mock 27.08.05, 12:55 Nie wiecie, gdzie mozna znalezc (a moze ktos ma?) hymn, ktory graja na dworcach kolejowych w Rosji czy na Ukrainie? Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 28.08.05, 00:03 a cos blizej? na jakich dworcach?? Odpowiedz Link
mock Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 17:49 fanta-girl napisała: > a cos blizej? > na jakich dworcach?? Kolejowych. Na Ukrainie to dosc powszechne, teraz wlasnie sie najezdzilem i nasluchalem - we Lwowie na pewno hymn z megafonow gra, gdy odjezdzaja dalekobiezne pociagi do Kijowa, Moskwy i chyba nad morze, w Kijowie tez zegna sie w ten sposob pociagi, ale gdy starczy na to zapowiadajacym "czasu antenowego" (czyli najczesciej rano, bo wieczorem zapowiedzi leca caly czas), a na mniejszych stacjach (np Czerniowce) zegna sie w ten sposob wszystkie odjezdzajace pociagi. Hymn - ten sam na wszystkich stacjach - jest w stylu jakiegos radzieckiego marszu, raczej to nie jest hymn narodowy Ukrainy. Nie pamietam jak bylo w Rosji - nie zwrocilem na to uwagi, ale wydaje mi sie, (czytalem chyba o tym w jakim przewodniku), ze tam tez taki zwyczaj istnieje. A moze jeszcze w innych krajach dawnego ZSRR? Ktos wie? Zeby bylo smieszniej hymnow praktycznie nie slysza pasazerowie odjezdzajacego pociagu - bo te przy zamknietych oknach sa bardzo szczelne. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 20:44 ja nie wiem Wydaje mi sie, ze w Rosji ich nie puszczaja... Ja przynajmniej nigdy nie slyszalam, na zadnym z dworcow na ktorym bylam. Odpowiedz Link
tuliak Re: Hymn na dworcach kolejowych 29.08.05, 22:14 !! witajcie po wakacjach; miło posłuchać starych marszów i powspominać "dawne, dobre czasy; kto z przyjaciół pamięta/.../?"/M./ W czasach gdy export rewolucji miał się dobrze i odbywał się za pomocą wymiany załóg garnizonów stacjonujących tam, gdzie ich tzw. "koniec wojny" zastał , ze stolicy "imperium zła" jeździło CODZIENNIE (tu zakłada okulary, odsuwa starą szufladę i zagląda do stareńkiego zielonego notesu...) 7 cywilnych pociągów (9,13,15,21,35,103 oraz 125) na zachód oraz kilka wojskowych, np. do Legnicy,Drezna,Szwerina, itp; wszystkie one odjeżdżały z dw. Białoruskiego i przy tej okazji zwykle grano piękny marsz; gdy odjeżdżały pociągi wojskowe - grała żywa orkiestra, stała koło posągu wodza (już nie ma go tam, a szkoda, bo w wielu innych miejscach niedawno robiłem sobie z nim zdjęcia, ma się dobrze, czy w mojej T., czy np. w Dniepropietrowsku( też mam foto,"wsiegda żyw i żywieje wsieh)); więc wracając do tematu "marsz" - to był CZAD, ZAWSZE WTEDY CZUŁEM SIĘ JAKBYM JECHAŁ NA WOJNĘ) ;jakież było moje zdumienie, gdy w zeszłym roku na stacji Mińsk (gdzie czas się zatrzymał a może zagiąłMińsk białoruski oczywiście, dane mi było usłyszeć żywy relikt minionej epoki; zmartwiałem, zasłuchałem się, po chwili refleksja "nagrać to!", wyjąłem komórkę, knopka zapis i mam!! kawałeczek niknący w oddali, zagłuszony stukotem kół, odchodzący jak wspomnienia do lamusa niepamięci, "jak szelest szczurzej łapki na stłuczonym szkle"/T.E./ a'propos Ukrainy - słyszałem parę dni po kijowskiej Eurowizji taki marsz na dworcu w Barze (tym Barze...)ale nigdy nie dociekałem cóż to za utwór pozdr t-k Odpowiedz Link
szut Re: Hymn na dworcach kolejowych 30.08.05, 07:03 tak.... ten marsz z Kijowa, Odessy zegnajacy pociagi jest swietny. Co do Minska - nie pamietam go, ale moze przez to, ze z Minska wieczorami wyjezdzalem a nie o poranku. Co jest na rzeczy z tym wymarszem (wyjazdem) na wojne). moze gdzies na sicie sie go da znalezc... Odpowiedz Link
mock Re: Hymn na dworcach kolejowych 11.09.05, 14:20 Jesli Ci chodzi o piesn "Slowianka" podobna do naszego hymnu - nie, na pewno nie to. Odpowiedz Link
czestnova Re: Hymn na dworcach kolejowych 11.09.05, 21:01 no właśnie nie wiem do końca o co mi chodzi, cos mi świta jak mi to kiedyś tłumaczyli znajomi Rosjanie, ale nie pomnę dokładnie; chyba zaraz do nich napiszę, bo moja ciekawość narasta Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Hymn na dworcach kolejowych 12.09.05, 09:25 A ja słyszałam różne utwory: był marsz "Pożegnanie Słowianki", był też "Dień Pobiedy" Tuchmanowa, słyszałam "Sławsia" Glinki (finał z "Iwana Susanina" - hymn Rosji w czasach Jelcyna). Słyszałam też marsz z czasów Suworowa - Marsz Pułku Prieobrażeńskiego. Była kiedyś taka płyta "Staryje marszi" w wykonaniu znanej (ale nie pamiętam, właśnie, której) orkiestry wojskowej, puszczają chyba to nagranie. A orkiestrę z "żywą muzyką" spotkałam nie tak dawno na Witebskim w Petersburgu. Swoja drogą, w Rosji i na Ukrainie od dłuzszego czasu próbują odrodzić (z róznym skutkiem) tradycję wykonywania pięknych kawałków tanecznych w parkach i na placach urządzonych jak deptaki. ODbywa sie to w weekendy, graja (tradycyjnie) orkiestry dęte wojskowe i strażackie. W Moskwie można posłuchać na Maneżnej. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Hymn na dworcach kolejowych 12.09.05, 11:05 Ja slyszalam na Manieznej Ale bylo to przy okazji 1-maja- tak przynajmniej to polaczylam Wrazenie rzeczywiscie niesamowite. Odpowiedz Link