-
Witam,
Od 4 lat nieskutecznie leczona jestem przez psychiatrę na zaburzenia lękowe ze stanami depresyjnymi, oprócz objawów psychicznych (lęki, płaczliwość, smutek, rozdrażnienie) dokucza mi szereg objawów fizycznych tj. zmęczenie, brak motywacji, siły, senność, nietolerancja zimna zwłaszcza miewam zimne stopy i dłonie, bóle stawów, wzmożone napięcie mięśniowe, złe widzenie, światłowstręt, wzdęcia, drżenie mięśni, bóle głowy napieciowe, kołatania serca, puls mocny, szum w uszach. Mam poważne...
-
Witajcie, mam wole guzowate obojetne i tarczyce do calkowitego usuniecia. Problem w tym, ze nie znam zadnej osoby, ktora mialaby usuwana tarczyce i doradzilaby mi szpital.. Doradzcie cos, prosze.
-
W lecie ubiegłego roku moje wyniki wyglądały tak:
tsh sięgało prawi 3
Ft3 96%
ft4 30%
Przeciwciała anty TG 2 x ponad normę
Endokrynolog, który mnie leczy powiedział, że objawy jakie mu opisałam nie są spowodowane tarczycą i zwalał wszystko na tabletki antykoncepcyjne ( które brałam od ponad roku i dobrze je tolerowałam). Wybłagałam eutyrox (50) ale po 3 miesiącach brania moje tsh się niemal wyzerowało i kazano mi przestać go brać.
Od 21 grudnia nie biorę leków, czuję się fatalnie, n...
-
Witam wszystkich,
Mam prosbe o interpretacje wynikow badan. nie moge schudnac, mimo, ze sie staram- czy takie wyniki moge swiadczyc o tym, ze to sprawa hormonow? Po operacji przytylam 20 kilo! prosze o pomoc, oto moje wyniki:
TSH 1,550 (0,270-4,200)
FT3 3,49 (3,0-6,80)
FT4 19,54 (12,00-22,00)
FT4 75.40% [ wynik 19.54, norma (12 - 22)]
FT3 10.54% [ wynik 3.49, norma (3.1 - 6.8)]
Miałam gravesa, usunieto mi taczyce w marcu 2012, biore selen, magnez i wit b12.
-
Dodam, że mam 34 lata jeśli to ważne.
-
Czy jeśli mam jakiś stan zapalny, typu zapalenie krtani, górnych dróg oddechowych, oskrzeli, czy może to rzutować na funkcjonowanie tarczycy? Jestem po chorobach wymienionych, moje tshw z 3,3 weszło na poziom 4,4 w ciągu miesiąca. W ciągu 2 miesięcy przytyłam 7kg. Jutro idę do innego endo. Obecny cały czas utrzymywał tsh na poziomie 3,3 a wszelkie moje uwagi odnośnie tycia zbywał twierdząc że za dużo jem. Od 3miesięcy jestem na diecie a mimo to tyje. Czy po chorobach może tak znacznie się pog...
-
Ponad 2 lata temu miałam wyciętą całą tarczycę z powodu guzków i choroby graves-basedow. Przed operacją dostałam lekki wytrzeszcz jednego oka, po operacji wytrzeszcz się zmniejszył. Obecnie tak mocno bolą mnie oczy i wydaje mi się że znowu wytrzeszcz nastąpił.
Z jakiego powodu? Hormony często sprawdzam i obecnie są w normie, choć jakieś 5 m-cy temu była lekka niedoczynność. Skąd znowu wytrzeszcz , przecież tarczycy już nie ma.
-
Witam
Jestem tu pierwszy raz i oczytałam się jak głupia, zamiast spać to czytam, czytam ale nic na temat mojego przypadku nie znalazłam wiec pisze bo może ktosik pomoże.
Siedząc sobie kiedyś przy obiedzie mąż rzucił na odczepnego "co ci taka gula urosła skarbie jedzenie ci utknęło? Jak skręcam głowe w prawo to w okolicy tarczycy mam zgrubienie.
No i zaczeło się poszłam do lekarza ogólnego zlecił mi badania ogólne i hormony tarczycy i:
--- cholesterol: 5.67 NORMA 3.7-5.3
--- TSH: 0,94...
-
Jestem tu nowa. Wczoraj odebrałam wyniki badań TSH, FT3 i FT4. Jestem w 13 tygodniu ciąży bliźniaczej. Wcześniej badałam tylko TSH. Moje wyniki to:
TSH: 0,14 (norma laboratorium: 0,25-5,00)
FT3: 4,44 (norma lab.: 4,00 - 8,30)
FT4: 11,05 (norma lab.: 10,60- 19,40).
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych z problemami z tarczyca, wizytę u ginekologa mam dopiero 3 stycznia i denerwuję się. Dodam, że 3 miesiące przed zajściem w ciążę badałam TSH i wynosiło 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,2.
-
Witam . Mam pytanko. Wczoraj miałam biopsję tarczycy. Pobrano próby z trzech guzów, oprócz tego lekarz zasugerował też pobranie materiału z miąższu tarczycy, oczywiście sie na nie zgodziłam. Do czego potrzebne jest badanie miąższu?
Od 3 lat choruję na hashimoto, biorę eutyrox 88, to moja 3 biopsja, lekarz endo kieruje mnie na operację.
Pozdrawiam.
-
witam. od jakiegoś czasu boli mnie serce, czuje tak jakby mi przeskakiwalo. do tego dochadza dusznosci. myslalem ze to problem kardiologiczny. udalem sie na prywatna wizyte lecz pani doktor nie zrobila mi zadnych badan tylko stwierdzila ze to albo astma albo tarczyca. poczytalem na necie i moje objawy bardzo przypominaja tarczyce. chcialem sie udac na kompleksowe badania ale termin mam dopiero na listopad. a te ataki serca sa coraz czestsze i powazniejsze. nie wiem co z tym zrobic. do listopa...
-
Mam 19 lat, choruje na niedoczynnosc tarczycy, biore lek letrox. Czy mozna stosowac przy tym: XLS MEDICAL APPETITE REDUCER.
-
Witam. Już kilka miesięcy leczę niedoczynność tarczycy. Od pierwszego pobierania leku (eythyrox 25mg) TSH jest w normie. Zaniepokoiły mnie wypowiedzi lekarki podczas robienia USG (dwa razy), że tarczyca wygląda jak zjedzona przez mole. Nigdzie nie znalazłem fachowej interpretacji takiego opisu tarczycy. W gabinecie, gdy poślizg przekracza 1,5 godz., przegapiłem możliwość spytania się co to znaczy. Może ktoś spotkał się na jakiejś fachowej stronie z omówieniem tej sprawy, albo sam miał podobny...
-
Córka ubiera sie lekko, gdyż ciagle się poci, stopy zimne nawet podczas gorączki - ja też tak mam. Poty ma bardzo duże, od małego chodziłam z nią po lekarzach z tym, ale olewka totalna. W nocy czasami muszę ją przebierać bo wszystko ma mokre, jest szczupła , wysoka, lubi spać.
Wyniki cholesterolu ma takie:
222 mg/dl, TGL: 54mg/dl
hormony tarczycy:
TSH 2,340 ulU/ml (n: 0,27-4,20)
FT3 6,20 pmol/l (n: 6,10-7,90)
FT4 16,38 pmol/l (n: 12,00-22,00)
P-ciała anty TPO <5 U/ml (n: 0...
-
Jestem 3 mies.po porodzie, nigdy nie mialam problemow z tarczyca, a kontroluje ja dosyc czesto dlatego, ze mam takie wole tarczycowe, ktore podobno wynika z tego, ze mam duza tarczyce jako organ i do tego tentencje do odkladania sie tluszczu w okolicy szyi.Czesto ludzie pytaja mnie czy mam problemy z tarczyca. Zawsze badania TSH, ft3 i ft4 + usg mialam idealne, a tu klops. Odebralam wyniki badan, zrobilam sobie tarczyce przy okazji badania elektrolitow(pod koniec ciazy bardzo mi spadl poziom ...
-
Witam, mam malą tarczycę, tak stwierdziła moja lekarka, bez żadnych zmian zapalnych, itp. Mam nieprawidłowe wyniki FT3 i FT4, a TPO TG w normie. Lekarka powiedziala ze moja niedoczynność jest z powodu małej tarczycy. Trochę nie rozumiem, w USG tarczyca była w porządku, tzw: bez ognisk zapalnych, jest tylko objętościowo mała, zatem czy to możliwe, że mała tarczyca produkuje mniej hormonów potrzebnych organizmowi? dlatego trzeba brać dodatkowo leki? Pozdrawiam, Izka.
-
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i choć wykryto u mnie Graves Basedow w 2001r. usunięto mi tarczyce trzy miesiące temu. Nie będę opisywał całego przebiegu choroby bo nie w tym rzecz a interesuje mnie czy ktoś z forumowiczów uprawia jakiś rodzaj sportu po usunięciu t-cy i czy w ogóle jest to możliwe??? Ja jestem osobą aktywną fizycznie (przynajmniej byłem przed operacją) i nie bacząc na chorobę czy wyniki podjęłem próbę odbudowania formy po zabiegu z niestety miernym skutkiem. Na ...
-
Witam Serdecznie,
Od kilku kilkunastu lat borykam się z takimi objawami:
Chroniczne zmęcznie - praktycznie przez cały dzień potrafię ziewać jestem zmęczony apatyczny nic mi się niechcę
Otępienie - czuję się umysłowo jak ważywo nie potrafię sklecić logicznego zdania, nie rozumiem tekstu a co dopiero rozmawiać z kimś tylko tak nie albo wogóle się nie odzywam
Pamieć - szkoda gadac nic nie lapie , luki pamieciowe krotko i dlugo trwale czasami cos mi sie przypomina albo ktos mi przypomni, pu...
-
Cierpie na migreny, odmowilam lekow, bo balam sie, ze bede po nich wymiotowac (kilka razy zdarzylo mi sie po tabletkach przeciwbolowych podczas migreny). Ostatnio klulo mnie serce, przez jakies dwa tygodnie conajmniej raz dziennie. Moj puls prawie za kazdym razem przekracza 100 i czuje po prostu, ze moje serce szaleje. Bije strasznie szybko po czym nagle zwalnia i tak w kolko. Poszlam wiec do lekarza, ktory stwierdzil, ze moze byc to nadczynnosc tarczycy i polecil badanie krwi (TSH i T4). Bad...
-
Witam, może ktoś ma ochotę spojrzeć na moje wyniki i coś mi poradzić. Mam dużą (by nie powiedzieć ogromną) tarczycę, obecnie w stanie zapalnym. Podobno muszę ją usunąć. Z usg:
- prawy płat 29x32x65 mm
- cieśń 14 mm
- lewy płat 29x28x64 mm
echostruktura i echogeniczność miąższu niejednorodna, wyraźna przebudowa guzkowa - miejscami guzki zlane, obecne guzki izo-echogenne, lite oraz lito-płynowe, wielkość średnio 8-15 mm. W lewym płacie torbiel 7x13 mm.
Ponadto: tsh 0,536 mlU/l (norma 0,2...