoje dolegliwości zwalałam na pracę i stres..a co rozumiesz przez słaniasz??
          • yellow.yellow Re: Tarczyca 19.06.13, 16:13
            no tak ogólnie napisałam... ja mając taki wynik tarczycy jestem nie do życia, ciągle senna, na nic nie mam siły, wszystko mnie boli i różne inne objawy.
            ale nie ma się co przerażać, wystarczy zacząć brać hormony, ustalić odpowiednią dawkę i po paru miesiącach najpóźniej wyjdziesz na prostą.
            pozdrawiam.
            • yellow.yellow Re: Tarczyca 19.06.13, 16:14
              jeszcze co do tego "słaniania" - pamiętaj, że tarczyca reguluje pracę całego organizmu więc jeśli nie zaczniesz jej szybko regulować, to może się to poważnie na Tobie odbić.
              • marty_na28 Re: Tarczyca 19.06.13, 17:40
                trochę poczytałam o tej tarczycy i chyba mnie to nie pocieszyło niestety:( nie mam energi ale to tłumaczyłam przemęczeniem,zaburzenia miesiączkowania tłumaczyłam stresem czy alkoholem..jakiś wieczny smutek i przygnebienie tym że jestem DDA..trudno niech już chociaż skończą się te wszystkie badania i niech już zacznę się leczyć o ile oczywiście to konieczne..dzięki za odp oczywiście:)
                • rotkaeppchen1 Re: Tarczyca 19.06.13, 18:09
                  TSH ponad 7? Ja majac 4,7 nie moglam wstac z lozka i dorobilam sie 25 kg nadwagi! Lekarz mowi o braku istotnych odchylen? Zmien lekarza, zrob usg, dodatkowo komplet badan ft3, ft4, tsh, antyTPO i idz do innego lekarza.
                  A na pewno zajrzyj na forum choroby tarczycy i hashimoto (link w sygnaturce). Ja na tym forum uzyskalam bardzo duzo pomocy - mam hashimoto. Pozdrowienia
                  • marty_na28 Re: Tarczyca 19.06.13, 18:16
                    jakoś się do tego przyzwyczaiłam a raczej podchodzę do tego że muszę wstać i iść do pracy..no niestety wiecznie jestem na diecie ale mimo tego schudnąć nie mogę:(..ok dzięki za odpowiedź zabieram się za czytanie forum:)
                    • robak.rawback Re: Tarczyca 19.06.13, 23:03
                      sory ale z cala odpowiedzialnoscia stwierdzam ze juz nie ma po co isc do tego lekarza - olej i zmien i wogole sie nie zastanawiaj... jezu ja przy 7 to juz kitowalam i myslalam ze mam polaczenie alzhaimera z parkinsonem. oczywiscie kazdy ma inaczej - czytalam na forum tarczycowym ze ktos biegal z tsh okolo 300 i jeszcze mogl chodzic (ale to juz jest hardcore jak dla mnie) - wiec wszystko zalezy od organizmu. bierz sie za to i zmeniaj lekarzy dopoki nie trafisz na dobrego.

przeczytaj watek sasiadujacy z twoim - i linki do badan

forum.gazeta.pl/forum/w,22,145156866,145156866,Otepienie.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka