Dodaj do ulubionych

Hymn na dworcach kolejowych

27.08.05, 12:55
Nie wiecie, gdzie mozna znalezc (a moze ktos ma?) hymn, ktory graja na
dworcach kolejowych w Rosji czy na Ukrainie? Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 28.08.05, 00:03
      a cos blizej?
      na jakich dworcach??
      • mock Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 17:49
        fanta-girl napisała:

> a cos blizej?
        > na jakich dworcach??

Kolejowych. Na Ukrainie to dosc powszechne, teraz wlasnie sie najezdzilem i
        nasluchalem - we Lwowie na pewno hymn z megafonow gra, gdy odjezdzaja
        dalekobiezne pociagi do Kijowa, Moskwy i chyba nad morze, w Kijowie tez zegna
        sie w ten sposob pociagi, ale gdy starczy na to zapowiadajacym "czasu
        antenowego" (czyli najczesciej rano, bo wieczorem zapowiedzi leca caly czas), a
        na mniejszych stacjach (np Czerniowce) zegna sie w ten sposob wszystkie
        odjezdzajace pociagi. Hymn - ten sam na wszystkich stacjach - jest w stylu
        jakiegos radzieckiego marszu, raczej to nie jest hymn narodowy Ukrainy.
        Nie pamietam jak bylo w Rosji - nie zwrocilem na to uwagi, ale wydaje mi sie,
        (czytalem chyba o tym w jakim przewodniku), ze tam tez taki zwyczaj istnieje.
        A moze jeszcze w innych krajach dawnego ZSRR? Ktos wie? Zeby bylo smieszniej
        hymnow praktycznie nie slysza pasazerowie odjezdzajacego pociagu - bo te przy
        zamknietych oknach sa bardzo szczelne.
        • fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 20:44
          ja nie wiem uncertain

Wydaje mi sie, ze w Rosji ich nie puszczaja...
          Ja przynajmniej nigdy nie slyszalam, na zadnym z dworcow na ktorym bylam.

• tuliak Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 22:14
      smile!!
      witajcie po wakacjach; miło posłuchać starych marszów i powspominać "dawne,
      dobre czasy; kto z przyjaciół pamięta/.../?"/M./
      W czasach gdy export rewolucji miał się dobrze i odbywał się za pomocą wymiany
      załóg garnizonów stacjonujących tam, gdzie ich tzw. "koniec wojny" zastał , ze
      stolicy "imperium zła" jeździło CODZIENNIE (tu zakłada okulary, odsuwa starą
      szufladę i zagląda do stareńkiego zielonego notesu...) 7 cywilnych pociągów
      (9,13,15,21,35,103 oraz 125) na zachód oraz kilka wojskowych, np. do
      Legnicy,Drezna,Szwerina, itp; wszystkie one odjeżdżały z dw. Białoruskiego i
      przy tej okazji zwykle grano piękny marsz; gdy odjeżdżały pociągi wojskowe -
      grała żywa orkiestra, stała koło posągu wodza (już nie ma go tam, a szkoda, bo
      w wielu innych miejscach niedawno robiłem sobie z nim zdjęcia, ma się dobrze,
      czy w mojej T., czy np. w Dniepropietrowsku( też mam fotosmile,"wsiegda żyw i
      żywieje wsiehsmile)); więc wracając do tematu "marsz" - to był CZAD, ZAWSZE WTEDY
      CZUŁEM SIĘ JAKBYM JECHAŁ NA WOJNĘwink)
      ;jakież było moje zdumienie, gdy w zeszłym roku na stacji Mińsk (gdzie czas się
      zatrzymał a może zagiąłsmileMińsk białoruski oczywiście, dane mi było usłyszeć
      żywy relikt minionej epokiwink; zmartwiałem, zasłuchałem się, po chwili
      refleksja "nagrać to!", wyjąłem komórkę, knopka zapis i mam!! kawałeczek
      niknący w oddali, zagłuszony stukotem kół, odchodzący jak wspomnienia do lamusa
      niepamięci, "jak szelest szczurzej łapki na stłuczonym szkle"/T.E./
      a'propos Ukrainy - słyszałem parę dni po kijowskiej Eurowizji taki marsz na
      dworcu w Barze (tym Barze...)ale nigdy nie dociekałem cóż to za utwór
      pozdr
      t-k
      • szut Re: Hymn na dworcach kolejowych 30.08.05, 07:03
        tak.... ten marsz z Kijowa, Odessy zegnajacy pociagi jest swietny. Co do Minska - nie pamietam go, ale moze przez to, ze z Minska wieczorami wyjezdzalem a nie o poranku. Co jest na rzeczy z tym wymarszem (wyjazdem) na wojne). moze gdzies na sicie sie go da znalezc...
        • czestnova Re: Hymn na dworcach kolejowych 08.09.05, 14:19
          a to nie jest "Słowianka"?
          • mock Re: Hymn na dworcach kolejowych 11.09.05, 14:20
            Jesli Ci chodzi o piesn "Slowianka" podobna do naszego hymnu - nie, na pewno
            nie to.
            • czestnova Re: Hymn na dworcach kolejowych 11.09.05, 21:01
              no właśnie nie wiem do końca o co mi chodzi, cos mi świta jak mi to kiedyś
              tłumaczyli znajomi Rosjanie, ale nie pomnę dokładnie; chyba zaraz do nich
              napiszę, bo moja ciekawość narasta
    • natalia_sankowska1 Re: Hymn na dworcach kolejowych 12.09.05, 09:25
      A ja słyszałam różne utwory: był marsz "Pożegnanie Słowianki", był też "Dień
      Pobiedy" Tuchmanowa, słyszałam "Sławsia" Glinki (finał z "Iwana Susanina" -
      hymn Rosji w czasach Jelcyna). Słyszałam też marsz z czasów Suworowa - Marsz
      Pułku Prieobrażeńskiego. Była kiedyś taka płyta "Staryje marszi" w wykonaniu
      znanej (ale nie pamiętam, właśnie, której) orkiestry wojskowej, puszczają chyba
      to nagranie. A orkiestrę z "żywą muzyką" spotkałam nie tak dawno na Witebskim w
      Petersburgu.
      Swoja drogą, w Rosji i na Ukrainie od dłuzszego czasu próbują odrodzić (z
      róznym skutkiem) tradycję wykonywania pięknych kawałków tanecznych w parkach i
      na placach urządzonych jak deptaki. ODbywa sie to w weekendy, graja
      (tradycyjnie) orkiestry dęte wojskowe i strażackie. W Moskwie można posłuchać
      na Maneżnej.
      • fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 12.09.05, 11:05

Ja slyszalam na Manieznej smile
        Ale bylo to przy okazji 1-maja- tak przynajmniej to polaczylam

Wrazenie rzeczywiscie niesamowite.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka