-
czy są jakieś normy jeśli chodzi o rozmiar tarczycy?
w ostatnim badaniu mam napisane
płat prawy 12x14x40 a lewy 13x14x38
-
Prosze o porade, bo jestem strasznie skolowana i tak naprawde nic konkretnie nie wiem . Robilam badania tsh i prolaktyny wyszly tsh: 4,83 i prolaktyna cos ponad 511.
Po wizycie u endo dostalam 25 Eutyroxu i skierowanie na badania tsh, ft3 i 4, prolaktyne i anty tpo. Po 2 miesiacach brania Eutyroxsu badania wyszly:
tsh 2,38 norma 0,27-4,2
ft3 4,99 norma 3,1- 6,8
ft4 18,09 norma 12-22
prolaktyna 432,7 norma 72-511
anty tpo 117,5 norma <34
usg w jednym placie tarczyca niejednoro...
-
Proszę o pomoc. Martwią mnie wyniki córki ma 13 lat i według norm małą tarczycę.
Wyniki z lutego
TSH 2,34 (0,3-4,4)
FT4 1,71(0,8-2,0)
FT3 4,06(1,4-4,2)
Wyniki z kwietnia USG
Wymiary płata prawego:11,0x14,8x36,7mm obj:3,12 ml
Wymiary płata lewego: 9,7 x11,6x25,7mm, obj:1,52 ml
Powtórzyłam USG w sierpniu
Wymiary płata prawego:10,0x11,1x34,5mm obj:2,0ml
Wymiary płata lewego: 10,0x8,5x32,7mm, obj:1,3 ml
Ja też choruję na tarczycę, badania córce robiłam prywatnie z ciekawości, mia...
-
Mam pytanie od kilku miesięcy podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy badania krwi tego nie wykazywały. Lekarz na usg powiedział że mam powiększoną tarczycę, a obraz usg wygląda dla niedoczynności.. Po 2 miesiącach zrobiłam kolejne badania tarczycy FT3,FT4, TSH w normie. Zrobiłam przeciwciała i tam mi wyszło Anty-TPO >5 (Norma >35), a Anty TG 10.
Mam pytanie co to oznacza? Wizytę u endo mam dopiero w lutym, ale chciałabym wiedzieć co mogą oznaczać te przeciwciała..
-
Mam 18 lat, kobieta. USG wykonywane pod koniec lutego tego roku (miałam 17 lat ale rocznikowo 18):
Prawy płat o wym. 15x11x38mm, lewy 13x9x45mm. Cieśń 3 mm. Tarczyca nieznacznie obniżonej echogeniczności i nieco niejednorodnej echostrukturze, bez wyraźnie odgraniczonych zmian ogniskowych. Obustronnie w sąsiedztwie naczyń szyjnych widoczne węzły chłonne ze szczątkowymi zatokami tłuszczowymi największy po stronie prawej 6x3mm, po stronie lewej 7x2mm. Czy takie wymiary tarczycy są w porządku? J...
-
Witajcie
Jestem tu nowa
Przypadkiem na badaniu dopplera tętnic szyjnych wyszło mi, że mam 'guzki' na tarczycy
Poszłam do endokrynologa - skierował mnie na badanie hormonu kortyzol + tsh + ft4
Wyniki wyszły mi takie:
TSH - 1,920 (norma 0,270-4,200)
FT4 - 0,96 (norma 0,93-1,70)
kortyzol - rano 19,4 po ośmiu godzinach 11,9, ogólny wynij 13,03 (norm nie podano)
Skierowano mnie również na badanie USG tarczycy, opis jest następujący:
"tarczyca położona typowo, prawidłowej wielkości o nie...
-
Witam mam 18 lat jestem kobietą. Miałam od długiego czasu objawy typu: ogromna senność, ciągłe zmęczenie, łatwe męczenie się, tycie, marznięcie itd. Poszłam do endokrynologa i miałam podwyższone TSH a ten przepisał mi Euthyrox 25. To było rok temu. Oprócz tego mam inne problemy hormonalne, więc niedawno byłam w szpitalu na badaniach. I lekarze stwierdzili, że TSH się unormowało i kazali odstawić Euthyrox. Miałam robione USG tarczycy i wrzucę tutaj wynik USG tarczycy sprzed roku i wynik z zimy...
-
Witam,
rok temu stwierdzono u mnie bardzo małą tarczycę o całkowitej obj.3,9ml bez żadnych innych zmian, w międzyczasie pojawiały się przeciwciała antyTPO ale w małych ilościach, TSH w przedziale 2-3 ulU/ml (najwyżej 3,354 ulU/ml) a po dzisiejszym USG tarczycy robionym w tym samym miejscu i na tym samym aparacie wychodzi, że moja tarczyca ma teraz całkowitą obj.7,2ml. Jak mam to rozumiec? czy zdrowa tarczyca może zmieniac swoją objetośc?
Na dzień 05.10.11 moje TSH 2,07 ulU/ml, FT4 1,36 ng...
-
Witam.
Jestem po trzech obumarłych ciążach (12tydz, 11tydz i 8tydz).
Po 2 stracie miałam min takie badania i wyniki( bad. robione 8 tygodni po zabiegu):
TSH 1.51 ulU/ml (0.270 - 4.20),
FT3 5.46 pmol/L (3.10 - 6.80),
FT4 13.78 pmol/L (12.00 - 22.00),
P/c antytyreglobulinowe (ATG) 34,6 U/ml (0,0 - 60,0),
P/c anty TPO 30,5 U/ml (0,00 -60),
Natomiast po 3 stracie( trzy tygodnie po zabiegu):
TSH 1.98 ulU/ml (0.270 - 4.20),
FT3 5.70 pmol/L (3.10 - 6.80),
FT4 15.41 pmol/L (12.00 - 22...
-
Opanowałam już podstawową umiejętnosć dobierania sobie dawki Euth, sprawdzam T3 i 4 , ferrytynę itp. ale nie umiem sobie zinterpretować wyników USG. Czarna magia więc proszę o pomoc. Głownie chodzi mi o wielkość, czy jest juz mocno "zeżarta" ;)
Płat prawy 17*11*54
Płat lewy 15*14*42
cieśn grubości do 3 mm
W obrębie pr.płata kilka ognisk o obniżonej chogeniczności i śr do 3 mm, w lewym dwa o sr 2 mm i 3,5 mm. Obraz moze odpowiadać wczesnym zmianom w przebiegu zapalenia (w wydziadzie wy...
-
Witam,
Powiedzcie mi czy mała tarczyca (płat prawy 16 mm x 17 mm x 45 mm - objętość 5,8 ml
płat lewy 12 mm x 13 mm x 46 mm - objętość 3,4 ml, szerokość cieśni 2mm, [b]pojemność 9,2 ml[/b]) u dorosłej kobiety może świadczyć o podejrzeniu hashimoto? Na wydruku z badania podano, ze norma dla płci i wieku to 18 ml. Poza wielkością wszytko jest ok - tarczyca prawidłowej echogeniczności, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
W badaniach krwi wyszły delikatnie przekroczone przeciwciała:
p/ciała a...
-
hej, proszę o pomoc w interpretacji wyników. wizytę u endo mam dopiero za 2 tyg. jestem obecnie w 11 tyg ciąży, biorę 50 mg euthyroxu. moje ostatnie wyniki:
TSH 1,48 (podana norma: 0,27-4,2)
Trijodotyronina TT3 2,52 (norma: 1,3 - 3,1)
przed zajściem w ciąże tsh miałam na poziomie 4,08, po 3 miesiącach euthyroxu w dawce 25mg - tsh 2,98, później tsh spadło do 1,8 -wtedy zaszłam w ciążę. nie jestem pewna co do tego drugiego wyniku, nie wiem czy w laboratorium czegoś nie pomylili, bo zawsz...
-
Czy za mała tarczyca zawsze jest spowodowana przez hashimoto?
Jak dotąd wyszła mi w moim chorowaniu dodatnia borelioza, później odkryłem, że towarzyszy mi też niedoczynność. Przeciwciała anty-TPO i antyTG były badane raz i były w normie. Natomiast USG wykazało za małą tarczycę.
I tak się zastanawiam - czy np. infekcja wielonarządowa (jaką jest np. borelioza) może spowodować zmniejszanie się tarczycy?
Welwiczia1 na innym forum napisała, że jej endokrynolog powiedział, że tarczyca jej za...
-
Cześć!
Nie jestem pewna czy do końca dobrze trafiłam na to forum, bo w chwili obecnej nie mam do końca potwierdzonego Hashi, ale tak czy inaczej chciałam prosić Was o ocenę tego co dzieje się z moim organizmem. Historia jest dosyć długa – z góry przepraszam.
W tej chwili mam 30 lat. Jako dziecko miałam opóźniony wiek kostny o kilka lat (zdecydowanie odbiegałam wzrostem od innych) ale w końcu jakoś dobrnęłam do 160cm. Okresu dostałam w wieku lat 14-tu. Jak miałam 16 lat zaczęły się pr...
-
gruczol umiarkowanie powiekszony bez zmian ogniskowych
Plat prawy o wymiarach 62x20x25mm
Plat lewy o wymiarach 50x18x18mm
Ciesn wysokosci 5mm
mam nadczynnosc tarczycy euthyrox 25
-
Witajcie,
Od prawie 5 lat staramy się z mężem o dziecko, jednak mimo leczenia nic z tego nie wychodzi. 4 lata temu stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Na tarczyce zwrócił mi uwagę lekarz medycyny pracy, a lekarz rodzinny i ginekolog nie widzieli nic niepokojącego. Ponieważ u mnie w rodzinie zarówno mama, jej siostra i siostrzenica oraz babcia mają problemy z tarczycą, wiec sama wybrałam się do endokrynologa, który owszem zainteresował się wynikami i podjął leczenie, ale właściwie ty...
-
Tarczyca.info napisal:
"Odnosząc się natomiast do niektórych wypowiedzi: w stopce są
informacje o mnie."
>>Nie zawsze i nie kazdy zaglada do stopki.
Sama zauwazylam ja dosc pozno.
" Można łatwo sprawdzić na stronie, że jestem
lekarzem więc nie występuję anonimowo."
>>Bardzo nam przyjemnie.
Ale mysle ze tutaj na forum tytuowanie mozna chyba pominac, jakos tak
"sztywno" wyjdzie. Tym bardziej ze wielu uczestnikow naszego forum to tez
ludzie po studiach i wszyscy...
-
Coraz więcej lekarzy(różnego sortu)mówi o powiązaniu tarczycy z neuralgiami. Sama do tego "doszłam"(przez internet)w ubiegłym roku,kiedy w trakcie nadczynności,złapały mnie oba cieśnie nadgarstków i zakwalifikowano mnie do operacji. Szukając "ratunku "przeczytałam,że może to być od tarczycy-zarówno niedoczynnej jak i nadczynnej .Moja immunolog kazała mi się wstrzymać z operacją do całkowitej reemisji i tak zrobiłam,a dolegliwości jak przyszły tak poszły. W grudniu jednak odezwał się łokieć te...
-
Witam wszystkich. Piszę do Was bo może coś mi doradzicie. Czuję się
bardzo żle a objawy są tak pomieszane ze ani nadczynnosc ani niedo-
czynność nie pasują do obrazka.Tarczyca skacze z niedoczynnośc w
drugim kierunku i tak 3, 4 razy w roku. Gravesa Bas. mam
zdiagnozowanego od lat 5, jod przyjełam tarczycę zniszczono,
przepisano Eutyrox 112 mg. Tak przyjmuję między 150 a 112mg.
W końcu czerwca TSH 7,5
na początku sierpnia TSH 1,43
teraz w pazdzierniku
TSH 0,07 ...